Geoană: "Este necesar un control mai sever al UE la realizarea bugetului"

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 3 decembrie 2010

Geoană: "Este necesar un control mai sever al UE la realizarea bugetului"

Ţara noastră are nevoie de mai multă disciplină în modul în care se construiesc şi se execută bugetele anuale, dar şi de instrumente mai severe de control din partea Europei, consideră preşedintele Senatului, Mircea Geoană.

Domnia sa s-a întâlnit, ieri, la Bucureşti, cu Comisarul european pentru buget, Janusz Levandovski. Comisarul european se află în vizită oficială în ţara noastră pentru dis-cuţii pe tema bugetului UE pe 2011.

Mircea Geoană a declarat, la finalul întrevederii, potrivit Mediafax: "Este clar că, în ultimii ani de zile, un obicei păcătos este ca această construcţie să fie făcută mai degrabă după vise decât după realităţi. (...) De aceea, sunt în favoarea introducerii unor instrumente mai severe de control din partea Europei asupra modului în care România şi Bucureştiul funcţionează".

Geoană mai consideră oportun că există o obligaţie a ţărilor membre ale UE să prezinte schiţele de buget la Comisia Europeană şi că va exista o modalitate de verificare reciprocă între statele membre şi din partea Comisiei cu privire la îndeplinirea strategiilor de dezvoltare naţională, de convergenţă.

Geoană: "Noile politici europene trebuie să ţină cont de specificul ţării noastre"

Preşedintele Senatului a menţionat că, în cadrul discuţiilor cu comisarul european, a subliniat nevoia unor abordări mai adaptate la nevoile specifice ale noilor state membre, în contextul politicii comune pentru agricultură sau în cadrul alocărilor pentru fondurile structurale şi de coeziune.

Mircea Geoană a afirmat: "Nu putem accepta ca România să fie luată la pachet. De aceea, am insistat ca, la viitoarea politică agricolă, la viitoarele fonduri structurale şi de coeziune, să se ţină cont şi de specificul ţării noastre. Una este să ai o economie ca a Germaniei sau a Olandei şi alta e economia României".

Levandovski: "Vor fi negocieri dure pe bugetul UE pe 2011"

La rândul său, Comisarul euro-pean pentru buget, Janusz Levandov-ski, a susţinut că negocierile pentru bugetul UE pe 2011 vor fi "mai dure ca oricând", în contextul în care, conform spuselor sale, Europa trece printr-un climat în care "criza şi egoismul merg mână în mână".

Janusz Levandovski a explicat: "Nu ne putem aştepta la negocieri simple, vor fi dure, având în vedere climatul din Europa, care nu este unul de solidaritate. O putem simţi, criza şi egoismul merg mână în mână, este un climat plin de teamă, dar credem că suntem capabili să sus-ţinem o politică bugetară cel puţin decentă şi sper că politicile tradiţionale, agricultura şi coeziunea, vor fi orientate şi pe viitor şi nu vor fi considerate depăşite".

"UE are nevoie de solidaritate"

Levandovski a arătat că principala controversă pe bugetul UE pe 2011 nu este pe cifre, ci pe modalitatea viitoare de colaborare între Parlamentul European şi Consiliu.

Comisarul european a explicat: "Este o chestiune foarte serioasă, având în vedere climatul din Europa, unul defensiv şi pesimist. Pentru ţări precum România este esenţial să avem un buget european al solidarităţii şi după 2013, astfel că avem nevoie de argumente serioase venite dinspre România, dar şi dinspre alte ţări beneficiare ale bugetului, precum Polonia, pentru implementarea unei perspective financiare a solidarităţii". Levandovski a vorbit şi despre problemele legate de politicile de coeziune, atenţionând că, în prezent, la nivelul UE acestea "nu sunt susţinute politic".

"Avem nevoie de solidaritate la nivel european, cel puţin pentru următorii zece ani, pentru ca ţări precum România să reducă diferenţa, ca nivel de dezvoltare, faţă de media ţărilor europene", a încheiat comisarul european.

Ialomiţianu: "Noul buget va fi orientat spre investiţii şi cofinanţări"

Cât mai mulţi bani pentru investiţii şi cofinanţare este politica pe care Guvernul vrea să o aplice la construcţia bugetară pentru anul viitor, potrivit ministrului Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu.

Domnia sa a declarat, citat de Mediafax: "Filozofia bugetară pentru 2011 este următoarea: cât mai mulţi bani pentru investiţii şi cofinanţare. România nu poate să elaboreze un buget numai să plătească salarii şi să finanţeze cheltuielile sociale".

Ministrul a participat, ieri, la un seminar organizat de reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Centrul Român de Politici Europene.

În cadrul evenimentului, ministrul Ialomiţianu a arătat că actualele cheltuieli sociale au o pondere foarte ridicată în buget, reprezentând de 69 miliarde lei, dintr-un total de 200 miliarde de lei.

Gheorghe Ialomiţianu a menţionat: "Există o decizie foarte clară a Guvernului României privind raţionalizarea cheltuielilor sociale. Ministrul Muncii are această responsabilitate, de reducere a cheltuielilor sociale. În momentul de faţă aceste cheltuieli au pondere însemnată în bugetul consolidat".

Ministrul Ialomiţianu a mai precizat că aşteaptă ca ministrul Muncii, Ioan Botiş, să-i prezinte în perioada următoare varianta optimă de reducere a cheltuielilor sociale.

Declaraţia sa referitoare la ministrul Botiş vine în contextul în care membrii Coaliţiei de guvernare discută zilele acestea despre realizarea unui nou Cod al Muncii şi despre o nouă politică în domeniul ajutoarelor sociale. (C.D.)

Leonard Orban: "Este vital să obţinem aceleaşi alocări financiare"

Consilierul prezidenţial Leonard Orban, fost comisar european, susţine că obiectivul "vital" al ţării noastre este să obţină cel puţin acelaşi nivel de alocări de fonduri ca în perioada 2007-2013. Leonard Orban a menţionat: "Pentru România cele mai importante sunt politicile de coeziune. Suntem foarte interesaţi să vedem un fel de reformă a acestor politici (n.r. - comune agricole şi de coeziune), dar şi să vedem că alocările financiare considerabile sunt valabile şi după 2013. Este un obiectiv vital pentru noi".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb