Greenpeace România a câştigat primul proces legat de proiectul Neptun Deep

A.D.
Miscellanea / 22 noiembrie 2024

Greenpeace România a câştigat primul proces legat de proiectul Neptun Deep

Greenpeace România a câştigat primul proces legat de proiectul Neptun Deep, potrivit comunicatului emis redacţiei. Tribunalul Bucureşti a decis că Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral şi Institutul Grigore Antipa trebuie să pună la dispoziţia publicului studiile de ecotoxicitate care au stat la baza elaborării Raportului Integrat de Mediu pentru acest proiect. Aceasta reprezintă o victorie importantă pentru transparenţa decizională şi protecţia mediului, în contextul controversei legate de impactul ecologic al proiectului Neptun Deep.

Atât Institutul Grigore Antipa, cât şi Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral au refuzat în mod sistematic să pună la dispoziţia publicului testele de ecotoxicitate şi documentaţia tehnică necesară emiterii avizului de gospodărire a apelor pentru proiectul Neptun Deep. Aceste documente, care abordau aspecte de mediu, au fost ascunse, încălcând astfel dreptul publicului la accesul liber la informaţiile de interes public, conform legii. Decizia Tribunalului Bucureşti obligă autorităţile să dezvăluie aceste informaţii esenţiale, într-o victorie pentru transparenţă şi protecţia mediului.

"Instanţele au transmis un mesaj foarte clar - Administraţia Bazinală şi Institutul Grigore Antipa trebuie să acţioneze în interesul cetăţenilor români şi a mediului înconjurător. Ele nu pot ascunde informaţii de interes public, făcând astfel jocurile poluatorilor. Este dreptul nostru să ştim ce substanţe chimice OMV Petrom şi Romgaz intenţionează să deverseze în Marea Neagră şi cum vor afecta sutele de specii vulnerabile care se adăpostesc în mare" a declarat Vlad Cătună, Coordonator de Campanii, Greenpeace România.

Conform Raportului Integrat de Mediu, proiectul Neptun Deep, care implică lucrări de construire, operare şi dezafectare a facilităţilor offshore, prezintă efecte semnificative asupra apei marine şi poate provoca un impact direct asupra Mării Negre. În perioada de operare de aproximativ 20 de ani, proiectul prevede deversarea a peste 5 milioane de metri cubi de apă uzată în Marea Neagră, ceea ce ridică îngrijorări serioase privind sănătatea ecosistemului marin.

Până în prezent, Greenpeace România a acţionat în instanţă împotriva companiilor implicate în proiect - OMV Petrom şi Romgaz - dar şi împotriva autorităţilor care au aprobat acest proiect. Organizaţia a strâns sprijinul a peste 50.000 de semnături printr-o petiţie pentru protejarea Mării Negre. În paralel, Greenpeace susţine că independenţa energetică a României poate fi asigurată nu prin exploatarea resurselor fosile, ci prin investiţii în surse de energie regenerabilă, îmbunătăţirea eficienţei energetice şi dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei.

În replică , Ministerul Energiei a declarat că proiectul Neptun Deep nu este afectat de litigiul menţionat, subliniind că informaţiile prezentate de un ONG de mediu sunt eronate.

"Referitor la informaţiile apărute în spaţiul public, care sugerează în mod eronat existenţa unui 'pericol major' pentru proiectul Neptun Deep, dorim să clarificăm următoarele: litigiul menţionat în articol nu afectează în niciun fel proiectul Neptun Deep. Acesta vizează solicitări formulate în baza Legii nr. 544/2001 de către un ONG şi adresate Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral şi Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Grigore Antipa. În consecinţă, orice afirmaţie care leagă acest litigiu de 'blocarea' proiectului Neptun Deep este nefondată şi induce publicul în eroare; proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat. Activităţile de foraj pentru cele 10 sonde de exploatare din perimetrul Neptun Deep sunt derulate conform planificării, utilizând platforma Transocean Barents", se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. O investigatie referitoare la fondurile primite de "ecologistii" de la Greenpeace exista sau transparenta este buna doar pentru altii?

    Sigur , să-i lăsăm pe turci , pe ruși si pe viitor și pe bulgari să extragă tot ce se poate din Marea Neagră , iar la final când nu va mai fi nimic ne vom apuca și noi de treabă.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb