Conducerea forului fotbalistic mondial se află prinsă într-un adevărat cleşte. De o parte se află autorităţile din mai multe ţări care cercetează cazurile de corupţie de la vârful FIFA, iar de cealaltă - mişcările teroriste, care afectează în mod direct organizarea marilor competiţii internaţionale.
Noul preşedinte al FIFA, Gianni Infantino, spune că forul pe care îl conduce este foarte preocupat de problema terorismului, dar admite că rezolvarea se află în cu totul altă parte decât în lumea fotbalului, care este o victimă colaterală în acest război: "Bineînţeles că terorismul este o preocupare. Noi vrem să organizăm meciuri de fotbal fără să vorbim de politică, fără să vorbim de violenţă, fără să vorbim de religie şi să aducem un pic de bucurie oamenilor, care să le permită să-şi schimbe ideile. Noi nu avem ambiţia să rezolvăm problemele planetei, ci să organizăm petreceri în jurul fotbalului". Cu toate acestea, Infantino plănuieşte chiar să extindă turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal, la care ar urma să participe mai multe echipe şi să se întindă pe o perioadă mai mare de 30 de zile: "Trebuie să avem o mai mare deschidere, iar o Cupă Mondială cu 40 de participante ar reprezenta un lucru foarte bun din acest punct de vedere. Ideea ar fi să facem acest lucru începând din 2026. Vom discuta acest subiect cu toată lumea, inclusiv cu jucătorii. Pe lângă numărul mai mare de echipe care vor lua parte la competiţie, vom oferi şansa multora să viseze la un loc la turneul final".
Infantino a transmis un mesaj şi celor care au afectat imaginea fotbalului: "Cei care vor să fure, trebuie să stea departe de fotbal". În mai 2015, justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali ai forului, pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, la o primă estimare fiind vorba de aproximativ 150 de milioane de dolari. În decembrie 2015, autorităţile elveţiene au arestat încă 12 persoane, la Zurich, în cadrul aceluiaşi dosar de corupţie. Pe 7 octombrie 2015, Joseph Blatter (preşedinte interimar al FIFA la vremea respectivă), Jerome Valcke (secretar general al FIFA), Michel Platini (vicepreşedinte FIFA şi preşedinte UEFA) au fost suspendaţi de către o comisie a FIFA pentru 90 de zile, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 45 de zile. În decembrie 2015, Joseph Blatter şi Michel Platini au fost suspendaţi de Comisia de Etică a UEFA pentru câte opt ani din viaţa sportivă. În februarie 2016, Comisia de recurs a respins apelurile lor, considerându-i vinovaţi de violarea a patru articole din codul etic, dar pentru "întreaga activitate" au primit o reducere a pedepsei, de la opt la şase ani.