Goldman Sachs Group se pregăteşte să investească în mai multe startup-uri financiare germane într-un moment în care industria înregistrează un flux record de bani, dar totodată şi un val de eşecuri.
"Conducta noastră de investiţii la Berlin şi Germania în ansamblu este foarte puternică", a spus Rana Yared, partener Goldman şi director în cadrul grupului principal de investiţii strategice ale creditorului, potrivit Bloomberg. Domnia sa a preferat să nu vorbească despre viitoarele obiective după ce compania a decis să mizeze pe două firme fintech din Berlin.
Investiţiile în companiile fintech germane au atins un record în 2018, depăşind 1 miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) pentru prima dată, potrivit datelor Barkow Consulting.
După primele şase luni ale acestui an, investiţiile se situează deja la aproximativ 900 de milioane de euro, primul trimestru înregistrând cele mai mari intrări. Acest lucru ar putea indica preţurile activelor ridicate, crescând miza pentru Goldman.
Yared a spus că echipa ei este extrem de prudentă în ceea ce priveşte evaluările, nu doar în Germania.
"Este o provocare existenţială pentru companii dacă strâng bani la o evaluare prea mare pentru locul în care se află", a mai afirmat aceasta adăugând: "Există riscul să înceapă un ciclu descendent şi să fie nevoie să strângă bani la o evaluare mai mică, ceea ce are implicaţii pentru angajaţi şi moralul lor, dar şi pentru clienţi".
În medie, investiţiile vor fi menţinute mai mult de cinci ani, a mai spus aceasta, susţinând: "Investim sume de până la 10 milioane de dolari şi de până la 100 de milioane de dolari".
Potrivit unui studiu realizat de PwC, un număr de 34 de firme fintech germane s-au pliat în primele cinci luni ale acestui an - un record pentru perioada respectivă. Firmele au dat vina pe creşterea a ceea ce se numeşte "mine-too-fintechs", care a trebuit să se ocupe de faptul că unele companii din linia lor de afaceri pur şi simplu aveau un pas în faţa lor.
Yared a mai spus că Goldman nu are ochi doar pentru capitala Germaniei. "Banca digitală pare să aibă un centru puternic la Berlin", a spus ea, în timp ce "mai multe fintech-uri centrate pe pieţele de capital se nasc la Frankfurt. În ambele oraşe s-a dezvoltat un ecosistem, atrăgând talent".
În mai, Goldman a condus o rundă de fondare pentru Elinvar, cu sediul la Berlin, care a fost fondată de foşti angajaţi ai Deutsche Bank AG şi a construit o platformă digitală care să le permită creditorilor să îşi ofere serviciile online. Două luni mai târziu, a investit 25 de milioane de euro în Raisin, o platformă de internet care permite utilizatorului să compare produsele cu economii bancare.