Autorităţile din Guam s-au declarat marţi "extrem de fericite" că Phenianul, capitala Coreei de Nord, bate în retragere în planul său de a lansa rachete către teritoriul american din regiunea Pacificului de Vest, potrivit agenţiei de ştiri News.ro.
Locotenetul-guvernator al avanpostului strategic al armatei americane pe ruta către Asia, Ray Tonorio, a explicat: "Pare să nu existe vreun indiciu, din câte ştim, referitor la un atac cu rachetă în viitorul apropiat sau în viitorul îndepărtat".
George Charfauros, un consilier pe teme de securitate internă a Guam, a respins informaţiile CNN potrivit cărora sateliţi spion americani au detectat deplasarea unui lansator de rachetă mobil de către Coreea de Nord în vederea efectuării unui tir.
Acesta a explicat: "Este doar o demonstraţie de forţă cu ocazia marcării eliberării Peninsulei Coreea de regimul colonialist japonez în 1945...Ar putea să fie doar un şiretlic. Astăzi este o zi istorică în peninsula coreeană. Este o zi a Eliberării...Coreea de Nord tinde să se folosească de simboluri în procesul său de luare a deciziilor ... Putem să spunem că sunt extrem de fericiţi că Kim Jong-un a bătut în retragere".
Tensiunile continuă să crească după ce Coreea de Nord a testat în iulie două rachete balistice intercontinentale (ICBM), care par să pună în raza de acţiune a Phenianului o bună parte din teritoriul american. Donald Trump a spus în replică că va dezlănţui asupra Coreei de Nord "focul şi furia, aşa cum lumea nu a mai văzut".
Phenianul a reacţionat făcând public planul de a lansa rachete de rază intermediară, care să cadă la 30-40 km de Guam. Pe insulă se află instalaţii strategice americane, bombardiere grele şi cu rază de acţiune lungă, avioane de vânătoare şi submarine.
Kim Jong-un a declarat marţi că lasă acest proiect de o parte, pentru a ţine acum sub observaţie "comportamentul idiot şi stupid al yankeilor", potrivit KCNA. Tonorio, secundul lui Eddie Calvo, guvernatorul Guam, a apreciat atitudinea lui Kim Jong-Un: "Suntem mulţumiţi că, (după ce) a studiat acest proiect, apasă padala înceată, în orice caz aşa pare, în vederea ameninţărilor iminente (la adresa) Guamului".
Insula din vestul Pacificului, de circa 162.000 de locuitori, găzduieşte două baze militare şi circa 6.000 de militari. Unii locuitori au fost treziţi marţi, la puţin după ora locală 0.00, de o "alertă de pericol civil" difuzată din greşeală de o staţie de radio.
Biroul pentru Securitate Internă şi Apărare Civilă le-a oferit asigurări locuitorilor că "testul neautorizat" nu era motivat de vreo "urgenţă, ameninţare sau alertă" şi acum se face totul pentru ca astfel de "eroare umană să nu se mai repete", potrivit agenţiei.