Greenspan: Euro ar putea deveni cea mai importantă rezervă valutară

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 septembrie 2007

Euro ar putea deveni cea mai importantă rezervă valutară, în locul dolarului american, declară fostul preşedinte al Federal Reserve (Fed, banca centrală a SUA), Alan Greenspan, citat de presa germană. Potrivit celor declarate de Greenspan săptămânalului "Stern", era de imaginat că euro va înlocui dolarul ca rezervă valutară sau că va fi o valută la fel de importantă în tranzacţiile internaţionale.

Alan Greenspan a menţionat că, la finele anului 2006, circa 25% din rezervele valutare deţinute de băncile centrale din lume erau în euro, comparativ cu 66% în dolari. În ce priveşte utilizarea acestei monede în tranzacţiile peste graniţe, euro se bucură de o acoperire de 39%, iar dolarul de 43%.

Alan Greenspan a precizat: "Dolarul nu mai este un lider comparativ cu euro, iar Banca Centrală Europeană (BCE) a transformat moneda unică într-o forţă economică globală, tratată cu seriozitate". Mai mult, Greenspan susţine că BCE a devenit un factor serios în economia mondială.

În opinia lui Greenspan, zona euro a profitat de pe urma aprecierii monedei unice. Fostul şef al Fed spune că utilizarea euro ca rezervă valutară a condus la scăderea dobânzilor în cele 13 state care împart această monedă şi, fără îndoială, a contribuit la expansiunea economică actuală.

În ultimele săptămâni, euro s-a apreciat în raport cu moneda SUA, înregistrând cursul maxim al tuturor timpurilor: 1,3927 dolari. Deprecierea bancnotei verzi a fost determinată de problemele de pe piaţa creditelor ipotecare din SUA. Zilele acestea, banca centrală a SUA (Fed) va decide ce va face cu dobânda de referinţă, piaţa aşteptând o reducere. În prezent, dobânda Fed este de 5,25%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb