Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat că grupul ce acţionează concertat în jurul fostului arbitru de fotbal Constantin Frăţilă şi-a redus deţinerea din SIF Transilvania (SIF3) la 3,51%, după ce în luna aprilie deţinea 5,11% din emitent, se arată într-un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Grupul este format din Constantin Frăţilă, Maria Alexandra Cociu (Frăţilă), Gabriela Alexe, Consulting&Construction Investments SRL, Alexa Business & Investments SRL, Mihaela Frăţilă şi Irina Elena Frăţilă.
După o decizie ASF din aprilie, grupul concertat era obligat să se încadreze în pragul legal de deţinere de 5% în termen de trei luni de la emiterea deciziei. Notăm că în şedinţa din 2 iulie au fost realizate două transferuri de tip "deal" în cadrul cărora au fost transferate 40 de milioane de acţiuni, respectiv 1,83% din capitalul SIF3.
La data transmiterii ultimului raport de către SIF Transilvania, grupul din jurul lui Constantin Frăţilă mai are o deţinere de 76,81 milioane de acţiuni SIF3.
Recent, ASF a respins documentul de ofertă publică de cumpărare de acţiuni a SIF Transilvania (SIF3), ce privea un schimb atipic de acţiuni prin care se ceda un pachet de 56,72% de titluri deţinut de societatea de investiţii financiare la Comcm Constanţa (CMCM), unde Constantin Frăţilă şi alte persoane din jurul său au fost alese în diferite funcţii de conducere la finalul anului trecut şi începutul acestui an.
Respingerea a venit în condiţiile în care SIF3 trebuia să finalizeze programul de răscumpărare aprobat de acţionari până în data de 19 iulie, potrivit deciziei acestora de acum patru luni şi jumătate, din data de 6 martie 2019, iar intermediarul ofertei ar fi transmis documente pentru completare a prospectului şi aprobare către ASF în 18 iunie, 2 iulie şi 8 iulie, ultimele documente fiind trimise reglementatorului cu doar 11 zile înainte de termenul limită de închidere al ofertei.
ASF arată în motivare că perioada minimă de derulare a ofertei publice de cumpărare este de 10 zile lucrătoare, aceasta putând fi iniţiată după cel puţin trei zile lucrătoare de la data publicării anunţului de ofertă de unde "rezultă că oferta publică de cumpărare nu mai poate fi finalizată în termenul impus prin hotărârea AGEA SIF Transilvania din data de 6 martie 2019".
Totodată, se mai menţionează cu privire la programul pus la cale de conducerea SIF3: "În cadrul documentaţiei depuse la ASF a fost precizată pentru oferta publică condiţia de încheiere cu succes totul sau nimic, condiţie rezolutorie de natură să facă oferta publică revocabilă, ceea ce contravine prevederilor art. 54 alin. (3) din Regulamentul nr. 5/2018 privind irevocabilitatea unei oferte publice de cumpărare. Totodată, această condiţie este incompatibilă cu regulile locului de tranzacţionare pe care sunt tranzacţionate acţiunile emitentului SIF3 (Codul BVB) specifice ofertelor publice de cumpărare".
Începând cu 3 iunie, titlurile Comcm au reintrat la tranzacţionare la BVB după aproape cinci ani de suspendare, ca urmare a deciziei ASF, care a constatat că nu mai există motivele care au dus la suspendarea titlurilor CMCM în 2014, respectiv conflictul dintre acţionarul majoritar al companiei SIF Transilvania şi grupul format în jurul lui Constantin Frăţilă.
SIF Transilvania are o deţinere de 56,73% din Comcm, în timp ce grupul format în jurul lui Constantin Frăţilă, ce a fost numit în ianuarie 2019 la conducerea companiei, are 41,67% din capitalul emitentului din Constanţa.