Autorităţile germane se pregătesc să deschidă primele dintre aşa-numitele ''centre Dublin'', specializate în returnarea solicitanţilor de azil către ţările europene de primă intrare a acestora şi care, în virtutea ''regulamentului Dublin'' al UE, sunt responsabile de soluţionarea cererilor de azil, relatează agenţia EFE.
Ministrul german de interne Nancy Faeser a semnat luni un acord cu titulara Internelor din landul Brandenburg, Katrin Lange, pentru ca unul dintre aceste centre să înceapă să funcţioneze la 1 martie în oraşul Eisenhuttenstatt din partea de est a Germaniei, un alt centru de acelaşi fel urmând să fie dat în funcţiune în curând să în oraşul Hamburg, în nord.
''Dacă vin în Germania persoane care trebuie să îşi înainteze cererea de azil într-o altă ţară europeană, trebuie să fie trimise înapoi acolo rapid'', a indicat Nancy Faeser.
Conform regulamentului european denumit Dublin, migranţii pot fi returnaţi în primul stat membru al UE unde au fost înregistraţi, dar în Germania majoritatea acestor returnări eşuează, fie din cauza obstacolelor birocratice, fie pentru că ţări precum Italia le blochează de facto.
Potrivit datelor oficiale, Germania a cerut returnarea a 74.583 de solicitanţi de azil în 2024 şi a primit un răspuns pozitiv din partea ţărilor de primă intrare ale migranţilor în 44.431 de cazuri, însă numai 5.827 de migranţi au fost efectiv returnaţi.
În unele cazuri, lentoarea birocraţiei germane a condus la nerespectarea termenelor limită, în timp ce în altele deciziile au fost blocate de instanţe.
Rolul noilor centre specializate este de a accelera procedurile astfel încât să se poată efectua mai multe returnări, iar solicitanţii de azil care sunt cazaţi în aceste centre nu vor mai primi ajutoare financiare şi vor fi obligaţi să rămână acolo până la expulzarea lor de pe teritoriul german.
După ce fostul cancelar creştin-democrat Angela Merkel a deschis în 2015-2016 graniţele Germaniei pentru migranţii clandestini, peste un milion de migranţi din Asia, Africa şi Orientul Mijlociu au intrat în această ţară, flux care a continuat de atunci, astfel că imigraţia este acum o temă principală de dezbatere în campania pentru alegerile legislative anticipate care au loc duminică, mai ales după atacul comis săptămâna trecută la Munchen de un refugiat afgan, potrivit EFE.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2025, 20:39)
Astea toate sant praf in ochi electoral, nu se ia nicio masura, oamenii vor fi ucisi mai departe pe strazi dupa bunul plac al milioanelor de "specialisti"