HAOS PÂNĂ LA CAPĂT La Kabul, un avion pe cap de român

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 august 2021

La Kabul, un avion pe cap de român

Un avion pentru un om! Asta înseamnă să îţi permiţi să faci o demonstraţie de forţă într-o situaţie de criză sau doar să îţi permiţi să te faci de râs. Depinde de unghiul din care priveşti problema. Trimiterea unui avion militar, în orb, la Kabul, fără un minim de informare prealabilă (câţi dintre cei 33 de cetăţeni români aflaţi în Afganistan vor să revină în ţară?; câţi pot ajunge la aeroport?; câţi colaboratori afgani a avut armata română?; câţi vor să fugă la Bucureşti alături de familii?...) sau fără să se ţină seama de aceasta, dacă a existat, reprezintă o performanţă demnă de o armată membră NATO, pentru că, vrem sau nu vrem, această puternică organizaţie militară s-a transformat în principalul subiect de glume al acestor zile.

Desigur, vizavi de această situaţie cu avionul şi omul extras din iadul afgan, se vor găsi suficiente argumente care să o justifice, se va încropi un cor de specialişti militari care să ne explice dedesubturile şi că noi vedem un om, dar în spate sunt chestiuni mult mai complicate, dar în final, trebuie să admitem că tabloul aşa cum s-a prezentat el este de un ridicol sfâşietor. Dacă nu ar fi de plans în ansamblul ei, situaţia din Afganistan are suficient de multe elemente de un cumplit umor involuntar. Nu trebuie să fii specialist ca să îţi dai seama că armatele din întreaga lume au suferit o grea lovitură de imagine după această poveste în care aproape nimic nu a fost anticipat şi toţi paşii au fost calculaţi greşit.

De altfel, se poate să pleci şi cu avionul gol. Un avion militar trimis la Kabul de Olanda pentru a evacua cetăţenii olandezi a fost forţat să decoleze fără pasageri la bord, din cauza haosului de pe aeroport, a spus ministrul olandez de externe, Sigrid Kaag. Practic se poate orice, hemoragia financiară provocată de acţiunea militară din Afganistan continuă chiar şi acum, la final. Revenind la acţiunea noastră, ca situaţia să capete şi mai multă greutate în zona bâjbâielii, la scurt timp după anunţul cu preluarea cetăţeanului, premierul Florin Cîţu a ieşit şi a anunţat că avionul se va întoarce din Pakistan în Afganistan ca să mai preia alţi 14 cetăţeni, un soi de navetă costisitoare pe o rută de coşmar.

Să o luăm pas cu pas, aşa cum ne-a indicat preşedintele Klaus Iohannis (comandantul forţelor armate, preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării) de la primul volum de memorii. Prima informaţie pe acest subiect a anunţat că aeronava militară de transport a Forţelor Aeriene Române a aterizat pe aeroportul internaţional din Kabul în condiţii de siguranţă, de unde a preluat un cetăţean român, angajat al unei agenţii NATO. Ministerul Afacerilor Externe a prezentat situaţia, într-un comunicat de presă: "Celula de criză interinstituţională, care a continuat să activeze în regim permanent pentru asigurarea evacuării cetăţenilor români care şi-au manifestat opţiunea de a fi repatriaţi din Afganistan, informează că un prim zbor la Kabul al aeronavei militare de transport româneşti s-a desfăşurat în bune condiţii şi a reuşit evacuarea, în această etapă, a unui cetăţean român pe această cale. Astfel, aeronava militară de transport a Forţelor Aeriene Române a aterizat în cursul nopţii pe aeroportul internaţional din Kabul în condiţii de siguranţă. Pe lângă personalul militar al aeronavei s-a aflat la bord şi o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistenţă de specialitate.

La bordul aeronavei a fost preluat, în această etapă, un cetăţean român, angajat al unei agenţii NATO, aflat deja pe aeroportul internaţional din Kabul, care a optat pentru evacuare. Condiţiile de securitate deosebit de dificile şi periculoase din Kabul au făcut ca accesul altor grupuri de cetăţeni români spre aeroport să nu poată fi realizat până la momentul prezenţei aeronavei româneşti pe aeroport, deşi exista o astfel de perspectivă. Este de precizat, de asemenea, că accesul către aeroport este îngreunat şi de procedurile de verificare de la diferite puncte de control şi de numărul ridicat de persoane interesate să ajungă la aeroport, iar intrarea în aeroport este în sine un proces complex. De altfel, există şi alţi cetăţeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluaţi de aeronavele trimise de statele lor.

Având în vedere faptul că cea mai mare parte a cetăţenilor români care au optat pentru evacuare se află în locaţii din afara aeroportului internaţional, autorităţile române din cadrul Celulei de criză interinstituţionale au efectuat demersuri complexe, pe canale specifice, pentru asigurarea transferului lor către aeroport. De asemenea, Celula de criză interinstituţională menţine permanent legătura cu cetăţenii români aflaţi în diversele locaţii din Kabul.

Ulterior preluării cetăţeanului român, aeronava a decolat cu destinaţia Islamabad, unde a ajuns în condiţii de siguranţă, fiind asistată la sosire de personalul Ambasadei României în Pakistan. Aeronava Forţelor Aeriene Române va staţiona în perioada următoare la Islamabad, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetăţeni români atunci când aceştia vor ajunge în aeroportul internaţional. Cetăţeanul român evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi evacuat în România, după finalizarea misiunii aeronavei române. La momentul derulării operaţiunii de către aeronava militară românească erau înregistraţi ca fiind prezenţi în Afganistan 33 de cetăţeni români. Dintre aceştia, 16 persoane au solicitat asistenţă în vederea evacuării de pe teritoriul afgan. Aceştia sunt angajaţi ai unei agenţii NATO, ai unui program ONU, respectiv ai unei companii de securitate cu activităţi în Afganistan. (...) Este de subliniat că situaţia de securitate din Kabul este complexă şi fluidă, ceea ce implică adaptarea constantă a planului de evacuare, în funcţie de diverşi factori, care au propria dinamică. Prioritatea Celulei de criză interinstituţionale este în prezent asigurarea tranzitului spre aeroport în condiţii de siguranţă cât mai bune, în circumstanţele de securitate existente, pentru cetăţenii români care au solicitat evacuarea. Aceştia fiind în locaţii diferite, trebuie de asemenea corelate deplasările lor cu momentul în care se poate realiza îmbarcarea. Ca şi în cazul cetăţeanului român preluat deja, Celula de criză interinstituţională va acţiona pentru a prelua cetăţenii români care au solicitat repatrierea de îndată ce sunt întrunite condiţiile de preluare din aeroport şi a-i evacua aerian de îndată ce va fi posibil. În acest scop, Celula de criză interinstituţională evaluează permanent, împreună cu partenerii internaţionali, evoluţia situaţiei din Afganistan şi contextul local".

Premierul a intrat în acţiune

După ce am parcurs aceste informaţii, premierul Florin Cîţu ne-a oferit altele, mai proaspete. Primul ministru a declarat că aeronava Forţelor Aeriene Române care a transportat un cetăţean român de la Kabul la Islamabad se va întoarce în Afganistan pentru preluarea altor 14 români, pentru care se încearcă aducerea la aeroport: "Azi dimineaţă am vorbit cu domnul general Ciucă, este adevărat, aeronava a ajuns în Kabul, o singură persoană a ajuns la aeronavă, s-a întors aeronava la Islamabad, 14 persoane nu ajunseseră, se întoarce aeronava în Kabul să-i ia şi pe ceilalţi. Asta încercăm acum să vedem cum îi aducem la aeroport, aeronava a rămas la Islamabad şi se va întoarce şi după celelalte persoane. Avem cereri şi de la alte ţări pentru a aduce în România". Premierul a explicat că se încearcă găsirea de soluţii pentru aducerea la aeroportul din Kabul a celorlalţi români care urmează să fie evacuaţi din Afganistan: "Monitorizăm, încercăm să găsim soluţii, sunt mai multe canale prin care lucrăm, nu pot să vă spun mai multe, exact cum lucrăm. Nu pot să vă spun nimic despre operaţiunea militară a României în acest moment ".

Ne spune că nu poate să ne spună, dar prezintă amănunte. Oricum, la cum se defăşoară lucrurile, până la închiderea ediţiei, aeronava ar putea să facă mai multe curse pe axa Islamabad - Kabul decât troleibuzul 69 pe ruta Drumul Taberei - Baicului. Evident, există situaţii în care nu e loc de glumă, dar şi cazuri în care nu poţi să nu o faci.

Şedinţa legată de criză, convocată peste o săptămână

Rapiditate în astfel de situaţii este vitală, cel puţin asta susţin specialiştii. Ce înseamnă rapid? Greu de definit în lumina ultimelor evenimente. Preşedintele Klaus Iohannis a convocat o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pe 25 august, a anunţat pe 17 august Administaţia Prezidenţială. În cadrul şedinţei se va discuta situaţia din Afganistan. La cât de fluidă este situaţia, cu siguranţă că într-o săptămână se pot întâmpla foarte multe.

Pe de altă parte, până la şedinţa CSAT, celula de criză anunţă că va continua demersurile pentru facilitarea transferului către aeroport, cât mai rapid şi în siguranţă, al cetăţenilor români rămaşi a fi evacuaţi, în măsura în care condiţiile de securitate din Kabul o vor permite. De asemenea, a efectuat demersuri pentru identificarea, validarea şi contactarea unui număr de cetăţeni afgani, foşti colaboratori ai trupelor române pe perioada desfăşurării misiunii acestora în Afganistan, respectiv studenţi bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptaţi la studii în România. În măsura în care aceştia vor putea fi contactaţi şi vor putea ajunge în aeroportul internaţional din Kabul, aceştia vor fi preluaţi spre evacuare cu aeronava militară românească.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. ...

    1. _ Nu călcați pe iarbă nu rupeți florile!

      În Cișmigiu și în toate parcurile țării, îl oprea o plăcuță cu "NU", pe mujicul de dincoace de Nistru/Prut până la Tisa, să calce.... să distrugă să-și arunce biletul de tramvai și "PET-urile" epocii. 

      Iată că și la Bursa își aruncă "gunoiul intelectual'' aceeași mujici-deșeuri- sociale.

      Trist!, dar am o idee domnule Makeee.... puteți scăpa de anti4peZii ăștia.  

      Nu, pe bune, ce vrei sa spui?!

      Pe bune, știu că știi ce-am vrut să spun.

      Ai văzut la TV cum necivilizații mujici lasă în urma lor mizerii... în camping, la picnic și pe nisipul plajelor ?!  

      Ei bine, aici la Bursa --și nu numai, peste tot unde au portița deschisă-- ... acei mujici spurcați la gură își aruncă gunoiul-din-creier, neîntrebați, la adresa comentatorilor civilizații. Cineva mătură în urma lor... vezi prea desele : "Comentariu eliminat conform regulamentului". Nu-ți e jena că faci parte din specia lor? Între noi bipezii, viețuiesc și acești 4peZi, deșeuri-sociale... cu educație mujică de dincolo de Nistru căpătată după 1946.

      *Davai ceas davai moșie, ia la schimb doar mojicie!*  

    Au mai salvat UNU! Plus un bulgar, acesta statea la ”ia-ma nene” pe aeroport!

    1. Cred ca era dificil,ca pe caile diplomatice,cu care ne laudam ca. colaboram, sa se solicite si repatrierea unui angajat NATO,macar pana la prima statie.pe de alta parte romanul,probabiol colaborator NATO,trebuia,la fel ca toti ceilalti menbrii ai echipei sa fie transportat de organizatie.Ca si in alte situatii,organismele din care noi facem parte,la greu ne ignora.Noua ni se inpun multe si ni se da putin.saraci cum suntem,contribuim cu doua procente din PIB la inzestrareqa armatei,cu oameni pe front,dar nu poate fi saslvat un singur cetatean roman dintr-o situatie dificila.Celula de criza,colaborare interstatala,sprijin reciproc ,formule de ccc atunci cand avem cutitul la os.Sper sa nu ajungem in situatia Cehiei la inceputul ultimei confragrastii ca sa vad ajutorul aliatilor.Vor protesta energic inpotriva imistiunilor si ne vor ajuta....dupa 50 de ani, atunci cand dusmanul nu va mai putea..

    Să ne Înțelegem... România NU a trimis avionul pentru cei 30 de români rămași in Afganistan. România a trimis avionul DOAR pentru acel român. Acela era important, trebuia "luat" de acolo. Restul, Dumnezeu cu mila!! Ca și pe aici.

    cica nato, ue si alte institutii din care facem parte, nu s in stare sa foloseasca impreuna un avion sa ia toti cetatenii acestor natiuni intr o zona sigura si de acolo fiecare natie s ii preai cand sunt toti gramada.

    se imbulzesc avioane peste avioane din fiecare tara sa ia cate un cetatean, unde nu i cap vai de picioare. 

    sa nu mai zicem de retragerea a 2500 de soldati americani ca dupa sa trimita 6000 sa scoata cativa civili. 

    ce sa mai vorbim ca ar fi trebuita ca toti civilii sa fie retrasi inainte de armata. 

    dar de colaborare si unitate e doar cand vine vorba de facut imprumuturi fara numar, la cumparat fier vechi la pret de caviar si la vaccinarea/incarcerarea cetatenilor. 

    sunt toti de rasul curcilor, ar trebui toti sa si dea demisia de onoare, de la generali la presedinti premieri si alti atarnatori.

    vai soarta noastra pe mana cator incompetenti stam 

    Octavian Dan se vede de la o posta ca sunteti var cu fosta ministra la interne, Carmelita! Se mai vede ca nu ati facut armata ca sa stiti ce e aia o misiune sau un front de lupta...Mult mai jalnic este acest unic articol ce trateaza aceasta tema! Sunteti unul pt. care, daca ati fi in Afganistan, nu merita trimisa o nava sa va aduca acasa.Mai cunosc si altii...

    1. In sfarsit, am tot asteptat acest comentariu.

      Sabin, traiesc de zeci de ani in aceasta tara si niciodata acest stat, cu fronturile si misiunile lui din Asia, nu a trimis o nava sa ma salveze și au fost nenumarate ocazii in care a trebuit sa ma salvez singur. Mai cunosc si altii... Am facut si armata, daca ai avea habar de ce se intampla acolo sau daca ai fi facut-o, ar trebui sa iti fie rusine sa pomenesti acest lucru. Tie oricum nu iti e rusine in general. Mai cunosc si altii...Sunteti multi. Armata obrazului gros.

      chiar nu stiu ce te-a facut sa-i raspunzi unui postac sarac tare cu duhul , rar ii raspunde cineva ...

      Misiune militară, bibicule? Misiune militară este aia care e pregătită cap-coadă. Adică avionul pleacă din România, aterizează la Kabul, lasă o echipă-două sau trei de forțe speciale care să se ocupe de aducerea persoanelor la aeroport, pleaca la Islamabad si așteaptă acolo. Se bănuiește că cele trei echipe de recuperare cunosc câți colaboratori a avut Armata Română în 20 de ani de Afganistan, care este componența familiilor ălora, cîți vor dintre ei să plece din Afganistan. După ce îi recuperează pe toți, vine avionul și îi colectează de pe aeroport. Ți se pare că misiunea inițială a fost pregătită așa cum am descris-o eu mai sus? Se vede că nu ai făcut armata și scrii ca să te bagi în seamă, ăsta de semnezi cu numele Sabin.

      ca tu esti ala care a fost prins prin Asia ca tragea liniute, asa ca nu stiu de unde pretentia sa fi salvat...Vezi ca si ieri a fost trimis un avion cu 2 arsi spre Germania, deci o sa critici si operatiunea asta?

      zecile de ani traiti in aceasta tara ma indoiesc ca ai avut ceva aventuri prin Asia...Sau te-or fi atacat rechinii prin Maldive?

      Vrei sa spui ceva?

    In general sunt un admirator al articolelor dvs., dar de data asta recunosc ca am fost (foarte) neplacut surprins. Nu inteleg defel rationamentul care sta in spatele nemultumirii care v-a determinat sa comiteti un asemenea articol pe care ma abtin sa-l calific, pentru ca orice calificativ ar putea fi interpretat ca jignitor la adresa redactorilor Bursa, si bla-bla-bla. Chiar asa, Make - daca (prin absurd, desigur) un ziarist Bursa ar scrie o prostie crasa, cum ii spui asta fara sa-ti fie comentariul interzis?!?

    D-le Dan, sunteti nemultumit ca statul roman a cheltuit prea multi bani ca sa scoata un singur cetatean roman din iadul din Afganistan? Nu merita viata lu' romanache ala tonele alea de kerosen risipite, sau care-i motivul nemultumirii dvs.?!? Tura urmatoare, acum cateva ore, cand au evacuat 14, a fost OK, "s-a meritat" cheltuiala? 

    Dincolo de mistocareala tipic romaneasca, despre orice si oricand, chiar si in cele mai nepotrivite momente - ce aveti de fapt, de spus? 

    Aveti dvs. un mercurial personal, cu cat valoreaza viata de roman? 

    Iar daca da, l-ati aplica si penntru propria dvs. viata, sau pentru a copiilor dvs., care, dupa cat de sumbru arata viitorul, s-ar putea regasi candva in situatia acelor concetateni anonimi din Afganistan?

    Nu vreau sa continui. Ma limitez la a folosi o sintagma ponosita, dar foarte potrivita situatiei - ati pierdut o minunata ocazie de a tacea. 

    1. Chiar nu intelegeti articolul? Nu e despre viata unui om ci despre incompetenta autoritatilor. Domnule prost al satului, de ce ratati toate ocaziile de a tacea?

      Stimate Prostu' satului, astazi traiesti o eclipsa.

      N-ai inteles un articol simplu, despre dezorganizarea care guverneaza chiar si laudabila intentie de salvare a romanillor din Afganistan. In schimb, ti-a placut sa crezi ca ziaristul scrie prostia pe care ai inchipuit-o. 

      Cit despre "Chiar asa, Make - daca (prin absurd, desigur) un ziarist Bursa ar scrie o prostie crasa, cum ii spui asta fara sa-ti fie comentariul interzis?!?", intrebarea asta care se vrea sarcastica arata ca eclipsa este totala. 

      Sa-ti raspund, totusi: Regulamentul iti interzice sa denigrezi si/sau sa hartuiesti pe autorii articolelor, in schimb te indeamna explicit sa comentezi articolele; daca articolul (prin absurd, desigur) este o prostie crasa, arata acest lucru cu argumente; nu ma astept de la un om civilizat sa-si transforme critica articolului in imprecatii la adresa autorului. 

      Pentru orice om de oarecare bun simt, acela care la un moment dat spune o prostie, nu este neaparat si un prost.

      De exemplu, eu cred ca Prostu' satului pastreaza sansa sa-i rasara soarele. 

      Sa fi ramas un singur cetatean roman abandonat pe-acolo, zbieram toti ca-n gura de sarpe.

      Autoritatile, asa dezorganizate cum or fi ele (spre deosebire de toti ceilalti, in frunte cu americanii, organizati pana la Dumnezueu si-un pas mai incolo), pana la urma si-au facut datoria. Surprinzator de bine, in opinia mea, dovada ca pe undeva, prin niste locuri, incompetenta tipic romaneasca inca n-a castigat definitiv. Dar avem sperante si ne straduim, inclusiv in media, sa distrugem si acele ultime centre de competenta. 

      Si-au facut datoria, dar nu si pentru tine si dl. Dan, care cu siguranta ca ati fi rezolvat problema mult mai bine si mai organizat. Ah, dar stai, gresesc - cea mai buna echipa de fotbal e cea intocmita de jurnalisti, pentru ca nu joaca niciodata si implicit nu pierde niciodata. 

      Il ascult chiar acum pe Biden, spunand ceea ce-au spus intotdeauna americanii - nu lasam niciun american in urma. NU LASAM PE NIMENI IN URMA - cat de greu e de inteles treaba asta??? Carter si-a pierdut a doua presedintie incercand sa faca exact acelasi lucru (foarte deozrganizat si asta) si tu stii foarte bine la ce ma refer. 

      Despre asta-i vorba. Trimiti pe cineva intr-un loc ca Afganistan, omul ala trebuie sa aiba macar certitudinea ca tara lui va face tot ce poate sa-l ajute, apere, protejeze si, daca iese prost, sa-l scoata de acolo. Oricum riscul e urias, dar macar sa stii ca ai tai iti tin spatele. Reusesc sau nu, cum vrea Dumnezeu, dar macar ai credinta ca incearca si fac tot ce pot. 

      Altfel, decat sa palavragim (intr-adevar) prosteste, ca jurnalisti de valoare ce sunteti, poate vreti sa cereti si opinia vreunuia dintre aia scosi de-acolo, sa vedem cat de critici sunt la adresa dezorganizarii si ineficientei autoritatilor. 

      Hmmm... mai bine nu, ce stiu aia... noi, din fotoliile noastre confortabile, stim mult mai bine. 

      Altfel, astept in continuare raspunsul autorului - daca ar fi fost copilul lui in Afganistan, la fel de critic era la adresa risipei si dezorganizarii autoritatilor???

      Si ca o paranteza - care erau imprecatiile mele la adresa d-lui Dan? Pardon???? Iar dl. Dan n-are gura/mana, trebuie musai sa vorbesti tu in numele lui??? 

    Să ne amintim de halterofilul Nicu Vlad care a sărit imediat de pe podiumul de premiere la Budapesta în 1990(?) când s-a intonat vechiul imn al RSR *Trei culori cunosc pe lume*.

    Bănuiesc că acum la Kabul talibanii cu --ospitalitatea lor recunoscută-, întâmpină avioanele la aterizare cu imnurile statelor respective... oare să fi intonat fanfara talibană imnul expirat de 30 de ani. Foarte bine au făcut că nu au oprit motoarele și au decolat imediat. Dar aici nu protestează nimeni?!  

    Dacă i-a luat, de ce?

    Dacă nu -i lua , de ce ?

    Gică contra..... 

    1. Iar n-ai priceput articolul.

      Gica incapabilul... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb