Grigore Chiş: "Piaţa de capital ar trebui să treacă printr-un amplu proces de dereglementare"

A consemnat ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 octombrie 2013

Grigore Chiş: "Piaţa de capital ar trebui să treacă printr-un amplu proces de dereglementare"

Interviu cu Grigore Chiş, director general al SSIF Broker Cluj, şi cu Mihai Buliga, preşedinte al Consiliului de Administraţie

SSIF Broker din Cluj Napoca a finalizat recent preluarea clienţilor societăţii de servicii financiare AVANTGARDE SA. Procesul a implicat transferul tehnic a peste 380 de portofolii, pe baza acordului expres al clienţilor. Activele preluate sunt de peste 54 milioane de lei, generând rulaje mai mari de 13 milioane de lei pe lună. Operaţiunile au fost realizate de către echipa de suport din cadrul SSIF Broker, asistată de serviciul de trading. Pentru SSIF Broker, operaţiunea va avea ca efecte creşterea cotei de piaţă, mărirea bazei de clienţi şi consolidarea poziţiei pe piaţa de servicii de intermediare financiară, în special pentru zona Transilvania, de unde provin majoritatea clienţilor preluaţi. Tranzacţia are ca efect imediat creşterea cotei de piaţă a SSIF Broker cu aproape 1 procent, consolidându-şi astfel poziţia între primii cinci intermediari din România.

Cu această ocazie, domnul Grigore Chiş, directorul general al SSIF Broker, şi domnul Mihai Buliga, preşedintele Consiliului de Administraţie al SSIF Broker, ne-au acordat un scurt interviu pe care îl prezentăm mai jos.

Reporter: Aveţi în vedere preluarea şi altor case de brokeraj?

Grigore Chiş: Strategia noastră aprobată în ultima Adunare Generală a Acţionarilor din aprilie 2013 include creşterea cotei de piaţă prin posibile achiziţii şi fuziuni, coordonate cu o analiză atentă a costului de oportunitate.

Mihai Buliga: Pentru a ne consolida poziţia în primele cinci firme de brokeraj din România, studiem cu interes orice alte oportunităţi de preluare a altor SSIF-uri, dacă sunt în beneficiul societăţii şi, implicit, al acţionarilor, care vor fi analizate în cadrul Consiliului de Administraţie sau, dacă este cazul, în Adunarea Generală a Acţionarilor.

Reporter: După această preluare, care va fi activitatea Avantgarde?

Grigore Chiş: Acţionarii Avantgarde au decis să nu mai practice intermedierea financiară şi îşi vor schimba domeniul de activitate.

Am luat peste 90% din clienţii Avantgarde, aceştia fiind şi cei mai reprezentativi. Procesul de preluare a durat aproximativ o lună.

Reporter: Prin ce vor diferi serviciile pe care le primesc clienţii la SSIF Broker faţă de cele pe care le primeau la Avantgarde?

Grigore Chiş: Clienţii vor avea la dispoziţie o ofertă mult mai variată, acces la pieţele internaţionale, prin intermediul platformei conectată la 29 de ţări, peste 100 de pieţe financiare şi peste 3,5 milioane instrumente financiare. De asemenea, vor beneficia de serviciile de analiză internă întocmită de cei mai renumiţi specialişti din România.

Reporter: Cu cât vă aşteptaţi să crească cota de piaţă, în urma preluării portofoliilor Avantgarde?

Grigore Chiş: Cota de piaţă a SSIF Broker va creşte cu cel puţin 1%, în urma preluării, sau chiar cu 1,5%.

Reporter: Intenţionaţi să vă consolidaţi poziţia şi în alte zone ale ţării?

Grigore Chiş: Pentru consolidarea poziţiei în alte zone ale ţării vizăm oraşele mari din România, cu nivel de trai peste medie, precum Bucureşti, Timişoara sau Iaşi, unde intenţionăm să extindem activitatea de vânzări începând de anul viitor.

Mihai Buliga: Vom urmări zonele cu potenţial de creştere, astfel încât să ne mărim baza de clienţi, lucru care să se reflecte în rezultate financiare imediate.

Reporter: Care este strategia dumneavoastră pentru dezvoltarea afacerii?

Grigore Chiş: Ne propunem să oferim clienţilor toate produsele financiare, în funcţie de clasa de risc asumată de fiecare client, la calitate foarte bună şi costuri minime. Fiecare client are nevoie de la noi de o ofertă concretă şi specifică, indiferent de gradul lui de sofisticare sau de pregătirea în domeniu. În plus, ne adresăm potenţialilor investitori din toate categoriile, prin intermediul Societăţii de Administrare a Investiţiilor, înfiinţată anul trecut.

Mihai Buliga: Strategia de dezvoltare a companiei urmăreşte creşterea activităţilor de market making, împrumuturi în marjă, dezvoltare de noi produse structurate, administrarea fondurilor de investiţii prin SAI Broker, extinderea businessului prin fuziuni şi achiziţii.

Reporter: Care sunt aşteptările pe care le aveţi de la noua conducere BVB şi de la ASF, pe termen scurt, pentru dezvoltarea pieţei de capital?

Grigore Chiş: Sperăm să se implementeze cât mai repede mecanismele pieţei de capital pentru a creşte lichiditatea: market-making, vânzare în lipsă, împrumuturi de acţiuni, tranzacţionare în marjă. Ne dorim ca, în următorii ani, să devenim o piaţă emergentă şi să depăşim stadiul în care ne aflăm acum. Trebuie să fim capabili să ne cuplăm la fluxurile financiare din ţările dezvoltate şi să putem oferi soluţii viabile de finanţare pentru companiile româneşti.

Mihai Buliga: Prin numirea noului CEO de la BVB o să beneficiem de experienţa lui vastă în domeniu şi suntem siguri că dezvoltarea BVB va intra pe un trend ascendent în următorii ani, beneficiind de sprijinul tuturor celor implicaţi: bănci, societăţile de brokeraj, instituţiile pieţei. Un rol important îl au diviziile de investment banking ale sistemului bancar, pentru că majoritatea finanţărilor importante pentru companiile din România se face prin intermediul băncilor, care, împreună cu consultanţii lor, cunosc cel mai bine potenţialii viitori emitenţi.

Reporter: Ce viitor vedeţi pentru piaţa derivatelor, având în vedere stadiul conectării la o Contraparte Centrală (CCP) străină?

Grigore Chiş: Bursa de la Sibiu este într-un moment delicat, pe care conducerea administrativă şi cea executivă trebuie să îl gestioneze şi depăşească. Din păcate, după cunoştinţele mele, au rămas doar câţiva clienţi activi (mă refer la case de brokeraj care mai tranzacţionează produse derivate), care nu au o comunicare foarte bună şi nici nu beneficiază de sprijin. Mă gândesc la programe de market-making care nu prevăd posibilităţi de acoperire a riscului pentru market makeri.

Ştiu că nu este posibilă vânzarea în lipsă pe piaţa din România cu acţiunile emise de firme româneşti, ştiu că nu se poate face market-making real pe produsele româneşti fără să-ţi asumi riscuri foarte mari, dar avem nevoie de sprijinul ASF-ului, care să reglementeze acest aspect.

Conducerea Sibex ar trebui să fie mai incisivă în relaţia cu ASF, pentru a rezolva această situaţie.

Mihai Buliga: Sper să găsim interes pe piaţa din România pentru a forma un CCP folosind infrastructura deja existentă a SIBEX şi BVB. Viitorul Sibex depinde de existenţa unor intermediari puternici, care să genereze volume importante de tranzacţionare. Dacă acest lucru se va întâmpla, va beneficia implicit şi BVB.

Reporter: Consideraţi că piaţa de capital ar trebui să ia măsuri suplimentare de siguranţă, în urma furturilor de acţiuni cu cărţi de identitate false?

Grigore Chiş: Din contră, consider că piaţa de capital ar trebui să treacă printr-un amplu proces de dereglementare. Dacă sunt descoperite ilegalităţi, cei care le comit să fie aspru pedepsiţi. Orice "protecţie" duce mai devreme sau mai târziu la apariţia abuzurilor şi cred că, în 20 de ani, de când s-a redeschis piaţa de capital, acest lucru a fost cât se poate de evident.

Mihai Buliga: Orice societate de brokeraj ar trebui să pună accent pe prima activitate importantă: deschiderea de cont şi cunoaşterea clientului, pentru a putea fi evitate situaţii de acest gen.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Grigore, daca cei care comit ilegalitati ar fi pedepsiti in tara asta, tu ai fi primul care n-ar avea ce cauta in piata.

    Mai moale cu hotul striga hotii, ca aici suntem intre noi, stim cine esti. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb