Pentru investitorii începători, cel mai bun moment pentru a demara o investiţie la bursă "pare" tocmai maximul istoric. Mă refer la modul în care media construieşte curentul majoritar de opinie în aceste cazuri, cu articole entuziaste despre ultimele creşteri, cât se putea câştiga în ultima lună/semestru/an, poveşti de succes cu cei care au investit anterior şi acum culeg roadele etc. Pentru cei cu oarecare experienţă, întrebarea din titlu are, însă, altă greutate. În ce circumstanţe poate fi continuată o investiţie la bursă, deşi acţiunile sunt la cele mai mari cotaţii?
Raportarea la indicatorul PER (raportul dintre preţ şi proifitul pe acţiune), cel mai utilizat de investitori, nu e foarte utilă pentru că PER-ul spune o poveste despre trecut, când lucrurile arătau bine, iar pe noi ne interesează ce s-ar putea întâmpla în viitor. De exemplu, în acest moment, PER-urile spun povestea economiei care se mişcă bine într-o perioadă cu dobânzi foarte mici. Din păcate, inflaţia a început să crească, iar dobânzile apropiate de zero ar putea deveni istorie. Iar creşterea costurilor de finanţare ar putea afecta profiturile corporative ca să nu mai pomenim că o creştere şi minoră a dobânzilor ar goni banii speculativi din pieţe, ducând bursele în zona roşie.
Astfel încât e mult mai utilă raportarea la vechiul model de business, căutând să vedem dacă acesta se va schimba în perioada următoare. La o companie cu datorii mari acumulate, creşterea dobânzilor n-ar fi de bun augur, astfel încât acţiunile ar trebui evitate chiar dacă cele mai recente rezultate financiare nu au arătat rău. Similar, la un distribuitor de energie, perspectivele nu sunt prea optimiste odată cu creşterea preţurilor- mai întâi pentru că ar trebui să cumpere o perioadă la preţuri mari pentru a onora contracte mai vechi semnate la preţuri mai reduse decât acum, apoi pentru că orice majorare a preţurilor va reduce ulterior cererea şi volumele tranzacţionate se vor reduce.
Dacă însă perspectiva afacerilor se schimbă (vezi pe vremuri Azomureş, care a putut cumpăra la un moment dat gaze mai ieftine, iar profiturile au explodat, sau în prezent Simtel, care montează panouri fotovoltaice într-o perioadă în care UE are planuri mari cu energia verde), atunci investiţiile pot continua fără teama că o eventuală recesiune va afecta profiturile câtă vreme compania pare setată să opereze cu marje mari şi are cererea asigurată. Altfel e o greşeala să priveşti la PER-uri atractive din trecut cu ochii la cotaţiile din prezent - dacă bursele încep să scadă, PER-urile vor deveni şi mai atractive.
Mai este însă o situaţie când investiţiile pot continua şi în cazul în care s-au bifat maximele istorice. Când investitorul îşi setează o achiziţie periodică (să spunem 1.000 lei lunar) şi îşi continuă planul pe termen lung. În acest caz, media contează mai mult decât preţurile atractive ale acţiunilor prinse conjectural, iar o investiţie pe mai mulţi ani ar putea absorbi efectele unei corecţii la bursă, dacă orizontul de timp e suficient de lung (atenţie, BVB a depăşit maximele din 2007 abia în 2021), iar portofoliul - unul suficient de diversificat.
Trăgând linie: dacă ai ochit o companie care crezi că va fi favorizată de piaţă în perioada următoare, poţi cumpăra acţiuni fără să fi obsedat de trendul general al pieţei. Dacă nu ai niciun astfel de câştigător în mânecă, mai bine redescoperi piaţa monetară - dobânzile au fost nestimulative multă vreme, dar lucrurile tind să se schimbe pe termen mediu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Contraru' în data de 20.08.2021, 00:29)
Cu alte cuvinte, in orice moment s-ar afla economia, "cititi" si cautati sa intelegeti modelul de business al fiecarei companii, ciclul in care se afla ea insasi, nu doar sectorul din care face parte, si nu va fie lene sa sapati, sa va documentati, sa va scufundati in detaliile din spatele datelor statistice (precum PER-ul) care ascund mereu esentialul problemei.
Spor(t) la munca!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2021, 09:13)
Autorul indeamna pe altii dar nu a facut minimul efort sa citeasca modelul de business al SMTL, firma cu o capitalizare uriasa care instaleaza panouri intr-o tara in care se inchide fereastra in zonele insorite(care si asa nu-s multe). UE vrea multe dar rezultatele arata ca poate putine. Randamentele par bune acum, dar autorul parca ne atrage atentia sa nu gandim ciclic, ceea ce inseamna ca pretul energiei e si el pe maxime si poate-l vedem ca-n 2012,moment in care toti cu panouri sunt nerentabili, cu toate certificatele verzi(vezi pierderile uriase de la unii giganti detinatori de parcuri fotovoltaice).
La SMTL mai e si piaza-rea Dedeman-unde s-au bagat astia nimic nu a evoluat bine pe bursa(TEL, ALR etc) si nici nu sunt semne s-o faca. Ei poate se diversifica, dar nu cred ca multi cititori sunt miliardari sa aiba nevoie doar sa-si plaseze undeva capitalul(ba vad chiar mai sus ca-s indemnati sa doarma putin pana se trezeste piata monetara din coma).
Articolul trage semnale de alarma la bursa pe maxime(corect, insa piata poate fi irationala mult si bine pt. ca s-a schimbat complet profilul investitorului) insa recomanda actiuni care au trecut granita bulei financiare in sus - SMTL, din marele business disruptiv al instalarii de plastice pe camp. Unde mai pui ca-si propun sa intre in aventura dezvoltarii pentru ei a astfel de parcuri!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2021, 09:39)
SMTL nu are ca principala directie parcuri fotovoltaice, acolo sunt altii mai mari. SMTL mai fac fotovoltaice de mici si medii dimensiuni pentru constructii - vezi Dedeman, Altex, etc, mai fac statii de incarcare electrica masini, mai fac automatizari la diverse statii electrice, etc. Dupa mine autorul are dreptate, pe termen lung pare o firma ok in actualul context economic european.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2021, 09:53)
sa vezi tu cata dreptate are! sa notam ca azi are peste 200 mil. lei capitalizare. Si doar ce a inceput dezinvestirea din activele de risc. Pe Aero o sa afle mai lent lumea de chestia asta si ca de obicei o sa dea buluc la vanzare in acelasi timp.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2021, 09:55)
In cazul altei companii de pe AeRO, autorul a facut acelasi lucru, plasand MILK in rand cu petarde confirmate. Si acolo, acesta a fost superficial in abordare, n-a citit ori n-a inteles cine este, ce face, cum face si de ce face compania lucrurile la care este in prezent angajata pe piata lactatelor.
Incep sa nu ma mai mir cand vad aceasta abordare din partea unui om care cunoaste teoria dar la practica nu se prea descurca, insa ne indeamna pe noi tocmai la acest lucru.
Totusi, mai exista o posibilitate, si anume ca el sa nu fi putut sa acopere temeinic companiile SMTL si MILK, pentru ca a avut mult de munca ori este foarte multa informatie de acoperit, moment in care are scuza ca nu cunoaste lucrurile in detaliu: dar atunci de ce a vorbit? E una sa faci volum si alta sa faci lucruri de calitate, iar timpul ne va lamuri daca domnul Dogaru are atat apetenta pentru ultima dintre ele, cat si timpul necesar unei abordari temeinice.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2021, 10:06)
Revin: totusi, pentru corectitudine, trebuie apreciata grija domnului Dogaru in a lansa avertismente corecte catre investitori. Nu e prima oara cand o face, demonstreaza o buna viziune de ansamblu, iar pentru aceasta trebuie apreciat. Ca l-am criticat si o sa-l critic in continuare, asta este deja o alta poveste, insa ce-i a lui merita recunoscut si apreciat.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2021, 09:50)
Exista o mare hiba in acest rationament si anume faptul ca nu tine cont de inflatie.
Unde parcam banii atunci cand inflatia este cu mult peste dobanzile bancare si cele ale obligatiunilor guvernamentale?
Unde, domnule Dogaru?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2021, 10:01)
BNET, HUNT mari fonduri de investitii cu randamente probate in timp, cu mari manageri care la 9 pompeaza fraze despre evolutia fantastica a fondului si la 10 descarca in capul fraierilor care au crezut in povestile din raport. Nu s-a abtinut sa nu dea si la cat de mare era pretul dimineata, sa-i bage pe aia in gaura 10% in cateva minute.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2021, 16:09)
era sa te cred citind primele cuvinte si sa "buy buy"
3. Pompare Simtel
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2021, 10:00)
Mie mi se pare acest articol doar reclama ieftina pentru o singura companie, SIMTEL. Pai e umflata deja destul, o fi avand ea ceva perspective dar deja pretul e mult prea sus. Cum de mentioneaza autorul doar o singura companie din tot BVB/Aero? Altele asemena nu or mai fi? Sa mentioneze autorul si Disclaimer cum ca Detine SMTL ca sa stim cu totii scopul publicarii.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2021, 10:03)
Altele pe BVB poate se tranzactioneaza la 1-2x CA. Insa una singura e buna, asa pe la 4-5x CA! Si din domeniu cu uriasa valoare adaugata, bate IT-ul si Pharma!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2021, 11:08)
se fac bani si in caderi si in bule!
arat timp cat esti atent la rocada claselor de comoditati tranzactionate.
Financiarul urmat de Energie anunta Maximul!
Atentie se face rocada in piata!
semnat comenturi “cretine”
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2021, 11:14)
Va dau un pond:
Atentie la Bail-Inurile ce vor urma!!!
Banca Angliei a pregatit documentatia si infrastructura necesara!!!
Se lasa cu Distractie in Piata!
OBS: bula financiara din UK are peste 18 ani de cand este unflata!!
A rasuflat foarte putin (termeni reali procentual) in 12 in comparatie cu bula financiara din USA; semn clar ca au preluat din toxicitati.
UK (banca angliei / centrala) a inceput din 2019-2020 sa manance la propriu toxicitatile din financiar !
semnat comenturi “cretine”
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de STATY în data de 20.08.2021, 12:38)
EI , SI DUMNEATA , D-LE DE LA 2. !!! VREI SA TE INVETE LUMEA , UNDE SA PARCHEZI BANII PERSONALI ??? ADICA , CU ALTE CUVINTE , SA TE UMPLI DE BANI , PE DEGEABA ??? CE ESTI COPIL MIC ??? ESTI UN PIC VICLEAN , INCERCI OCEANUL CU DEGETUL !!! DACA VREI BANI , DACA VREI AVUTIE , NU CERE DE POMANA !!! LUPTA-TE !!! ZBATE-TE !!! SCARPINA-TE IN CAP , O DATA , SI INCA O DATA , SI INCA O DATA , SI INCA O DATA !!! TREZESTE-TE NOPTILE !!! INTOARCE-TE PE PARTEA CEALALTA !!! ADUNA TOT CE AI , CA BANI PESIN !!! CASH , CUM SPUN CAPITALISTII !!! FA-TI PLANURI PESTE PLANURI !!! DA-TI PUMNI IN CAP , CA SA DEVINA MAI DESTEPT !!! SI RASPUNDE-TI SINGUR : DE CE ALTII POT , SI EU NU POT ??? CE AU EI , SI NU AM EU , IN MATERIE DE JUDECATA ??? AU 2 CAPATANI ??? NU , AU DOAR UNA , CA SI MINE !!! SI ATUNCI ??? DE CE INTREB PE ALTII , CE SA FAC CU BANII MEI ??? AI CEC-ul COMUNIST , D-LE DE LA nr.2. !!! BAGA ACOLO TOT CE AI , SI NU TE MAI DOARE CAPUL !!! AMIN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2021, 13:02)
stai fara griji ca ma umplu singur (in echipa) de bani.
Nu am nevoie de “bursa” ca sa stiu cum sa ii inmultesc.
semnat comenturi “cretine”
6. Nu exista refugiu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2021, 13:10)
Fugi din bursa in cash ajunge RON-ul la 6 lei si s-a dus profitul.
7. Sunteți naivi dlor!
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2021, 15:48)
De peste 15 ani sunt pe bursă, am câștigat, dar la început 2022 nu voi mai deține acțiuni! A început era SOPurilor, era dividendelor zero, era în care PERul nu contează !
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2021, 16:10)
eu zic sa nu renunti la ele caci piata urmeaza sa plateasca la raport corect pe minim 6-9 ani!
rabare!
semnat comenturi “cretine”
8. in alte tari perurile sunt peste 100
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2021, 16:05)
cumparati ca inca sunt ieftine actiunile la bvb, pana ajunge ca in alte tari sa castigam randamente
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2021, 16:11)
adevarat!
depinde mult CE cumparati!
semnat comenturi “cretine”
8.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2021, 17:34)
daca esti atent atunci cand cumperi nu ai cum sa nu castigi, ma orientez pe firmele noi care sunt pe aero, acolo sunt sansele mari sa castigi randamente mai mari decat pe banci sau pe firmele mari
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2021, 16:31)
Cum adica in 2021 BVB a ajuns la nivelul din 2007? Poate indicele BET, adica per ansamblu. Dar cei care au cumparat in 2007 BRD cu 30 ron, SIF5 cu 48 ron...si alte vedete ale bursei de atunci...mai au destul de asteptat.
10. Aceste maxime
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2021, 23:13)
Aceste maxime sunt temelia căderii care va urma odată cu lockdown Nr 4.
Nu prea se mai uita nimeni la PER, se cam tranzacționează speculativ.