De obicei extrem de reţinut, Ion Giurescu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru sectorul pensiilor, se trezeşte, din timp în timp, să trimită câte o săgeată veninoasă către piaţa de capital.
Lipsa cronică de lichiditate a BVB creează probleme pentru fondurile de pensii, a spus, ieri, Ion Giurescu, la un eveniment de specialitate, după ce, toamna trecută, a decis să blocheze fondurile de pensii private să facă tranzacţii cu acţiuni, pentru două şedinţe, ca să verifice siguranţa deţinerilor raportate în portofoliu, în urma relatării, de către ziarul BURSA, a unui caz de furt de acţiuni.
Deşi lichiditatea BVB este la cote de avarie de ani de zile, Ion Giurescu a fost, până acum, extrem de reţinut în declaraţii. Probabil, domnia sa a preferat să nu iasă în evidenţă, în condiţiile în care colegii săi de la sectorul pieţei de capital, dar mai ales asigurări s-au confruntat cu scandaluri răsunătoare în ultima vreme, iar imaginea ASF a avut de suferit.
Ieri, însă, Ion Giurescu s-a trezit din amorţeală: "Una dintre problemele sistemului de pensii private o constituie lipsa cronică de lichiditate a Bursei de Valori Bucureşti, care, în viitor, ar putea crea probleme administratorilor fondurilor de pensii private în privinţa respectării politicii de plasamente".
Domnia sa a adăugat: "Dacă nu se va dezvolta piaţa de capital, banii din pensii se vor duce în străinătate. Sistemul de pensii a funcţionat fără sincope până în prezent".
Reprezentanţii BVB nu au transmis, până la închiderea ediţiei, un punct de vedere referitor la afirmaţiile vicepreşedintelui ASF.
Şi administratorii fondurilor de pensii spun că este nevoie de dezvoltarea pieţei de capital.
Mihai Coca-Cozma, director general Alico Pensii, a declarat: "Vrem să contribuim serios la dezvoltarea pieţei de capital din România, aceasta este una dintre priorităţile noastre. Prioritatea strategică numărul unu este să construim un plan de protejare a sistemului de pensii private pe termen mediu şi lung. Am gândit deja un plan de iniţiative, care să ne facă să privim cu mai mult optimism înainte".
În opinia lui Iulius Postolache, director de investiţii în cadrul Allianz Ţiriac Pensii Private, lichiditatea scăzută a Bursei de Valori reprezintă una dintre principalele probleme, alături de numărul de emitenţi eligibili.
Raluca Ţintoiu, director general ING Pensii, consideră că privatizările sunt foarte importante, ele reprezentând primul pas spre dezvoltarea pieţei de capital. Domnia sa a spus: "Sperăm ca ele să continue şi în acest an. De asemenea, suntem foarte optimişti că vor fi companii româneşti care să încerce să intre pe piaţa de capital. Dorim să susţinem aceste iniţiative. Oamenii nu sunt foarte încrezători, mai ales că sunt anumite costuri implicate, dar cred că putem începe discuţiile foarte devreme pentru a le prezenta o imagine cât mai clară asupra lucrurilor. Evaluarea pe piaţa de capital reprezintă momentul crucial pentru o companie". Domnia sa a subliniat că trebuie lucrat, cu preponderenţă, la gradul de înţelegere a populaţiei asupra fenomenului bursier.
Reprezentanţii din piaţă au mai declarat că fondurile de pensii asigură aproximativ 10% din lichiditatea zilnică medie a BVB, iar că, pentru anii 2014 şi 2015, vor fi disponibili aproximativ 500 de milioane de euro pentru noi oferte publice (acţiuni şi obligaţiuni), cu mai multă concentrare pe companiile din ţara noastră. Fondurile de pensii au investit direct peste 2 milliarde de lei în 35 de companii româneşti listate la BVB. Cele mai mari deţineri, până în luna decembrie a anului trecut, sunt la Fondul Proprietatea (294,6 milioane de lei), Petrom (265,6 milioane de lei), Romgaz (258,7 milioane de lei), Banca Transilvania (200,5 milioane de lei) şi Transgaz (129,8 milioane de lei).
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2014, 01:19)
Domnia sa a adăugat: "Dacă nu se va dezvolta piaţa de capital, banii din pensii se vor duce în străinătate. Sistemul de pensii a funcţionat fără sincope până în prezent".
Nu se va dezvolta piata de capital. mai exact va dispare. pe buna dreptate daca ne uitam cine conduce societati reprezentative pentru bursa
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2014, 09:46)
cu concursul asf bilteanu lakis chelu chis filimon darima piata de capital in citiva ani
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2014, 04:06)
Daca drepturile actionarilor minoritari vor fi respectate, atunci vor veni si investitori pe bursa, altfel nu. Si fondurile de pensii sunt minoritari in companiile listate, deci au aceleasi probleme: majoritarii care fac ce vor in companiile listate, degeaba faci analiza, compania are perspectiva, investesti, perspectivele se confirma, compania listata face bani si cand sa se imparta profiturile, majoritatarii iau tot - ori sifoneaza tot, ori tin banii in firma si isi acorda imprumuturi intragrup, minoritatrii ramanand fara nici un beneficiu. Majoritatea companiilor profitabile au aceeasi soarta. Se mai practica imprumuturi intragrup, stinse prin compensare cu active de care majoritarul vrea sa se scape, pe care nu are unde le vinde in piata libera. Apoi vin auditorii si fac rapoarte in care totul pare normal, nu gasesc elemente care sa ii faca sa creada ca ceva nu-i ok, totul li se pare in regula!! Astia sunt asazisii BIG4. Din companiile private fura privatii, din companiile de stat fura clientela politica. Minoritarii n-au nici un cuvant de spus, desi tratamentul discriminatoriu este evident: majoritarii beneficiaza de pe urma profiturilor, minoritatrii NU!! ACESTEA SUNT PROBLEMELE !!! Daca ai companii profitabile ce platesc dividende, investitorii apar, stati linistiti, vor face eforturi, se vor inghesui sa cumpere actiuni, trecand peste celelalte impedimente. Ca sa le fie respectate drepturile, fondurile ce au pozitie de minoritari TREBUIE sa voteze in aga, sa nu stea pasivi ci sa ia managementul la intrebari. Dar stau pasivi, tac chitic, si asteapta ca cineva de pe luna sau marte sa lupte pentru ei !! PENIBIL !! Insa si mai penibila este critica unui functionar din ASF, institutie incapabila sa-si faca treaba. astia habar n-au ce rol au acolo, nu stiu de capul lor, n-au idee cum ar trebui sa arate o piata de capital, cum e sa investesti bani. Se aduna de prin partide, ca au aflat ca aici e salariul mare. Rusine !! Dar lor nu le pasa ca salariul le vine si nu raspund in fata nimanui. Problema e ca noi investitorii din comisioane le platim astora salariile. Sa le stea in gat.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2014, 09:15)
la pensie domnu nu la fondurile de pensii
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2014, 10:35)
ce pensie. nimic nu ramine dupa astia. nici bani de pensii
3. Nu, nu pot sa tac...
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 27.05.2014, 10:20)
Incredibil. Se chinuie 10 ani sa distruga orice alternativa la sistemul bancar, ca membru al sistemului bancar, iar acum trage concluzia care este evidenta. Pai ce se intampla acum este o "cantare de prohod". Piata de capital are nevoie de principiile de baza pentru a functiona. Emitentii sa fie incurajati sa se dezvolte cu resurse provenind din piata de capital, iar investitorii sa fie incurajati sa devina actionari la societatile care vor sa se dezvolte. Atat! Pardon, da, minoritarii aparati de legislatie specifica (exista destul), asigurarea transparentei, condamnarea celor care n-o respecta, impiedicare jocurilor de tip "insolventa pentru furaciunea minoritarilor si transferul activelor interesante la preturi mici in buzunar propriu". Adica, trebuie pus punct acestei strategii de protectie a hotilor care provin din debitorii Bancorex si a celor sustinuti de acestia. Atat!
4. ASF = CORUPTIE !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 28.05.2014, 07:54)
Prin deciziile luate in ultimul an la presiunea escrocilor din conducerea sifurilor si lipsa de supraveghere asupra emitentilor listati ASF a ingropat piata de capital la nivelul anilor in care era Boboc atingea apogeul iar investitorii isi numarau pierderile fara numar de prin portofolii .
Bineinteles ca activele fondurile de pensii vor fi serios zdruncinate dar si ele au partea lor de vina pentru ca au cedat la "agi" interesele celor care contribuie la fondurile de pensii catre escrocii gen balteanu, lakis, s.a.m.d..
Probabil ca eliminarea pragului de detinere va mai anima putin lichiditatea dar apoi planul devalizarii portofoliilor sifurilor va fi total - gaurile cu pierderi in Romania si activele cu cash in Cipru sau in firmele administratorilor.
ASF a bagat in coma piata de capital si probabil fara listarilor statului aceasta ar fi fost deja in moarte clinica.
4.1. Am uitat (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Theraflu în data de 28.05.2014, 08:01)
Am uitat sunt si lucruri care merg bine la ASF, pe masura ce piata moare si se reduce salariile merg bine acolo, bonusurile de performanta la fel, numarul de salariati la fel iar spagile sunt la maxim.
Poate se publica toate convorbirile telefonice de acolo din ultimul an fiind vorba de siguranta statului distrugandu-se piata de capital !