Grevă generală în Franţa

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 ianuarie 2016

Grevă generală în Franţa

Taximetriştii au manifestat violent, 20 fiind arestaţi

20% din cursele aeriene, anulate

Taximetriştii francezi au ieşit ieri în stradă ca să protesteze faţă de extinderea serviciilor de transport privat (precum Uber), în timp ce controlorii de trafic aerian şi salariaţii din sectorul public au intrat în grevă, fiind afectate zeci de curse aeriene, respectiv activităţile din şcoli, spitale şi agenţii guvernamentale.

Taximetriştii au incendiat cauciucuri pe care le-au aruncat pe străzile din vestul Parisului. Poliţiştii şi pompierii au intervenit ca să redea ordinea pe străzile captalei, arestând 20 de taximetrişti.

Şoferii de taxi au blocat autostrada A7 din apropiere de Marsilia şi au redus accesul către aeroporturile Orly şi Charles de Gaulle, de lângă Paris.

În alte oraşe din sudul Franţei, precum Toulouse, taxiemtriştii au anunţat că urmează să protesteze şi în zilele următoare, dacă solicitările de interzicere a serviciilor de transport privat nu le sunt luate în considerare. Sindicatul CGT al taximetriştilor acuză guvernul că încearcă "să omoare această profesie cu o dereglementare sălbatică". Potrivit greviştilor, sunt puse în pericol 60.000 de posturi de taximetrişti.

Amintim că, în vara lui 2015, taximetriştii francezi au declanşat o grevă care a degenerat într-o mişcare violentă, unii şoferi Uber fiind bătuţi, iar maşinile acestora incendiate.

Protestul taximetriştilor licenţiaţi, desfăşurat la nivel naţional, a coincis, ieri, cu o grevă a controlorilor de trafic aerian, care sunt nemulţumiţi de condiţiile salariale şi de disponibilizările făcute în ultimii ani. Greva a cauzat perturbări serioase în traficul aerian, fiind anulate 20% din zborurile de ieri. "Air France" a anunţat că va derula toate zborurile pe distanţe lungi, respectiv 80% din cele pe rute medii şi scurte, însă a avertizat că mai pot fi anunţate "anulări de ultim moment". În plus, "Lufthansa" a anulat zece zboruri între Germania şi Franţa, iar "EasyJet" - 35.

Tot ieri, cadrele din învăţământ au intrat în grevă ca formă de protest faţă de reforma educaţională. Acestea contestă în special autonomia oferită colegiilor şi suprimarea unor clase bilingve.

Şi angajaţii din sectorul sănătăţii şi al agenţiilor guvernamentale solicită revenirea la majorările salariale indexate care au fost întrerupte în 2010, respectiv stoparea reducerii cheltuielilor în domeniile în care activează.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb