ZIARUL BURSA

20 august 2021
Ediţia din 18.09.2024
"Îi transmit domnului Vîlceanu că nu avem voie să depăşim deficitul bugetar asumat"

FLORIN CÎŢU, LA PREDAREA MINISTERULUI DE FINANŢE: "Îi transmit domnului Vîlceanu că nu avem voie să depăşim deficitul bugetar asumat"

Mihai GongoroiPolitică / 20 august 2021

Vîlceanu, noul ministru al Finanţelor, decuplat de realitate: nu ştie cât este inflaţia sau sugerează că datele pe inflaţie publicate de Institutul Naţional de Statistică sunt falsificate Vîlceanu răspunde acuzaţiilor privind firma familiei 

România nu are voie să depăşească deficitul bugetar asumat prin buget, a afirmat, ieri, premierul Florin Cîţu, la predarea mandatului de ministru de Finanţe. Dan Vîlceanu, noul ministru, nu a făcut iniţial niciun fel de declaraţii, în ciuda faptului că a stat în dreapta premierului la conferinţa de presă. Ulterior, Vîlceanu a arătat că nu ştie nici măcar cât a fost rata anuală a inflaţiei în luna iulie şi a încercat să clarifice suspiciunile care planează asupra sa.

Claudiu Dolot

CLAUDIU DOLOT, PREŞEDINTELE ANPC: "În primele şase luni de mandat am aplicat amenzi de 18 milioane de lei"

A consemnat Mihai GongoroiCompanii / 20 august 2021

(Interviu cu Claudiu Dolot, preşedintele ANPC) 

"Consumatorii au devenit extrem de pretenţioşi, când vorbim despre drepturile lor, iar eu consider asta o normalitate" "Strategia pe care o doresc aplicată este bazată pe consiliere, prevenţie, educaţie şi măsuri dure acolo unde sunt constatate neconformităţi aspre" "Avem toleranţă zero la practicile neloiale"

Reporter: Consumatorii au primit cu bucurie numirea dumneavoastră la şefia ANPC. Care sunt cele mai importante acţiuni pe care le-aţi realizat în cele şase luni de mandat?

Grupul Siemens, interesat de achiziţii

Grupul Siemens, interesat de achiziţii

Companii / 20 august 2021

Grupul german Siemens a finalizat procesul de reorganizare, conform directorului general Roland Busch, care anunţă că furnizorul de soluţii industriale vrea să se extindă prin achiziţii la scară mai redusă, transmite Reuters.

"Consumatorii vulnerabili vor primi sprijin din toamnă, dacă legea va fi adoptată în Parlament"

VIRGIL POPESCU, MINISTRUL ENERGIEI: "Consumatorii vulnerabili vor primi sprijin din toamnă, dacă legea va fi adoptată în Parlament"

M.G.Politică / 20 august 2021

Potrivit ministrului, circa 400.000 de gospodării vor putea primi sprijin pentru plata facturilor la utilităţi 

Termenul de aplicare a legii pentru consumatorul vulnerabil va fi devansat, iar consumatorii casnici vulnerabili vor primi încă din această toamnă sprijin pentru plata facturilor la energie şi gaze, dacă legea care permite acordarea acestor ajutoare va fi aprobată în Parlament în luna septembrie, a afirmat, ieri, Virgil Popescu, ministrul Energiei, după o şedinţă la guvern pe subiectul majorărilor de preţuri la energie. Proiectul de lege privind consumatorul vulnerabil se află în Parlament încă din luna martie, iar sprijinul pentru consumatori era planificat să fie acordat de la 1 ianuarie 2022. Potrivit ministrului, circa 400.000 de gospodării vor putea primi sprijin pentru plata facturilor la utilităţi.

Goldman Sachs preia o divizie NN Group pe 1,70 miliarde de euro

Companii / 20 august 2021

Banca americană de investiţii Goldman Sachs Group Inc. va achiziţiona NNIP, divizia de administrare a activelor aparţinând companiei olandeze de asigurări NN Group NV, pentru 1,70 miliarde de euro (1,98 miliarde de dolari), transmite Reuters. Aceasta este cea mai mare achiziţie a băncii americane de investiţii de când David Solomon a devenit director general, în 2018.

Artişti din 37 de ţări, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

Artişti din 37 de ţări, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

O.D.Cultură / 20 august 2021

Unul dintre cele mai appreciate festivaluri de teatru din Europa debutează astăzi. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu se va desfăşura în perioada 20-29 august 2021 şi reuneşte artişti din 37 de ţări, cu peste 600 de evenimente, într-o triplă dimensiune - fizică, hibridă şi online - cu tema "Construim speranţa împreună". Opera Naţională Română din Timişoara, Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi, Teatru Mic, Teatrul Dramatic "Fani Tardini" Galaţi, Teatrul Naţional "Radu Stanca" - sunt prezenţe în programul primului weekend al celei de-a XXVIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS). FITS prezintă, începând de astăzi, o serie de reprezentaţii ale artiştilor din ţara noastra, opere ale unor apreciaţi regizori şi puneri în scenă ale teatrelor româneşti de renume.

Bucovina - Club de Munte

Bucovina - Club de Munte cumpără obligaţiuni Firos de 2,22 milioane lei

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 20 august 2021

Ambele societăţi sunt filiale ale SIF Muntenia  

Consiliul de Administraţie al societăţii cu profil turistic Bucovina - Club de Munte (BCM) a decis, în şedinţa din data de 18 august, achiziţia de către companie a 890.000 de obligaţiuni, în valoare totală de 2,22 milioane de lei, emise de producătorul de materiale de construcţi Firos, se arată în raportul companiei publicat, ieri, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Răzbunarea lui Klausewitz

Cornel CodiţăEditorial / 20 august 2021

Cornel Codiţă

Cum era de aşteptat, sub presiunea ştirilor care curg în aceste zile, "armata de specialişti în Afganistan" ascunsă în faldurile presei din România a scos imediat capul la iveală şi s-a împărţit repede în două.

Tinerii, preocupaţi de căutarea unui loc de muncă

Tinerii, preocupaţi de căutarea unui loc de muncă

O.D.Miscellanea / 20 august 2021

Preocupările tinerilor legate de piaţa muncii se modifică în această perioadă. Vara nu e timp doar pentru construit sănii, aşa cum indică înţelepciunea populară, ci şi pentru căutarea unui loc de muncă bine plătit. Tinerii la început de carieră şi-au intensificat căutările pentru un loc de muncă în perioada verii, după încheierea anului universitar, reiese dintr-o analiză realizată de o platformă de recrutare online.

Vacanţa a scăzut gradul de furie la nivel naţional

Vacanţa a scăzut gradul de furie la nivel naţional

O.D.Miscellanea / 20 august 2021

Grijile pandemiei şi cele conexe s-au mai domolit în perioada vacanţelor indică un studiu recent, iar acest lucru se reflectă şi în ceea ce priveşte tensiunea emoţională. Nivelul de furie al românilor a scăzut cu 10% din luna mai până în luna iulie a acestui an şi înregistrează cel mai redus procent din 2021, acest trend fiind asociat cu creşterea gradului de relaxare şi linişte, dar şi a motivaţiei, arată un studiu de specialitate. Conform datelor centralizate de Reveal Marketing Research, relaţiile sociale definesc 35% dintre români, mai ales în cazul familiilor moderne cu copii care se poziţionează în categoria de unitate şi armonie. Tot pe fondul relaxării restricţiilor se poate constitui şi creşterea în motivaţiile românilor referitor la dorinţa de dezvoltare personală care înregistrează cele mai ridicate valori din acest an (9%), o creştere de 5%, după ce s-a menţinut în aceeaşi linie tot anul.

Petrom a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă

Petrom a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 20 august 2021

Incidentul este din 2016, când un minor a decedat după ce a căzut în beciul unei sonde  

OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol din Sud-Estul Europei, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, varianta agravată, pentru un incident din aprilie 2016 în care a decedat un minor ce a căzut în beciul sondei Cobia nr. 2971, se arată într-un raport al companiei postat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Pot fi continuate investiţiile la bursă, pe maxime istorice?

Pot fi continuate investiţiile la bursă, pe maxime istorice?

Cristian DogaruPiaţa de Capital / 20 august 2021

Pentru investitorii începători, cel mai bun moment pentru a demara o investiţie la bursă "pare" tocmai maximul istoric. Mă refer la modul în care media construieşte curentul majoritar de opinie în aceste cazuri, cu articole entuziaste despre ultimele creşteri, cât se putea câştiga în ultima lună/semestru/an, poveşti de succes cu cei care au investit anterior şi acum culeg roadele etc. Pentru cei cu oarecare experienţă, întrebarea din titlu are, însă, altă greutate. În ce circumstanţe poate fi continuată o investiţie la bursă, deşi acţiunile sunt la cele mai mari cotaţii?

Guvernatorii Fed iau în calcul reducerea achiziţiilor de active începând cu finalul anului

Guvernatorii Fed iau în calcul reducerea achiziţiilor de active începând cu finalul anului

Mihai GongoroiBănci-Asigurări / 20 august 2021

Minuta şedinţei Fed din 27-28 iulie provoacă un episod de aversiune la risc pe pieţe 

Comitetul de politică monetară (FOMC) al Rezervei Federale (Fed - banca centrală) din Statele Unite are în vedere faptul că pragul necesar pentru începerea procesului de reducere a achiziţiilor de active ar putea să fie atins în acest an, potrivit minutei şedinţei instituţiei din 27-28 iulie. Minuta Fed arată că guvernatorii băncii centrale au discutat îndelung oportunitatea şi calendarul deciziei de reducere a ritmului de achiziţii de obligaţiuni - prin care pompează lunar 120 de miliarde de dolari în pieţe -, discuţiile oficialilor fiind considerate foarte "agresive" pe partea de întărire a politicii monetare de către investitorii de peste Ocean. Principalii indici bursieri din SUA au înregistrat scăderi puternice după publicarea minutei Fed, piaţa europeană fiind afectată la rândul său.

Potrivit minutei Fed, "unii participanţi" au afirmat în cadrul şedinţei că reducerea dimensiunii programelor de relaxare cantitativă este "prudentă", iar o parte din oficiali au făcut referire la riscurile de pe pieţele financiare care s-au tot acumulat. Totodată, discuţiile de la şedinţa Fed au vizat şi nivelul evaluărilor din pieţele financiare, printre rânduri citindu-se îngrijorarea cu privire la bula financiară din piaţa bursieră (vezi https:// www.bursa.ro/poltergeist-bula-financiara-internationala-este-o-prezenta-23178346).

Sphera Franchise Group va distribui dividende de 35 milioane lei

LA FINELE LUNII VIITOARE Sphera Franchise Group va distribui dividende de 35 milioane lei

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 20 august 2021

Acţionarii au respins propunerea răscumpărării de acţiuni proprii, în vederea implementării unui sistem de remunerare a membrilor conducerii companiei 

Sphera Franchise Group (SFG), companie ce operează lanţurile de alimentaţie publică Pizza Hut, KFC şi Taco Bell, va distribui dividende în sumă de 35 milioane de lei, din profitul net nedistribuit al anilor 2019-2020, conform votului acţionarilor de ieri, după cum se arată într-un raport al emitentului postat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

ALEGERI FĂRĂ AGRESORI DE MINORI Organizaţia Salvaţii Copiii cere modificarea legislaţiei electorale

O.D.Miscellanea / 20 august 2021

Organizaţia Salvaţi Copiii cere adoptarea urgentă a modificărilor legislaţiei electorale, pentru a nu permite persoanelor condamnate sau aflate în procedură judiciară pentru infracţiuni grave comise asupra copiilor să ajungă în funcţii publice. Potrivit organizaţiei: "Salvaţi Copiii a aflat, cu consternare, decizia definitivă a Tribunalului Prahova de validare a mandatului de primar al unei persoane condamnate pentru pornografie infantilă. Pentru a preveni pe viitor astfel de situaţii în care interesele primordiale ale copiilor unei comunităţi ajung în mâinile unor abuzatori condamnaţi pentru fapte grave, cum este pornografia infantilă ori altele în care victime sunt copiii, solicităm senatorilor şi deputaţilor să adopte de urgenţă proiectul de lege aflat la Senat, de modificare a Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi a Legii 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor. Proiectul de lege a fost elaborat la iniţiativa Organizaţiei Salvaţi Copiii şi pe baza raportului său transmis în 12 mai 2021 Preşedinţiei, Guvernului şi celor două camere ale Parlamentului României, în care solicitam o mai bună protecţie a copilului în faţa agresiunilor sexuale prin considerarea oricui act sexual cu un copil sub 14 ani ca viol şi înăsprirea pedepselor în cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale cu victime minor pentru reducerea numărului cvasitotal de decizii ale instanţelor judecătoreşti pronunţate cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Cazurile, precum cel al lui Damian Butnariu, ales primar, pentru al patrulea mandat, în comuna Mogoşeşti Siret, în septembrie 2020, cu 41% din voturi, şi care a abuzat sexual în sediul primăriei doi copii victime ale traficului de persoane pentru care a plătit proxenetului condamnat la 15 ani de închisoare sumele de 100 şi 150 de lei, ori cel al lui Bogdan Davidescu, deşi condamnat la 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare pentru pornografie infantilă, este ales primar în comuna Şotrile în septembrie 2020 cu 41% din voturi, cu un mandat invalidat în primă instanţă, mai apoi repus în poziţia de primar prin decizia Tribunalului Prahova, trebuie eliminate din viaţa politică a acestei ţări.Aceste situaţii reprezintă rezultatul ignorării principiului constituţional al primordialităţii intereselor copiilor în sistemul românesc de drept, prin considerarea legislaţiei electorale ca fiind singurul criteriu de analiză juridică".

Declin pe pieţele acţiunilor

BURSELE LUMII Declin pe pieţele acţiunilor

A.V.Internaţional / 20 august 2021

Pieţele din Europa au scăzut ieri, pierderi importante fiind consemnate în sectorul materiilor prime, pe fondul temerilor legate de încetinirea creşterii economiei globale.

London Stock Exchange

- Titlurile gigantului minier BHP Group Ltd. au coborât cu 2,8%, la 2.155,50 pence la ora locală 15.44, cele ale grupului petrolier BP Plc - cu 5,1%, la 287,36 pence.

- Acţiunile companiei farmaceutice anglo-suedeze AstraZeneca Plc au pierdut 0,2%, ajungând la 8.712 pence la ora 15.45. Directorul general al AstraZeneca, Pascal Soriot, a fost, anul trecut, cel mai bine plătit şef de companie din Marea Britanie, remuneraţia sa urcând cu aproape o cincime, potrivit Reuters.

- Indicele FTSE 100 a scăzut cu 1,8%, la 7.041,75 puncte la ora 15.46.

Scăderi pentru indici, în ton cu declinul din pieţele europene

BVB Scăderi pentru indici, în ton cu declinul din pieţele europene

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 20 august 2021

Rulaj de aproape 1,5 milioane de lei pentru titlurile iHunt; în sesiunea anterioară, fondatorul companiei a vândut 11,35% din acţiunile societăţii 

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) s-au depreciat în sesiunea de tranzacţionare de ieri, în ton cu declinul din pieţele europene, apărut în contextul perspectivei ca Rezerva Federală a Statelor Unite să înceapă să reducă achiziţiile de active chiar în acest an, pe măsură ce economia prinde avânt. Totuşi, oficialii Fed-ului susţin că măsura nu indică iminenţa ridicării ratei de dobândă de politică monetară, conform CNBC.

Ludovic Orban, candidat oficial la preşedinţia PNL

Ludovic Orban, candidat oficial la preşedinţia PNL

George MarinescuPolitică / 20 august 2021

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a depus, ieri, moţiunea pe baza căreia s-a înscris în competiţia pentru un nou mandat la conducerea formaţiunii politice pe care o conduce.

"Vă garantez un lucru: tot ce pot să fac omeneşte, voi face. Pentru că pe 25 septembrie, nu e doar un vot pentru preşedintele PNL, e un vot despre România, despre cum va fi PNL, despre cum va guverna şi în ce direcţie va duce ţara. Trebuie să păstrăm tradiţia PNL. Suntem un partid cu rădăcini adânci în istoria României, un partid naţional care s-a născut din specificul românesc, din tot ceea ce ne dă identitate, personalitate. PNL trebuie să continuie politica începută în 1875 şi să exprime nevoile şi speranţele poporului român, să continuie să se bată pentru interesele fundamentale ale României", le-a transmis Ludovic Orban, susţinătorilor care au ales să îi fie alături la depunerea candidaturii.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 20 august 2021

MACRO NEWSLETTER 20 august 2021

Macroeconomie / 20 august 2021

Preţurile de consum din Marea Britanie şi-au temperat creşterea anuală în iulie 2021, până la 2%, de la 2,5% în luna precedentă, pe fondul unei stagnări lunare, după un avans de 0,5% în luna anterioară. Preţurile alimentelor şi-au menţinut...

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo