Ministrul italian al Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să prelungească plafonarea preţului gazelor naturale şi să impună o limită de 60 de euro/MWh pentru a preveni un potenţial şoc al preţurilor la energie, informează Reuters.
Temerile privind un posibil şoc energetic s-au accentuat după ce Ucraina a decis să nu reînnoiască acordul pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti, marcând sfârşitul dominaţiei Moscovei pe pieţele energetice europene de mai multe decenii.
Plafonul actual impus de Uniunea Europeană asupra preţurilor la gaze, care va expira la sfârşitul lunii, se activează doar dacă preţurile europene la gaze depăşesc 180 de euro pe Megawatt-oră, un nivel atins ultima dată în primele zile ale războiului din Ucraina.
"Cred că, la acest moment, UE ar trebui să reînnoiască plafonul de preţ, dar nu la 180 de euro, acum ar trebui fixat la 50 sau 60 de euro", a transmis ministrul italian într-un interviu pentru un post de radio.
Astăzi, la ora 11:08 GMT, preţurile gazelor la hub-ul TTF din Amsterdam au crescut uşor, cu 0,09 euro, ajungând la 49,85 euro/MWh pentru livrările din februarie. Ministrul italian al Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, a declarat că Italia are rezerve suficiente pentru a trece peste următoarele două luni, cu depozite de gaze aproape 80% pline.
Livrările de gaze ale Gazprom către Europa prin Ucraina au fost complet oprite la 1 ianuarie, după expirarea acordului pe cinci ani pentru tranzitul gazelor. Această oprire afectează Slovacia şi alte state din Europa Centrală într-un moment critic, cu temperaturi scăzute prognozate pentru ianuarie. În plus, depozitele de gaze se golesc mai rapid decât de obicei şi complică reumplerea pentru sezonul viitor.