Statele Unite au condamnat miercuri "cu fermitate" "violenţele brutale şi nejustificate ale partidului Visul Georgian", aflat la putere în această ţară din Caucaz, împotriva manifestanţilor pro-europeni care protestează de o săptămână faţă de guvern, şi au ameninţat că vor impune sancţiuni suplimentare, a anunţat şeful diplomaţiei americane.
"Statele Unite condamnă ferm violenţele brutale şi nejustificate ale Partidului Visul Georgian împotriva cetăţenilor georgieni, a demonstranţilor, a membrilor mass-media şi a figurilor din opoziţie", a afirmat Antony Blinken într-un comunicat, scrie AFP.
Secretarul de stat american a mai spus că Washingtonul se "pregăteşte" acum pentru posibilitatea impunerii de sancţiuni suplimentare.
Mii de manifestanţi pro-europeni s-au adunat miercuri la Tbilisi, în Georgia, pentru a şaptea noapte de proteste faţă de guvern, care a intensificat presiunea asupra mişcării prin arestarea a cel puţin trei lideri ai opoziţiei.
Această ţară din Caucaz este bulversată de la alegerile legislative din 26 octombrie, câştigate de Visul Georgian, dar denunţate ca fiind fraudate de opoziţie. De asemenea, guvernul este acuzat că împiedică ambiţiile Georgiei de a adera la UE şi că doreşte să se apropie de Moscova.
Cele şase nopţi anterioare de demonstraţii au fost întrerupte de poliţie cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene, iar aproape 300 de persoane au fost arestate.
Comisarul georgian pentru drepturile omului, Levan Ioseliani, a declarat că a vizitat protestatarii reţinuţi şi răniţi, observând cu îngrijorare că majoritatea aveau răni grave la cap sau la ochi.
"Îndemnăm Visul Georgian să înceteze tacticile sale de represiune, inclusiv utilizarea detenţiilor arbitrare şi a violenţei fizice şi încercarea sa de a-şi reduce la tăcere criticii", a denunţat Blinken. "Suntem deosebit de îngrijoraţi de rapoartele privind rănirea gravă a persoanelor de către forţele de securitate", a continuat el.
Aproximativ 293 de persoane au fost reţinute de la începutul mişcării şi 143 de poliţişti au fost răniţi, potrivit Ministerului de Interne marţi seara.
Sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a anunţat "suspendarea" unui program de parteneriat între cele două ţări, care, potrivit Washingtonului, se axează pe statul de drept, drepturile omului şi lupta împotriva corupţiei.
Statele Unite au ordonat o reevaluare completă a relaţiilor lor cu Tbilisi în luna mai, după ce Georgia a adoptat o lege controversată privind "influenţa străină".
În plus faţă de această reevaluare, a concluzionat Antony Blinken în comunicatul său de presă, "Statele Unite se pregătesc acum să utilizeze instrumentele de care dispun, inclusiv sancţiuni suplimentare".