Şekelul, moneda israeliană, care a scăzut recent până la nivelul minim al ultimilor opt ani, este puţin probabil să se deprecieze semnificativ în continuare, potrivit strategilor de la Goldman Sachs Group Inc. În opinia acestora, situaţia se datorează măsurilor fără precedent ale Băncii Israelului pentru limitarea declinului, dar şi dinamicii balanţei de plăţi, care este "mult mai sănătoasă" decât era înaintea episoadelor anterioare de conflict, potrivit Bloomberg.
Şekelul a scăzut cu 0,3% ieri, la 3,9895 unităţi/dolar, marcând a şasea zi de declin. Şekelul a pierdut mai mult de 3% de la începutul războiului, la data de 7 octombrie.
Pe de altă parte, obligaţiunile israeliene în dolari şi-au extins pierderile, randamentul titlurilor cu maturitatea în 2030 crescând cu 17 puncte de bază, la 5,9%. Între timp, acţiunile şi-au revenit, indicele bursier de referinţă TA-35 urcând cu 1,4% în a doua parte a zilei, după ce scăzuse duminică.
În opinia strategilor Goldman Sachs, Israelul are o mulţime de rezerve pentru a amortiza declinul monedei. În confruntările anterioare din regiune au existat, de asemenea, "fluxuri financiare semnificative din străinătate", sub formă de ajutor şi alte transferuri financiare care au susţinut şekelul.
Mişcările monedei israeliene au fost caracterizate "de o volatilitate foarte scăzută", în jurul nivelului de 3,95 unităţi/dolar, sugerând că banca centrală a vândut activ dolari, potrivit Hapoalim Bank.
De când banca centrală şi-a dezvăluit planul de intervenţie, în urmă cu o săptămână, volatilitatea implicită pe o lună a şekelului a scăzut cel mai mult între cele 29 de monede majore urmărite de Bloomberg. Traderii de contracte options văd o probabilitate de 40% ca şekelul să atingă 4,1 unităţi/dolar într-o lună, un nivel pe care banca centrală părea să-l apere în 2012.
"Soliditatea financiară a economiei i-a permis Băncii Israelului să creeze un fel de firewall care a reuşit să separe (parţial) impactul negativ asupra economiei reale de pieţele financiare", a conchis Hapoalim Bank.
• Liga Arabă cere încetarea operaţiunilor militare în Fâşia Gaza
Şeful Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a solicitat ieri, în a zecea zi a războiului dintre Israel şi organizaţia palestiniană Hamas, "încetarea imediată a operaţiunilor militare" în Fâşia Gaza şi crearea de coridoare umanitare pentru sprijinul populaţiei, anunţă AFP. Acesta a spus: "Solicităm încetarea imediată a operaţiunilor militare şi deschiderea unor coridoare sigure pentru a ajuta populaţia, a transporta materiale de bază şi a-i salva pe răniţi"
Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a afirmat cu puţin timp înainte de declaraţiile lui Aboul Gheit că nu există o "încetare a focului" în această etapă între Israel şi Hamas.
Peste un milion de oameni au fugit panicaţi din nordul Fâşiei Gaza, în timp ce Israelul a continuat ieri să adune trupe la graniţa acestui teritoriu, în pregătirea unei posibile ofensive terestre împotriva Hamas.
Conform Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), în Fâşia Gaza are loc "o catastrofă umanitară fără precedent", notează Agerpres.
Duminică, Ahmed Aboul Gheit şi şeful Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki, au avertizat că ofensiva terestră pe care armata israeliană pare să o pregătească "ar putea duce la un genocid de proporţii fără precedent".
Ieri, responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă, Martin Griffiths, a anunţat că se va deplasa astăzi în Orientul Mijlociu pentru "a ajuta la negocierile" privind furnizarea ajutorului pentru populaţia din Fâşia Gaza, conform Reuters.
Acesta a spus: ""Sper să auzim veşti bune cu privire la livrarea ajutorului via Rafah", punctul de trecere între Egipt şi Fâşia Gaza. Biroul său a precizat că au loc "discuţii detaliate" cu Israel, Egipt şi alte ţări.
• Olaf Scholz, aşteptat în Israel
Cancelarul german Olaf Scholz este aşteptat astăzi în Israel, conform postului de televiziune ntv, care citează surse guvernamentale, potrivit Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin nu a făcut vreun comentariu cu privire la această vizită.
Pe de altă parte, ministrul de Externe chinez, Wang Yi, şi omologul său rus, Serghei Lavrov, au abordat ieri, în cadrul unei întâlniri de la Beijing, problema agravării situaţiei din Orientul Mijlociu. Wang Yi a confirmat că, astăzi, Vladimir Putin va participa la cel de-al treilea forum de cooperare internaţională "Centura şi Drumul", la invitaţia preşedintelui Xi Jinping, exprimându-şi convingerea că participarea lui Putin la acest eveniment şi discuţiile sale cu omologul chinez "vor fi foarte utile" pentru a face să avanseze interacţiunea strategică între Beijing şi Moscova.
Armata israeliană a anunţat că şase responsabili de rang înalt ai Hamas au fost ucişi până acum în atacurile sale asupra Fâşiei Gaza, conform DPA. Printre cei ucişi se numără atât membri ai aripii politice, cât şi militare a mişcării islamiste palestiniene Hamas, care conduce Gaza, anunţă Forţele de Apărare ale Israelului (IDF).