Gicu Gânscă şi ceilalţi învinuiţi pentru manipularea pieţei de capital, achitaţi definitiv

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 martie 2013

Gicu Gânscă şi ceilalţi învinuiţi pentru manipularea pieţei de capital, achitaţi definitiv

Omul de afaceri clujean Gicu Gânscă şi celelalte patru persoane judecate în dosarul de manipulare a pieţei de capital, respectiv Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities, Ana Maria Oprean, agent de servicii de intermedieri financiare în cadrul societăţii, Sergiu Dan Dascăl, director operaţiuni al societăţii, şi Horea Ionuţ Boboş, economist la Target Capital Cluj, au fost achitaţi definitiv, miercuri, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Decizia instanţei supreme notează: "În baza art. 11 alin.2 lit.a raportat la art.10 lit.d Cod procedură penală achită pe inculpaţii Nilaş Rareş Doralin, Oprean (Fostă Şchiopu) Ana Maria, Dascăl Sergiu Dan şi Baboş Ionuţ Horea pentru săvârşirea infracţiunilor de art. 279 alin.1 combinat cu art.248 raportat la art. 244 alin.5 lit.a din Legea nr. 297/2004, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal. Menţine dispoziţia de achitare a inculpatului Gânscă Gicu Agenor, precum şi celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate care nu sunt potrivnice prezentei decizii. Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DIICOT - Serviciul Teritorial Cluj, împotriva aceleiaşi sentinţe".

Pe data de 27 iunie 2012, Gicu Gânscă şi celelalte persoane judecate în acest dosar au fost achitaţi de Curtea de Apel Cluj, sentinţa fiind atacată cu recurs. Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, Claudia Ilieş, a declarat atunci că instanţa a dispus achitarea din lipsa elementelor constitutive ale infracţiunii.

Astfel, omul de afaceri a fost achitat pentru manipularea pieţei de capital, iar celelalte persoane din dosar, pentru manipularea pieţei de capital şi fals informatic.

Gicu Agenor Gânscă, Rareş Nilaş şi alte trei persoane au fost trimişi în judecată în ianuarie 2011, de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru manipularea pieţei de capital.

Conform rechizitoriului, citat de Mediafax, cei doi, precum şi Ana Maria Oprean, Sergiu Dan Dascăl şi Horea Ionuţ Boboş au fost trimişi în judecată pentru manipularea pieţei de capital, iar un avocat, Victor Rusa, a fost trimis în judecată, în acelaşi dosar, pentru mărturie mincinoasă. Ulterior, după începerea procesului dosarul avocatului a fost disjuns.

Gicu Gânscă, administrator al mai multor societăţi, unele dintre ele cu profil de construcţii, a fost acuzat de manipularea bursei de capital în formă continuată, după ce a cumpărat, în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare, acţiuni la firma "ACI Bistriţa", iar ulterior a oficializat tranzacţia pe bursă, pentru a-i oferi un aspect de legalitate.

"Fapta învinuitului Gânscă Gicu Agenor, care, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, în perioada noiembrie 2007- februarie 2008 a cumpărat pe piaţa reglementată RASDAQ acţiunile ACIS ale emitentului < ACI Bistriţa SA > în modalităţile prezentate întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de manipulare a pieţei de capital, în formă continuată", s-a arătat în rechizitoriu.

Procurorii susţineau că Gânscă a încheiat în 2007, cu directorul "ACI Bistriţa", Ioan Blaga, un antecontract de vânzare-cumpărare, tranzacţia vizând două pachete de acţiuni, formate din 343.092 de acţiuni, respectiv de 3,66 milioane acţiuni.

Tranzacţia la bursă s-a derulat la preţul stabilit înainte prin antecontractul de vânzare-cumpărare a acţiunilor.

Conform procurorilor, Gânscă a manipulat bursa cu ajutorul unor brokeri, iar manipularea pieţei de capital s-a materializat prin introducerea ordinelor de cumpărare şi de vânzare în acelaşi moment.

Afacerea a fost făcută înainte de data tranzacţionării pe bursă, prin antecontractul de vânzare-cumpărare a acţiunilor, mai spun anchetatorii.

"Acest tip de înţelegere contravine normelor pieţei de capital deoarece preţul de tranzacţionare este fixat de piaţă, de cerere şi ofertă, iar Bursa de Valori Bucureşti nu recunoaşte aceste tipuri de tranzacţii", se mai menţiona în rechizitoriu.

Dosarul a fost disjuns din cel în care preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, a fost trimis în judecată tot pentru manipularea pieţei de capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb