Guvernatorii Fed iau în calcul reducerea achiziţiilor de active începând cu finalul anului

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 august 2021

Guvernatorii Fed iau în calcul reducerea achiziţiilor de active începând cu finalul anului

Minuta şedinţei Fed din 27-28 iulie provoacă un episod de aversiune la risc pe pieţe

Comitetul de politică monetară (FOMC) al Rezervei Federale (Fed - banca centrală) din Statele Unite are în vedere faptul că pragul necesar pentru începerea procesului de reducere a achiziţiilor de active ar putea să fie atins în acest an, potrivit minutei şedinţei instituţiei din 27-28 iulie. Minuta Fed arată că guvernatorii băncii centrale au discutat îndelung oportunitatea şi calendarul deciziei de reducere a ritmului de achiziţii de obligaţiuni - prin care pompează lunar 120 de miliarde de dolari în pieţe -, discuţiile oficialilor fiind considerate foarte "agresive" pe partea de întărire a politicii monetare de către investitorii de peste Ocean. Principalii indici bursieri din SUA au înregistrat scăderi puternice după publicarea minutei Fed, piaţa europeană fiind afectată la rândul său.

Potrivit minutei Fed, "unii participanţi" au afirmat în cadrul şedinţei că reducerea dimensiunii programelor de relaxare cantitativă este "prudentă", iar o parte din oficiali au făcut referire la riscurile de pe pieţele financiare care s-au tot acumulat. Totodată, discuţiile de la şedinţa Fed au vizat şi nivelul evaluărilor din pieţele financiare, printre rânduri citindu-se îngrijorarea cu privire la bula financiară din piaţa bursieră (vezi https:// www.bursa.ro/poltergeist-bula-financiara-internationala-este-o-prezenta-23178346).

Analiştii se aşteaptă de altfel ca Fed să stabilească la întâlnirea anuală de la Jackson Hole, din finalul lunii august, calendarul pentru reducerea achiziţiilor de obligaţiuni. Acest proces era deja aşteptat să înceapă undeva către finalul anului, însă minuta Fed a surprins pieţele prin nivelul de consens din Comitet.

"A fost o minută foarte agresivă, cel puţin pentru mine", spune Andreas Steno, strategul-şef de la Nordea Bank pe dobânzi şi forex, pentru Bloomberg, adăugând: "Au menţionat achiziţiile de active de 61 de ori, comparativ cu doar 10-11 ori în iunie, iar pentru mine a fost interesant să văd cât de mult s-a schimbat perspectiva în Comitet ca urmare a unui singur raport puternic de pe piaţa muncii, cel din finalul lunii iulie, mai ales că am avut deja încă unul la fel de puternic (în august). Aşa că, nu pot să nu mă întreb, de ce nu iau decizia în septembrie? Cred că acesta este scenariul de bază acum din moment ce am avut numai veşti pozitive de la întâlnirea din iulie încoace".

James Bullard, unul din membrii fără drept de vot din FOMC, a propus recent un calendar "extrem de agresiv" pentru reducerea achiziiţiilor, el dorind ca acestea să fie încheiate complet în primul trimestru din 2022.

După cum a mai scris BURSA, citând WSJ, oficialii Fed se apropie de un acord cu privire la retragerea, în următoarele trei luni, a politicilor monetare ultra-acomodative implementate de la debutul pandemiei, ideea fiind încheierea completă a programelor de relaxare cantitativă până în trimestrul al patrulea din 2022, ceea ce ar oferi o flexibilitate mai mare pentru majorarea dobânzilor dacă inflaţia rămâne ridicată şi şomajul scade rapid.

Ultimele şase rapoarte lunare cu privire la evoluţiile de pe piaţa muncii din SUA au arătat că economia americană încă recuperează cu un ritm bun pierderile provocate de pandemie - consumul reprezintă 70% din economie în SUA, de aici importanţa pieţei muncii -, iar oficialii Fed au indicat în această lună (reflectând discuţiile din Comitet din iulie) că încă un raport sau două cu un număr substanţial de locuri de muncă nou-create vor fi de ajuns pentru a considera că injecţiile masive de lichiditate pot fi reduse începând cu luna septembrie sau noiembrie. Fed are şedinţe de politică monetară programate pe 21-22 septembrie şi 2-3 noiembrie, în urma cărora este aşteptată o decizie în sensul reducerii ritmului achiziţiilor lunare de active.

Cuprul şi petrolul ating minimele ultimelor luni, dolarul urcă la nivelul maxim al ultimelor

nouă luni

Preţul cuprului şi al petrolului, doi indicatori ce semnalează direcţia activităţii economice, au continuat tendinţa descendentă a ultimelor zile şi au atins noi minime ale ultimelor luni, în timp ce aversiunea la risc a dus la aprecierea dolarului, care a atins un maxim al ultimelor nouă luni. Mai multe preţuri ale mărfurilor au început în săptămânile recente să corecteze creşterile masive din ultimele 12 luni, unele corecţii venind şi pe fondul încetinirii activităţii economice din China, unde creşterea numărului de cazuri de Covid-19 a dus la impunerea de restricţii în anumite centre de business importante.

Totodată, preţul minereului de fier a scăzut cu până la 12% ieri şi a atins cel mai scăzut nivel din luna decembrie, pe fondul aşteptărilor ca producţia şi consumul de oţel din China să scadă pentru următoarele luni (preţul minereului de fier a înregistrat o corecţie de 40% în ultimele trei luni).

Minuta Fed a arătat, de asemenea, îngrijorări la nivelul conducerii băncii centrale americane cu privire la bula financiară din pieţe. Amintim că Jerome Powell, preşedintele Fed, a admis în aprilie că există semne cu privire la o bulă în pieţele financiare şi că politica monetară ultra-relaxată a Fed a contribuit într-o anumită privinţă la evoluţiile speculative din pieţele financiare. 

"Mai mulţi participanţi au făcut remarci cu privire la consideraţii ce ţin de managementul riscului atunci când se contemplează cum şi când să se realizeze schimbări în privinţa ritmului de achiziţie de active. (...) Câţiva participanţi au exprimat de asemenea îngrijorări că menţinerea unor condiţii financiare foarte acomodative ar putea contribui la o acumulare suplimentară de riscuri în sistemul financiar care ar putea pune împiedica atingerea obiectivelor din mandatul dublu al Comitetului", arată minuta Fed.

Totodată, minuta arată că staff-ul Fed consideră că "presiunile cu privire la evaluările activelor" sunt ridicate: "În mod particular, raportul forward P/E pentru indicele S&P 500 se situează la marginea superioară a distribuţiei sale istorice".

De asemenea, oficialii care au redactat minuta au ţinut să ofere şi o precizare neaşteptată şi chiar curioasă, menită cel mai probabil să liniştească pieţele şi investitorii: "O parte din participanţi au evidenţiat faptul că o reducere a achiziţiilor de active nu este egală cu o întărire a politicii monetare, ci doar implică faptul că sprijinul monetar va fi oferit într-un ritm mai lent".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb