Gimnastica, regina sportului autohton!
DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 27 martie 2017
Gimnastica este sportul olimpic cel mai îndrăgit în ţara noastră. Rezultatele extraordinare obţinute în ultimii 40 de ani nu puteau rămâne neremarcate şi în ciuda momentelor mai puţin bune traversate în ultima perioadă fanii sportului de la noi rămân fideli acestui sport extraordinar. Într-un sondaj, realizat de compania de cercetare de piaţa "Ipsos România" în parteneriat cu Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, majoritatea iubitorilor de sport au declarat că îşi doresc cel mai mult să asiste din tribune la competiţia de gimnastică artistică la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020.
Alina Stepan, Managing Director Ipsos South-East Europe, a prezentat preferinţele fanilor sportului autohton: "În urma unui studiu al companiei Ipsos, desfăşurat online în perioada 27 februarie-8 martie 2017, pe un eşantion reprezentativ urban de 1501 persoane, la întrebarea - "Dacă în 2020 aţi putea merge la Jocurile Olimpice de vară care vor avea loc la Tokyo, fără să plătiţi nimic, adică să aveţi asigurate transportul, masa, cazarea, precum şi biletul de intrare la competiţii, la ce sporturi aţi dori să primiţi bilete? Puteţi alege maxim trei sporturi.", 56% dintre români au ales gimnastica, 32% atletismul, 27% tenisul, 18% scrima, iar 15% handbalul şi fotbalul. În mare măsură, cei care ar fi dorit să meargă la scrimă au fost tineri între 18 şi 24 de ani, iar persoanele chestionate care şi-au manifestat dorinţa să meargă la celelalte sporturi aminitite mai sus aveau vârste între 35 şi 45 ani".
Adrian Stoica, preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, nu este surprins de rezultatele acestui sondaj: "Oriunde în lume am concurat, am simţit dragostea imensă a românilor pentru gimnastică. Faptul că unul din doi români preferă gimnastica la Jocurile Olimpice ne confirmă acest lucru. Am muncit şi muncim pentru ca gimnastica să vină aici, la noi acasă şi românii să poată veni în număr mare alături de gimnaştii noştri care ne aduc atâtea bucurii. În tribune, la Campionatul European de Gimnastică Artistică de la Cluj-Napoca, vor fi şi tinerii gimnaşti care sunt acum la un foarte promiţător început de drum, copii de 9-12 ani care vor fi baza următoarelor echipe olimpice ale României. Împreună cu publicul român îi vor încuraja pe Cătălina Ponor, Larisa Iordache, Marian Drăgulescu şi pe colegii lor de echipa care vor reprezenta România la probabil cea mai importantă competiţie sportivă organizată în ultimii 30 de ani".
Mihai Covaliu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, crede că ataşamentul pentru acest sport poate fi demonstrat luna viitoare la Campionatul European de Gimnastică de la Cluj-Napoca: "România va găzdui, în aprilie, Campionatul European de Gimnnastică Artistică Petrom 2017, iar în august-septembrie Campionatul European de Baschet, după ce, în februarie, în premieră, a fost gazda Campionatului Mondial de Sanie pe piste naturale, iar în martie a Campionatului European de Box pentru sportivi cu vârste cuprinse între 18 şi 22 de ani. Sunt doar câteva dintre competiţiile de anvergură de la noi unde mari sportivi ai lumii au evoluat şi vor evolua alături de marii sportivi ai României, în faţa unui public cunoscut pentru pasiunea pentru sport. Gimnastica a ocupat şi ocupă un loc special în sufletele românilor şi acum avem confirmarea faptului că foarte mulţi români şi-ar fi dorit să fi fost alături de gimnaştii noştri când au obţinut marile performanţe pentru România la Jocurile Olimpice. În luna aprilie, la Cluj-Napoca, vor putea să trăiască pe viu emoţiile unei competiţii majore de gimnastică artistică, să ia parte activ la scrierea unor noi poveşti frumoase ale sportului românesc".
Campionatele Europene de gimnastică de la Cluj (19-23 aprilie) aduc la start 295 de gimnaşti şi gimnaste din 37 de ţări. Lotul masculin al României, pregătit de antrenorii Ionuţ Corlaci, Ioan Suciu şi Vasile Vug, este compus din Marian Drăgulescu, Cristian Băţagă, Vlad Cotuna, Robert Ghiuzan, Laurenţiu Nistor şi Andrei Ursache. Conform înscrierilor pe aparate, la sol vor concura Marian Drăgulescu, Cristian Băţagă, Andrei Ursache, Robert Ghiuzan, la cal cu mânere vor evolua Cristian Băţagă, Andrei Ursache, Laurenţiu Nistor, la sărituri vor participa Marian Drăgulescu, Cristian Băţagă, Robert Ghiuzan, la paralele vor evolua Vlad Cotuna, Laurenţiu Nistor, iar la bară, Vlad Cotuna şi Laurenţiu Nistor. Lotul feminin al României este alcătuit din Olivia Cîmpian, Ioana Crişan, Larisa Iordache şi Cătălina Ponor, antrenori fiind Nicolae Forminte, Claudiu Moldovan, Matei Stănei şi Liliana Cosma. La sărituri sunt înscrise Olivia Cîmpian, Ioana Crişan şi Larisa Iordache, la paralele vor evolua Olivia Cîmpian, Ioana Crişan, Larisa Iordache, la bârnă vor concura Olivia Cîmpian, Ioana Crişan, Larisa Iordache şi Cătălina Ponor, la sol vor participa Olivia Cîmpian, Ioana Crişan, Larisa Iordache, Cătălina Ponor.
Obiectivul delegaţiei României la Campionatele Europene este câştigarea a 2-3 medalii, iar cei doi veterani ai loturilor, Marian Drăgulescu şi Cătălina Ponor sunt principalii vizaţi. De altfel, Marian Drăgulescu (37 de ani) şi Cătălina Ponor (30 de ani) schimbă percepţia publică legată de vârsta până la care se poate face gimnastică la cel mai înalt nivel. Priviţi cu neîncredere după Jocurile Olimpice de la Rio, când au anunţat că nu se vor retrage, cei doi au reuşit în această lună mai multe evoluţii remarcabile, care demonstrează că pot face gimnastică de performanţă şi că se pot bate pentru medalii la orice concurs. Au mai existat sportivi care au concurat până spre 40 de ani, dar în cele mai multe cazuri, aceştia se mulţumeau doar cu participarea. Ambii gimnaşti au obţinut rezultate foarte bune în această lună la concursurile de Cupă Mondială de la Doha (Qatar) şi Baku (Azerbaidjan).
Gimnastica autohtonă nu a reuşit să obţină nicio medalie la Jocurile Olimpice de la Rio, după ce la ultimele 10 olimpiade gimnaştii noştri au urcat de fiecare dată pe podium, această ediţie a Campionatelor Europene putând reprezenta momentul revenirii în elita acestui sport.