GM şi "Chrysler" cer din nou bani de la stat

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 februarie 2009

Giganţii auto americani "General Motors" Corp. (GM) şi "Chrysler" LLC au solicitat administraţiei SUA noi credite, în valoare de 21,6 miliarde de dolari, ca să-şi poată continua operaţiunile.

Amintim că, în decembrie anul trecut, GM şi "Chrysler" au primit, împreună, 17,4 miliarde de dolari de la stat, iar cele două companii au avut ca prim termen data de 17 februarie ca să demonstreze că sunt viabile.

GM a arătat că are nevoie, acum, de cel mult 16,6 miliarde de dolari ca să supravieţuiască, iar o parte din bani ar fi necesari luna viitoare, în condiţiile în care renunţă la unele branduri şi elimină încă 47.000 de salariaţi la nivel mondial. Potrivit celor de la GM, cel puţin 9,1 miliarde de dolari sunt necesari finalizării restructurării.

Anul trecut, GM a primit 9,4 miliarde de dolari de la stat, iar în următoarele zile va beneficia de alte 4 miliarde de dolari, de asemenea sumă angajată de guvernul american în decembrie 2008.

Potrivit planului prezentat de GM, societatea va închide încă cinci unităţi de producţie de pe teritoriul SUA până în 2012; va lua o decizie cu privire la eventuala înstrăinare a diviziei Hummer, până la finele lunii martie, şi va reduce salariile directorilor cu încă 30%. Producţia modelului Saturn va fi oprită în 2011, dacă brandul nu va fi înstrăinat. Totodată, divizia Saab Automobile ar putea fi restructurată în baza legii falimentului din Suedia, fără sprijin de la guvernul local. GM mai promite să-şi reducă forţa de muncă de la nivel global cu aproape 19%. GM are 244.500 de salariaţi.

"Chrysler" solicită, acum, 5 miliarde de dolari până în 31 martie, promiţând să renunţe la încă 3.000 de locuri de muncă, pe lângă cele 32.000 eliminate în 2008. Anul trecut, compania a beneficiat de 4 miliarde de dolari.

Cele două societăţi au un nou termen, în 31 martie, când trebuie să arate că pot deveni profitabile, ca să poată păstra banii primiţi de la stat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb