Grecia s-ar putea împrumuta, din nou, printr-un plasament privat

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 ianuarie 2010

Executivul grec se va împrumuta din nou prin intermediul titlurilor de stat.

Executivul grec se va împrumuta din nou prin intermediul titlurilor de stat.

Statul grec s-ar putea împrumuta, din nou, printr-un plasament privat destinat băncilor, până la finele lunii ianuarie. Acesta ar urma să fie al doilea plasament privat lansat de statul elen în ultimele două luni.

Decizia privind un plasament privat de obligaţiuni va depinde de reacţia la programul naţional de stabilitate şi creştere, a anunţat Spyros Papanicolaou, directorul general al Agenţiei de Management al Datoriei Publice din Grecia. Anterior, Grecia lua în calcul lansarea unei emisiuni de obligaţiuni prin intermediul unui sindicat bancar.

Papanicolaou a afirmat: "Încă nu am decis dacă vom merge înainte cu ideea unui plasament prin intermediul unui sindicat bancar. Însă, am putea apela la un plasament privat. Decizia va depinde de felul în care va fi primit programul de stabilitate şi creştere de către Comisia Europeană şi de către pieţe".

În decembrie 2009, Grecia a plasat în sectorul bancar privat titluri de stat în valoare de două miliarde de euro (2,9 miliarde de dolari). Potrivit declaraţiilor făcute, la acel moment, de Petros Christodoulou, directorul general pentru pieţe globale şi trezorerie din cadrul "National Bank of Greece" SA, plasamentul a fost un succes pentru statul elen. Aceste obligaţiuni vor ajunge la scadenţă în februarie 2015 şi au o dobândă de 2,5 puncte procentuale peste indicele Euribor la şase luni. Instituţiile care au participat la operaţiune sunt "National Bank of Greece" SA, "Alpha Bank" AE, "EFG Eurobank Ergasias" SA, "Piraeus Bank" SA (toate din Grecia) şi "Sanpaolo IMI" SpA din Italia. Obligaţiunile şi acţiunile emise de Grecia s-au depreciat semnificativ în decembrie anul trecut, ca urmare a temerilor potrivit cărora guvernul de la Atena se confruntă cu probleme în onorarea angajamentelor financiare, din cauza adâncirii deficitului bugetar. Luna trecută, agenţia de evaluare "Fitch" a coborât ratingul Greciei cu o treaptă, de la A- la BBB. La rândul său, "Standard & Poor"s" a pus datoria ţării sub supraveghere cu perspectivă negativă. Totodată, agenţia "Moody"s" a iniţiat, la Atena, o serie de verificări ale conturilor greceşti.

Dar, autorităţile de la Atena au dat asigurări că măsurile pe care le vor lua în următoarele luni vor calma pieţele financiare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb