Grevă generală de 24 de ore în Grecia

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 noiembrie 2014

Grevă generală de 24 de ore în Grecia

Grecia a fost paralizată, ieri, de cea de-a doua grevă generală de 24 de ore din acest an, care reprezintă un protest faţă de politicile de austeritate din ţară.

Mişcarea a afectat şcolile, spitalele (care au lucrat doar în regim de urgenţă), băncile şi marile companii de stat. Au fost afectate, de asemenea, sectorul de distribuţie şi cel hotelier, controlul traficului aerian, astfel că au fost anulate zboruri cu plecare sau cu destinaţia Atena. Totodată, navele au rămas la chei.

Transportul în comun din Atena a funcţionat doar câteva ore în cursul dimineţii, ca să permită accesul protestarilor la mitingul care a început la prânz. Mii de protestatari au luat parte la manifestaţiile din Atena şi din alte oraşe majore.

Cele două mari grupări sindicale şi-au chemat membrii să protesteze. Confederaţia GSEE, care reprezintă angajaţii din sectorul privat, şi Adedy, sindicatul din sectorul public, consideră că "măsurile guvernamentale întreţin Evul Mediu social şi şomajul de coşmar", iar politicile fac din muncitori "variabila de ajustare pentru criză şi deficite".

Parlamentul de la Atena şi-a planificat să voteze luna viitoare proiectul de buget pe 2015, care prevede continuarea măsurilor de reducere a cheltuielilor, în special în domeniul sănătăţii şi educaţiei. În plus, autorităţile de la Atena se află sub presiunea creditorilor internaţionali (troica UE-BCE-FMI), care derulează o analiză a economiei Greciei, înaintea ieşirii ţării din programul de asistenţă convenit în 2010.

Economia Greciei a revenit pe creştere în trimestrul al treilea al acestui an, cu o expansiune de 0,7% faţă de trimestrul anterior. Institutul Elen de Statistică (Elstat) a revizuit estimarea pentru trimestrul al doilea privind PIB-ul Greciei - de la o scădere de 0,2% la un avans de 0,4%, în urma adoptării noii metodologii europene de calcul.

Comisia Europeană estimează că PIB-ul Greciei va creşte cu 0,6% în 2014, acesta urmând să fie primul avans anual din 2007. După şase ani de recesiune, PIB-ul Greciei a pierdut aproximativ 25%.

Economia Greciei va ieşi din recesiune în 2015, când va consemna o creştere de 2,9%, potrivit proiectului bugetului de stat, prezentat recent de viceministrul finanţelor de la Atena, Christos Staikouras.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb