VIRGIL POPESCU, MINISTRUL ENERGIEI: "Consumatorii vulnerabili vor primi sprijin din toamnă, dacă legea va fi adoptată în Parlament"

M.G.
Ziarul BURSA #Politică #Energie / 20 august 2021

"Consumatorii vulnerabili vor primi sprijin din toamnă, dacă legea va fi adoptată în Parlament"

Potrivit ministrului, circa 400.000 de gospodării vor putea primi sprijin pentru plata facturilor la utilităţi

Termenul de aplicare a legii pentru consumatorul vulnerabil va fi devansat, iar consumatorii casnici vulnerabili vor primi încă din această toamnă sprijin pentru plata facturilor la energie şi gaze, dacă legea care permite acordarea acestor ajutoare va fi aprobată în Parlament în luna septembrie, a afirmat, ieri, Virgil Popescu, ministrul Energiei, după o şedinţă la guvern pe subiectul majorărilor de preţuri la energie. Proiectul de lege privind consumatorul vulnerabil se află în Parlament încă din luna martie, iar sprijinul pentru consumatori era planificat să fie acordat de la 1 ianuarie 2022. Potrivit ministrului, circa 400.000 de gospodării vor putea primi sprijin pentru plata facturilor la utilităţi.

Virgil Popescu a spus: "Ne-am întâlnit astăzi (ieri - n.r.), la solicitarea domnului prim-ministru, cu ANRE, Consiliul Concurenţei, Transelectrica, OPCOM, tocmai pentru a vedea evoluţia preţurilor de pe piaţa de energie electrică şi a gazelor şi, evident, să vedem ce soluţii sunt pentru pregătirea acestei linii şi a evoluţiilor viitoare. Ne vom vedea încă o dată săptămâna viitoare, este evident ceea ce am spus în urmă cu două săptămâni, că devansarea termenului de intrare în vigoare a consumatorului vulnerabil trebuie să se întâmple - şi acest lucru îl vom face, începând din septembrie, în Parlament. Protecţia consumatorului vulnerabil, a celor care au cu adevărat nevoie de protecţie, este o prioritate pentru noi, pentru Guvern, pentru primul-ministru, şi o vom face. (...) Vom devansa termenul, cum era propus în lege, pe care vă reamintesc că am trimis-o în Parlament în martie. Este un proiect al Ministerului Muncii, aprobat de Guvern în martie anul acesta, trimis în Parlament, îl vom devansa din anul 2022 în 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, adică cred că putem vorbi de această iarnă, deci octombrie-noiembrie această iarnă, în funcţie de cum decurg discuţiile în Parlament în cursul lunii septembrie".

Ministrul Energiei a mai afirmat că principala cauza a preţului mediu crescut al energiei este creşterea preţului certificatelor de emisie de CO2, pe care producătorii de cărbune trebuie să le cumpere şi să le includă în preţul de producţie şi vânzare al energiei.

Ministrul a mai afirmat: "Ne uităm pe preţul mediu şi a venit OPCOM cu preţul mediu al energiei electrice de la 1 ianuarie până la data de 31 iulie şi preţul mediu pe piaţa românească, pe piaţa SPOT românească, este de 64 de euro - nu 100, nu 1.000 de lei, nu 200 (de euro). Sunt vârfuri şi evident că trebuie să urmărim acest aspect. Principala cauză, am tot spus-o, este costul certificatului de CO2 - şi nu numai în România. Peste tot acolo unde avem energie pe bază de cărbune preţul se închide foarte sus, este doar 55 de euro costul unui certificat care se adaugă la costul de producţie şi evident toţi producătorii ceilalţi vor beneficia de acest preţ şi vor face profit". Domnia sa a adăugat că, prin legea consumatorului vulnerabil, o parte din profiturile companiilor din energie se vor putea întoarce la consumatorii vulnerabili.

Ministrul i-a îndemnat pe consumatori să meargă pe piaţa concurenţială şi să aleagă cea mai bună ofertă la furnizarea de energie electrică şi gaze naturale.

Totodată, surse participante la discuţii au precizat, pentru Agerpres, că autorităţile urmăresc o compensare suplimentară pentru această iarnă de care să beneficieze mai mulţi consumatori, pe lângă cei vulnerabili, iar, în acest moment, se analizează modalitatea de încadrare legislativă a acestui ajutor.

Premierul Cîţu a afirmat ieri, înainte de întâlnirea de la guvern pe tema preţului energiei electrice, că vrea să se asigure de asemenea că în România există piaţă concurenţială la energie, nu doar piaţă liberă. Domnia sa a declarat: "Am două obiective aici, la acea întâlnire: aş vrea să înţeleg exact ce se întâmplă cu creşterea preţurilor, ştiu foarte bine că există mai multe explicaţii, şi creşterea preţului pentru acele certificate verzi şi aşa mai departe; în acelaşi timp am chemat Consiliul Concurenţei pentru că există o diferenţă foarte mare de la liberalizare, deci de la piaţă liberă, la piaţă concurenţială. Şi vreau să mă asigur că în România îndeplinim şi condiţiile unei pieţe concurenţiale. Pentru că până la urmă piaţă liberă înseamnă un lucru, dar doar dacă ai piaţă concurenţială preţurile pot să şi scadă. Deci trebuie să ne asigurăm că avem şi piaţă concurenţială, de aceea este şi Consiliul Concurenţei acolo. (...) Consumatorul vulnerabil este un subiect important. I-am cerut ministrului Energiei să vină cu o soluţie şi vom avea o soluţie de a finanţa şi de a aproba mai repede consumatorul vulnerabil pentru că aceste companii au profituri mai mari decât au avut până acum şi putem de acolo să transferăm".

Legea privind consumatorul vulnerabil a fost adoptată deja de Senat, iar în prezent este la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Mariti panaramelor pnl usr salariile,lasati minciunile,dati pensii,salarii,alocatii la oameni nemernicilor

    1. Ai facut tu un studiu de impact, bugetarule?

      De unde ai tras concluzia ca sunt bugetar

      esti bugetar udmr, ca nu ai zis nimic de ei.

      HUOOOOOOOOO 

      Da tu ce esti? Ai un studiu de impact? Al cui?

      Tu esti taliban, ca nu ai zis nimic de ei! Panarama ce esti, postac prapadit... 

      ... exprimata in scris ca panaramele (adica guvernul) sunt cele care dau "pensii, salarii, alocatii la oameni".

      Convingere sora buna cu aia conform careia "are statul bani, da' sa ne deie si noua". 

    Deci guvernul pune pretul reglementat foarte sus ca sa plateasca populatia mai mult si sa ii goneasca in concurentiala, Apoi, tot guvernul vine si spune ca acopera unele majorari.

    Adica: ajuta pe toti din energie sa creasca preturile si apoi, in loc sa lase piata sa functioneze le ma da bani la cei din energie "sa ajute saracii". 

    Hotie. 

    Din nefericire toti suntem "vulnerabili " asa ca decat sa puneti o clauza de protectie mai bine construim ceva in realitatea veniturilor celor de aici care muncescsi nu fura si nu la nivel de pret EU , asa daca mai aveti o urma de verticalitate si nu doar justificari in iz de pungulita personala.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb