Green Environment Support: Companiile din ţară pot reduce cu 50% costurile privind obligaţiile de mediu

F.D.
Companii / 27 septembrie 2023

Daniela Dobre, CEO Green Environment Support

Daniela Dobre, CEO Green Environment Support

Companiile mici se conformează cel mai greu legislaţiei mediului privind implementarea măsurilor de prevenire şi de reducere a cantităţii de deşeuri, dar şi a atingerii obiectivelor de valorificare, deşi sunt obligate de lege întrucât există costuri care trebuie bugetate. Astfel, firmele pot reduce costurile cu 50% odată ce implementează un program eficient de management al deşeurilor şi un sistem corect şi complet de îndeplinire a obligaţiilor către Administraţia Fondului de Mediu (AFM), arată Green Environment Support, una dintre principalele firme de consultanţă şi audit de mediu.

Potrivit sursei citate, în acest sens, companiile riscă amenzi între 5.000 lei şi 70.000 lei per contravenţie identificată, iar neregulile găsite în firme sunt numeroase având în vedere că şi controalele din partea autorităţilor statului sunt din ce în ce mai frecvente. De altfel, companiile care deţin autorizaţie de mediu trebuie să realizeze şi să implementeze un program de prevenire a producerii deşeurilor, care trebuie depus anual la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM).

Un management eficient al deşeurilor presupune, înainte de toate, identificarea lor corectă şi completă, acţiune urmată de amenajarea unui spaţiu de depozitare a deşeurilor, care conform legii trebuie să fie pe o platformă betonată, şi acoperit, ferit de intemperii. Apoi, fiecărui tip de deşeu identificat îi vor fi atribuite denumirea şi codul corespunzător în dreptul spaţiului de depozitare. Predarea deşeurilor se va face doar către colectori autorizaţi şi vor fi completate formularele de încărcare-descărcare. Pentru agenţii economici este obligatoriu ca evidenţa gestiunii deşeurilor să fie întocmită lunar, iar anual să fie depus raportul de deşeuri, arată sursa citată.

"Deşeurile trebuie văzute ca o resursă, nu ca pe încă o problemă pe care o au de gestionat agenţii economici, o resursă pe care companiile o pot valorifica întrucât anumite tipuri de deşeuri pot fi comercializate. Multe companii nu cunosc pe deplin obligaţiile pe care le au faţă de autorităţi sau nu ştiu să interpreteze corect normele legislative. Sunt companii care consideră că este suficient să deţină o autorizaţie de mediu sau să aibă contracte de colectare a deşeurilor. Noi le ajutăm să prevină şi să reducă cantitatea de deşeuri şi, implicit, să evite sancţiunile ridicate din partea autorităţilor. Evaluăm obligaţiile companiei din punct de vedere al protecţiei mediului, verificăm dacă şi ce măsuri au luat până la momentul respectiv şi identificăm riscurile şi soluţiile pentru conformarea cu legislaţia mediului. După implementarea măsurilor necesare, costurile cu gestionarea deşeurilor vor scădea fără a lua în calcul evitarea posibilelor amenzi care pot surveni în lipsa conformării", explică Daniela Dobre, CEO Green Environment Support.

Există mai multe soluţii pentru reducerea cantităţii de deşeuri generate în companii. Cea mai rapidă şi la îndemână soluţie o reprezintă diminuarea deşeurilor menajere, de exemplu, companiile din producţie pot reintroduce deşeurile în fluxul tehnologic prin reciclarea plasticului, relatează sursa citată.

Green Environment Support explică că agenţii economici nu reuşesc să recicleze suficient din diverse motive, printre care lipsa unei organizări interne eficiente şi lipsa unor soluţii foarte bine puse la punct pe zona de colectare şi reciclare. O logistică mai bună a anumitor operatori economici din domeniul colectării, plus investiţiile şi atragerea de fonduri, ar ajuta la acest capitol.

România este încă departe de obiectivele de reciclare stabilite la nivelul Uniunii Europene şi de media europeană, mai exact nivelul de reciclare este de aproximativ 11%-12% din deşeurile municipale comparativ cu aproape 50% care este media europeană.

Controalele efectuate de Garda de Mediu sunt cele mai frecvente, cel puţin o dată pe an în companiile cu autorizaţie de mediu, adică cele care poluează cel mai mult. O altă sursă a controalelor poate fi reprezentată de sesizări sau controale tematice din partea Gărzii de Mediu sau a departamentului de mediu din cadrul Poliţiei Locale. În cazul controalelor AFM acestea pot fi de fond, care verifică ultimii 5 ani, sau inopinate, iar dacă sunt constatate nereguli, sumele de plată din dobânzi şi penalităţi pot fi de câteva sute de mii de lei în funcţie de mărimea companiei şi activitatea desfăşurată, menţionează sursa citată.

În comunicatul organizaţiei se mai precizează că: "Recent, Green Environment Support a reuşit să scadă cuantumul sancţiunii unei companii din domeniul fashion, cu un lanţ de magazine, cu aproximativ 23.000 lei, după un control al Administraţiei Fondului de Mediu care a verificat ultimii cinci ani de activitate. A fost identificat faptul că paleţii de lemn erau returnaţi furnizorului şi, de asemenea, că societatea făcea şi retur către firma mamă pentru o parte din marfa achiziţionată atunci când existau defecte sau la final de colecţie, produsele fiind returnate în acelaşi ambalaj în care veneau, ceea ce a dus la o cantitate mai mică pusă pe piaţă decât ceea ce era declarat. Compania a fost reprezentată exclusiv de un specialist Green Environment Support în discuţiile cu AFM."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb