Grupul KRUK, ce activează pe piaţa de management al creanţelor din Europa Centrală, şi-a crescut profitul net consolidat în anul 2014 cu circa 55%, ajungând la o valoare record de 151,8 milioane zloţi, comparativ cu valoarea de 97,8 milioane zloţi înregistrată în 2013.
Cifra de afaceri a Grupului a urcat şi ea cu 20%, până la 487,9 milioane zloţi, comparativ cu 405,6 milioane zloţi în 2013.
Rezultatul net pe acţiune (EPS) s-a majorat cu 55%, la 9 zloţi, iar randamentul capitalurilor proprii a crescut cu 2 puncte procentuale, atingând 26%.
Cash EBITDA a atins valoarea de 489 milioane zloţi în 2014, în urcare cu 42%, iar marja EBITDA s-a situat la 100%.
Sumele recuperate aferente portofoliilor achiziţionate au fost de 711,8 milioane zloţi, faţă de 537,7 milioane zloţi, valoare înregistrată în 2013 (în creştere cu 32%).
Grupul KRUK a investit 570,7 milioane zloţi în achiziţia de portofolii, comparativ cu 367,7 milioane zloţi investiţi în anul precedent (în creştere cu 55%).
Ţinând cont de aceste rezultate financiare solide, Consiliul de Administraţie al KRUK S.A. va propune în cadrul viitoarei Adunării Generale plata unui dividend în valoare de 1,5 zloţi per acţiune, din profitul net consolidat înregistrat în anul 2014.
2014 a marcat intrarea Grupului KRUK pe piaţa de profil din Germania şi intrarea pe piaţa creditelor ipotecare din Polonia, prin achiziţia a două portofolii cu o valoare nominală totală de peste 1,1 miliarde zloţi, cu o investiţie în aceste achiziţii de 300 milioane zloţi.
Noua strategie pentru perioada 2015-2019 reliefează expansiunea geografică şi dezvoltarea de noi produse, cât şi activităţi de îmbunătăţire a eficienţei operaţionale şi creştere a capacităţii de analiză.
"2014 a fost un an foarte bun pentru Grup. Am dovedit că suntem în continuare capabili să ne dezvoltăm rapid, deşi suntem liderii pieţei de profil. Sumele recuperate în 2014 au atins un nivel record, înregistrând o valoare medie de 2 milioane zloţi pe zi, fapt ce ne-a dat posibilitatea să înregistrăm o creştere a profitului net de 55%, într-un singur an. Ne-am consolidat poziţia de lider pe pieţele din Polonia şi România, am pus baze solide pentru activităţile de pe piaţa din Germania, şi am intrat pentru prim oară pe piaţa creanţelor ipotecare. Anul trecut am făcut investiţii semnificative, în valoare de 571 milioane zloţi în achiziţia de portofolii de creanţe, noi şi mult mai diversificate. Suntem convinşi că ne vom continua dezvoltarea, deoarece investiţiile făcute ne asigură rezultate financiare şi un flux al lichidităţilor bune, pentru anii viitori. Prin implementarea noii strategii pentru perioada 2015-2019, sperăm să ne numărăm printre primele trei companii de management al creanţelor din Europa, din punct de vedere al profitului net înregistrat. Acesta este obiectivul pe care l-a stabilit echipa noastră. Decizia de a plăti dividende către acţionarii noştri nu ne va afecta planurile viitoare de creştere dinamică", a spus Piotr Krupa, Preşedintele Consiliului de Administraţie al KRUK.
Grupul a investit o sumă totală de 571 milioane zloţi în achiziţia de noi creanţe retail, creanţe ipotecare şi creanţe corporate.
În ultimul trimestru al anului 2014, companiile membre ale Grupului KRUK au achiziţionat portofolii de creanţe cu o valoare nominală de 1,6 miliarde zloţi, printr-o investiţie de 215 milioane zloţi, iar peste o treime dintre aceste creanţe sunt ipotecare.
Datorită investiţiilor în achiziţia de portofolii de creanţe de 1,8 miliarde zloţi, în perioada 2011-2014, Grupul a raportat pentru anul 2014 sume recuperate record, în valoare de 711,8 milioane zloţi, acesta fiind cel mai bun rezultat din istoria Grupului KRUK.
Angajamentele de plată încheiate cu persoanele cu datorii au generat aproximativ 65% din sumele recuperate.
Pe fondul creşterii sumelor recuperate, cifra de afaceri a Grupului KRUK aferentă portofoliilor de creanţe achiziţionate a ajuns în 2014 la valoarea de 442,4 milioane zloţi, în creştere de la 355,7 milioane zloţi în 2013.
"În anul care s-a încheiat, am căutat să diversificăm structura investiţiilor noastre, prin investiţii semnificative în portofolii de creanţe ipotecare, care au reprezentat mai mult de jumătate din investiţiile făcute în 2014. Putem vedea deja că acesta este un segment de piaţă atractiv şi suntem pregătiţi să negociem viitoare tranzacţii nu numai în Polonia, ci şi în România, unde ne-am asigurat în trimestrul patru al anului precedent, licenţa pentru o linie de business care ne va permite să încheiem tranzacţii de achiziţii de portofolii", a spus Piotr Krupa.
Cifra de afaceri a Grupului KRUK aferentă segmentului de colectare a creanţelor externalizate spre colectare pe bază de mandat s-a menţinut la un nivel ridicat, atingând valoarea de 31,7 milioane zloţi în 2014, iar valoarea nominală a portofoliilor a fost de 3,1 miliarde zloţi, comparativ cu valoarea de 39,9 milioane zloţi (aferentă unei tranzacţii unice din primul trimestru 2013) şi respectiv valoarea de 3,1 miliarde zloţi, pentru anul 2013.
Cu excepţia efectului tranzacţiei unice efectuată în primul trimestru 2013, segmentul de colectare a creanţelor externalizate spre colectare pe bază de mandat, continuă să genereze o cifră de afaceri stabilă.
În termeni de valori nominale, cifra de afaceri a Grupului KRUK este cea mai mare în Polonia (284,4 milioane zloţi) şi rămâne constantă în România, în timp ce pe alte pieţe, în Republica Cehă şi Slovacia, observăm o creştere considerabilă.
"KRUK rămâne un competitor puternic pe o piaţa de servicing (colectare pe bază de mandat) a creanţelor fragmentată şi care prezintă provocări, având rezultate constante. Prezenţa noastră pe acest segment de piaţă ne-a oferit posibilitatea să ne îmbunătăţim abilităţile operaţionale şi analitice", a adăugat Piotr Krupa.
În 2014, Grupul KRUK şi-a asigurat o facilitate de credit flexibil pe 10 ani de la Getin Noble Bank, de până la 230 milioane zloţi, finanţare denominată în Euro, de până la echivalentul a 70 milioane zloţi, conform unei facilităţi de credit existente, cât şi o facilitate de credit pe cinci ani de la BNP Paribas, de până la 30 milioane zloţi net; astfel, facilităţile de credit au crescut la 285 milioane zloţi în 2014.
În decembrie 2014, KRUK a emis două serii de obligaţiuni pe termen de 6 ani, cu o valoare nominală totală de 45 milioane zloţi, cu o dobândă WIBOR + 3.35pps.
În decembrie, KRUK a lansat cel de-al Doilea Program de Emisiune de Obligaţiuni cu o valoare nominală de până la 150 milioane zloţi.
Raportul dintre datoria netă şi capitalul propriu a fost de 1.3 la sfârşitul anului 2014.
"Numărul instituţiilor care doresc să ofere finanţare pentru a susţine dezvoltarea operaţiunilor KRUK este în creştere. Poziţia noastră financiară ne permite noi investiţii. Suntem implicaţi activ în negocieri cu parteneri de afaceri interesaţi să finanţeze dezvoltarea noastră. Cooperarea cu băncile şi investitorii pentru achiziţia de obligaţiuni va fi un factor important de susţinere a acestui plan", a mai spus Piotr Krupa.
KRUK a elaborat noua strategie pentru perioada 2015-2019, care constă în trei componente interconectate: expansiunea geografică, dezvoltarea gamei de produse şi îmbunătăţirea eficienţei operaţionale şi a abilităţilor analitice.
"Creşterea continuă, dezvoltarea afacerilor şi maximizarea profitului rămân principalele noastre priorităţi. Suntem convinşi că plata de dividende la sfârşitul unui an financiar bun nu poate influenţa negativ priorităţile noastre. Astfel, nu putem face nicio promisiune în ceea ce priveşte acordarea de dividend, în viitor. Nu eliminăm din discuţie această posibilitate, dar va depinde de condiţiile de piaţă şi de performanţele noastre, cât şi de abilitatea de a ne asigura finanţarea necesară pentru continuarea dezvoltării activităţiilor. În prezent, vedem un potenţial foarte mare de dezvoltare a afacerilor pe noi pieţe. Aceste consideraţii se reflectă în noua strategie pentru 2015-2019, care se va concentra pe expansiune geografică şi dezvoltarea gamei de produse, susţinută prin îmbunătăţirea eficienţei operaţionale şi a abilităţilor analitice. Aşa cum ne demonstrează primii paşi făcuţi pe piaţa din Germania, expansiunea pe pieţele vest europene este un demers util. Am identificat deja ţări cu un potenţial crescut pentru noi, precum Spania, Italia, Portugalia şi Marea Britanie, dar lista poate fi mai cuprinzătoare", a spus Piotr Krupa.
Cu o investiţie de capital de 571 milioane zloţi, Grupul a câştigat o cotă de piaţă de 22% în regiunea Poloniei, României, Republicii Cehe şi Slovaciei.
În Polonia, în anul 2014 Grupul KRUK a achiziţionat creanţe cu o valoare nominală totală de 5,3 miliarde zloţi, valoare mai mare decât valoarea agregată a creanţelor gestionate de principalii patru competitori, conform clasamentului elaborat de publicaţia Gazeta Gie³dy Parkiet, în data de 17 februarie 2015.
Grupul KRUK rămâne cel mai mare jucător al pieţei de management al creanţelor din Polonia, cu o cotă de 21% pe piaţa achiziţiei de creanţe şi de 31% pe piaţa de colectare a creanţelor externalizate spre colectare pe bază de mandat.
Grupul KRUK şi-a consolidat poziţia de top, din punct de vedere al gradului de notorietate al brandului, pe pieţele din Polonia şi România:
Gradul de notorietate totală a numelui şi brandului KRUK s-a situat în Polonia la 54% (44 puncte procentuale mai mult decât următorul competitor de pe piaţă),
Gradul de notorietate al numelui şi brandului pe piaţa din România a fost de 36% (26 puncte procentuale mai mult decât următorul competitor de pe piaţă).
În anul 2014, Grupul KRUK şi-a continuat activitatea unică de comunicare de marketing prin promovarea încheierii angajamentelor de plată şi a soluţiilor amiabile de plată oferite persoanelor cu datorii. Grupul a implementat două campanii de marketing şi a elaborat primul manual dedicat persoanelor cu datorii din Polonia. Versiunea printată a acestui manual a fost prezentată persoanelor cu datorii administrate de Grupul KRUK. Versiunea electronică este postată pe site-ul Grupului KRUK.
"Astăzi desfăşurăm activităţi pe cinci pieţe geografice mari din Europa centrală, pe trei segmente principale: creanţe retail, creanţe ipotecare şi creanţe corporate. Ne pregătim extinderea treptată pe noi pieţe, ceea ce ne va conferi oportunităţi considerabile de diversificare într-o mai mare măsură a operaţiunilor şi o creştere a investiţiilor. Obiectivul nostru este de a ocupa una dintre primele trei poziţii de top ale companiilor de management al creanţelor din Europa, până în anul 2019", a spus Piotr Krupa.