Germania naţionalizează Uniper, principalul său importator de gaze naturale din Rusia, mişcare ce pune în lumina criza energetică din Europa, scrie Business Insider.
Uniper a anunţat, astăzi, că guvernul german va achiziţiona 99% din companie, după ce în iulie cumpărase o participaţie de 30%, ca parte a unui plan de salvare de 15 miliarde de euro (14,9 miliarde de dolari). Ultima tranzacţie va implica o majorare de capital prin care se vor oferi alte opt miliarde de euro în numerar pentru Uniper, conform sursei menţionate.
Compania întâmpină probleme majore de când Moscova redus aprovizionarea cu gaze către Europa, ca răspuns la sancţiunile impuse de ţările occidentale Rusiei, după invazia în Ucraina. Preţul gazelor naturale a crescut cu 300% în Europa, în acest an, ceea ce alături de restrângerea ofertei a forţat Uniper să cumpere gaze la preţuri mult mai mari.
Klaus-Dieter Maubach, directorul general al companiei a declarat, astăzi: "Suntem conştienţi de responsabilitatea noastră faţă de Germania şi Europa. Ne angajăm să facem ceea ce ţine de noi pentru a depăşi această criză şi pentru a restructura aprovizionarea cu energie a ţării".
La începutul lunii, gigantul de stat Gazprom a oprit pe termen nelimitat aprovizionarea cu gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1, ceea ce a complicat şi mai mult situaţia Uniper, după cum a spus Maubach.
Acordul de astăzi prevede ca Germania să cumpere participaţia deţinută de compania finlandeză de stat Fortum la Uniper, pentru aproximativ 500 de milioane de euro. De asemenea, societăţii finlandeze i se va rambursa un împrumut de patru miliarde de euro, pe care l-a acordat către Uniper.
Markus Rauramo, directorul general al Fortum, a spus: "În circumstanţele actuale ale pieţelor europene de energie şi având în vedere situaţia gravă în care se află Uniper, dezinvestirea este pasul potrivit nu doar pentru Fortum ci şi pentru Uniper".
Naţionalizarea Uniper vine într-o perioadă în care Germania încearcă să îşi asigure aprovizionarea cu energie înainte de iarnă. La începutul lunii, Germania a preluat controlul a trei rafinării de petrol deţinute de gigantul energetic rus Rosneft. De asemenea, a pus în funcţiune centrale electrice pe bază de cărbune pentru a încerca să răspundă cererii de energie electrică.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.09.2022, 18:00)
Balul energetic vine dupa octombrie,
cand expira contractele inca in derulare
cu rusii
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.09.2022, 19:18)
mare atentie la uraniu in 2023-2026
s c cret
2. fără titlu
(mesaj trimis de alin în data de 21.09.2022, 21:04)
ce se intampla cu actiunile detinute la Uniper, in conditiile nationalizarii?...ma refer la noi ca persoane fizice
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.09.2022, 21:23)
Până una alta se tranzactioneaza