Grupul "Intel" - acuzat în instanţă de practici anticoncurenţiale

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 noiembrie 2009

Comisia Europeană a somat "Intel", anul acesta, să pună capăt discounturilor ilegale acordate producătorilor de computere pentru ca aceştia să le cumpere cipurile.

Comisia Europeană a somat "Intel", anul acesta, să pună capăt discounturilor ilegale acordate producătorilor de computere pentru ca aceştia să le cumpere cipurile.

"Intel" Corp., cel mai mare producător mondial de cipuri, este acuzat în instanţă de practici anticoncurenţiale. Procurorul general al statului New York pretinde că societatea a făcut presiuni majore asupra producătorilor de PC-uri în vederea utilizării microprocesoarelor sale.

"Intel a încălcat legislaţia statului şi pe cea federală, lansându-se într-o campanie mondială sistematică, indicată în email-uri, care vizează menţinera poziţiei de monopol şi a preţurilor sale pe piaţa microprocesoarelor", susţine Departamentul de justiţie al statului New York.

Procurorul general al statului New York, Andrew Cuomo, a declarat: "Intel s-a dedat la mită şi la mijloace coercitive pentru obstrucţionarea pieţei".

Compania este acuzată că, pe o perioadă de mai mulţi ani, ar fi încheiat acorduri cu producătorii de microcalculatoare "Dell" şi "Hewlett-Packard", pentru ca aceştia să nu utilizeze decât microprocesoarele "Intel".

Andrew Cuomo a precizat: "În loc să concureze în mod corect, Intel a dat mită şi a supus la presiuni producătorii de calculatoare, ca să-şi păstreze poziţia pe piaţă. Acţiunile Intel nu numai că i-au restricţionat în mod neloial pe potenţialii competitori, însă au afectat şi clienţii, care nu au beneficiat de produse mai bune şi de preţuri mai mici".

Chuck Mulloy, purtător de cuvânt al "Intel", a declarat că societatea va lupta în acest proces.

Potrivit spuselor sale, "nici consumatorii care au beneficiat în mod substanţial de preţurile reduse, nici inovaţia, nici justiţia nu au de câştigat prin decizia de a înainta un proces împotriva companiei". În opinia lui Chuck Mulloy, "piaţa este concurenţială, funcţionează, iar preţurile scad".

În luna mai a acestui an, grupul "Intel" a fost amendat de către autorităţile europene cu 1,06 miliarde de euro pentru că l-a îndepărat ilegal de pe piaţă pe concurentul său cel mai important, AMD. Amenda este una record şi a venit după opt ani de investigaţii.

"Intel" s-a dedat la mită şi la mijloace coercitive pentru obstrucţionarea pieţei cipurilor, potrivit acuzelor aduse de procurorul general al statului New York, Andrew Cuomo.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb