Grecia ia în considerare să achite anticipat, anul viitor, mai multe împrumuturi de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), pentru a-şi reduce povara datoriei, şi vrea să-şi convingă creditorii oficiali să reducă ţintele fiscale, a declarat pentru Reuters ministrul de Finanţe, Christos Staikouras, conform Agerpres.
În noiembrie, Grecia a plătit 2,7 miliarde de euro din creditul primit de la FMI. Achitarea anticipată permite Atenei să-şi scadă costurile cu serviciul datoriei, deoarece împrumuturile de la FMI au o dobândă mai ridicată decât cea plătită în prezent de Grecia pe pieţele de obligaţiuni.
"Este posibilă o nouă achitare anticipată a unor împrumuturi de la Fondul Monetar Internaţional în 2020", a afirmat oficialul elen, fără să dea detalii despre suma avută în vedere. Grecia datorează FMI 5,5 miliarde de euro.
"Noua achitare anticipată se va situa la un anumit nivel, care să permită FMI să-şi păstreze prezenţa în Grecia până la finalul perioadei de supervizare", a explicat Staikouras.
Grecia, a cărei datorie publică se ridică la 180% din PIB, a primit ajutoare financiare în valoare de 280 miliarde de euro începând din 2010.
În timpul crizei datoriilor din perioada 2010-2015, Grecia s-a aflat în imposibilitatea de a accesa împrumuturi de pe pieţele de obligaţiuni şi a fost nevoită să apeleze la credite masive de la FMI şi de la guvernele din zona euro. Anul trecut, Grecia a finalizat al treilea pachet de asistenţă financiară şi de atunci randamentele sale se îmbunătăţesc, mai ales că în 25 octombrie agenţia de evaluare financiară S&P a revizuit în creştere ratingul de credit la "BB minus", cu perspectivă pozitivă, ceea ce înseamnă că ar putea urma o nouă îmbunătăţire a calificativului.