GEORGE TURTOI (APDRP): "România nu prezintă niciun risc de dezangajare a fondurilor europene pe dezvoltare rurală"

Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 15 octombrie 2012

România nu prezintă niciun risc de dezangajare a fondurilor europene pe dezvoltare rurală în anul 2012, deoarece targetul de 1,4 miliarde de euro pentru acest an va fi depăşit, a declarat, recent, directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), George Turtoi, citat de Agerpres. Domnia sa a spus: "Targetul de 1,4 miliarde de euro pe care îl avem în acest an pentru accesarea fondurilor europene pe dezvoltare rurală îl vom atinge până la finele anului chiar şi fără plăţile compensatorii de pe axa doi, pe măsurile delegate către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Chiar dacă la mijlocului anului era o mică îngrijorare că nu vom atinge targetul de dezangajare fără plăţile de pe axa doi, în momentul de faţă nu mai există acest risc. Acum, numai cu plăţile pe investiţii vom putea acoperi suma de 1,4 miliarde de euro".

Acesta a precizat că în acest an au fost efectuate plăţi de 1,25 de miliarde de euro pe dezvoltare rurală, diferenţa de 150 de milioane de euro urmând să fie absorbită până la finele anului. "Avem plăţi efective, rambursate de Comisia Europeană, de 1,25 miliarde euro şi mai avem de atras încă 150 de milioane de euro într-o lună şi jumătate. Dacă ţinem cont că şi APIA va efectua din noiembrie plăţile pe axa doi, estimăm că vom plăti în această perioadă pes-te 200 de milioane de euro şi vom depăşi targetul de dezangajare până la finele anului", a explicat directorul general al APIA.

Plăţile pe axa doi pe măsurile de dezvoltare rurală delegate către APIA se referă la măsurile de agromediu, cele pentru zonele defavorizate, plăţile prin Natura 2000 şi cele pe măsurile de bunăstare la porci şi păsări.

Şeful APDRP a adăugat că 2013 este ultimul an din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), iar agenţia şi-a propus absorbţia integrală a fondurilor pe dezvoltare rurală, respectiv opt miliarde de euro, în condiţiile în care în momentul de faţă gradul de absorbţie a atins 50%, iar cel de contractare de 80%.

"Suntem la final de PNDR, 2013 este ultimul an şi trebuie să închidem bine acest program. Trebuie să absorbim toţi banii alocaţi pe dezvoltare rurală, res-pectiv 8,125 miliarde de euro, fără penalităţi majore. Am atins deja un grad de absorbţie de 50%, adică avem plăţi către beneficiari peste 4 miliarde de euro şi avem contractată 80% din sumă", a menţionat Turtoi.

Potrivit sursei citate, absorbţia fondurilor europene este blocată în momentul de faţă, în cazul unor proiecte de investiţii, de numeroasele contestaţii pe achiziţii publice, ceea ce împiedică implementarea proiectelor.

Şeful APDRP a spus: "Dacă un proiect mai simplu, fără construcţii montaj, durează circa doi ani, cele cu construcţii montaj pot ajunge şi la 3 şi 4 ani. Avem proiecte şi din 2008 care au fost blocate din cauza contestaţiilor pe achiziţii publice şi astfel se întârzie implementarea. Am ridicat problema achiziţiilor publice, întrucât în România oricine poate contesta orice pentru că nu este penalizat. De exemplu, dacă contestă documentaţia de atribuire, chiar dacă pierde contestaţia, te poate bloca şi un an de zile. În opinia mea, cred că ar trebui aplicate penalităţi pentru contestaţii nejustificate sau măcar să se facă o listă neagră cu firmele care fac acest lucru nejustificat. Din păcate, suntem acuzaţi că împiedicăm concurenţa pe piaţă şi că obstrucţionăm piaţa liberă, dar una este piaţa liberă şi alta este bătaia de joc. Acest lucru se întâmplă doar în România pentru că alte ţări au un mecanism prin care se apară de rea credinţă şi de răuvoitori".

România a atras până în prezent aproape 4,6 miliarde de euro din fondurile europene destinate agriculturii şi dezvoltării rurale, ceea ce reprezintă un grad de absorbţie de 50% din fondurile dis-ponibile până în 2015.

APDRP a efectuat plăţi către beneficiarii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în valoare de 4,02 miliarde de euro, din această sumă, 2,29 miliarde de euro reprezintă plăţi pentru finanţarea proiectelor de investiţii derulate prin PNDR pentru dezvoltarea agriculturii şi a mediului rural, iar restul, 1,73 miliarde de euro, reprezintă plăţi directe efectuate către fermieri. De asemenea, pe lângă această sumă, România a absorbit iniţial şi 561 de milioane de euro, fonduri care reprezintă avansul acordat de Comisia Europeană în momentul demarării PNDR. Pachetul financiar al României 2007-2013 este de 13,5 miliarde de euro, din care 8,5 miliarde de euro pe dezvoltare rurală şi 5 miliarde de euro pe plăţi directe.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb