Tesla are un 2025 prost, deoarece implicarea politică a CEO-ului Elon Musk a dus la un boicot pe scară largă, iar vânzările s-au prăbuşit. Însă investitorii au continuat să caute o fărâmă de speranţă că se întrevede o redresare, iar Musk a promis că o să dedice mai mult timp companiei aflate în dificultate, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Raportarea financiară a Tesla din primul trimestru a fost dezamăgitoare, dar acţionarii au primit aseară ceva ce cereau de mult timp: atenţia lui Elon Musk. "Munca mea la DOGE este în mare parte terminată şi, începând cu luna mai, timpul meu alocat DOGE va scădea semnificativ", a declarat acesta în cadrul teleconferinţei privind raportarea financiară a companiei din T1. Cu toate acestea, activitatea sa în DOGE nu va înceta, ci va fi limitată la două zile pe săptămână, iar timpul lui Musk nu va fi dedicat în întregime Tesla.
Tesla a abordat trei subiecte importante care îngrijorau investitorii. În primul rand, Musk a confirmat că tarifele vamale vor afecta compania, mai mult pe frontul energetic decât pe cel auto. În mod frustrant, tocmai segmentul de stocare a energiei a fost un punct luminos în acest trimestru, cu marje de două ori mai mari decât în sectorul auto. De asemenea, vehiculul mai accesibil al Tesla este pe cale să intre în producţie în prima jumătate a anului 2025, iar robotul umanoid Optimus şi Robotaxi-ul continuă să avanseze. Acest lucru poate fi important pentru creşterea viitoare a companiei, dacă Tesla va fi capabilă să îşi respecte promisiunile. Şi, în cele din urmă, retragerea lui Musk din DOGE este o asigurare necesară pentru investitorii Tesla, că s-ar putea să vină lucruri mai bune în acest an, potrivit comunicatului.
Tesla s-a angajat să lanseze un serviciu de robotaxi în Austin, Texas, în iunie 2025 - peste doar două luni. Iniţial, va fi un program pilot cu zece sau douăzeci de vehicule, dar planul pe termen lung implică Cybercab - automobilul fără volan - gata să vină la cerere, reducând în mod semnificativ nevoia de a deţine o maşină personală. Musk mai prevede că robotul său umanoid, Optimus, va putea să îndeplinească multe sarcini uzuale în termen de cinci ani. Investitorii vor trebui să evalueze cât de realistă este viziunea lui Musk în aceasta privinţă.
Deocamdată, în primul trimestru Tesla a ratat ţintele atât în zona de venituri, cât şi de profituri. Profiturile companiei au scăzut cu 71% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, Tesla câştigând doar 0,27 dolari pe acţiune, sub consensul de 0,42 dolari pe acţiune şi în scădere de la 0,45 dolari în acelaşi trimestru al anului trecut. Veniturile totale au scăzut cu 9%, ajungând la 19,34 miliarde de dolari, sub estimările pieţei. Veniturile totale din sectorul auto al companiei au scăzut cu 20%, la 13,97 miliarde de dolari. Veniturile din generarea şi stocarea energiei au crescut însă cu 67%, în timp ce serviciile şi alte venituri au crescut cu 15% faţă de anul trecut.
În ciuda cifrelor dezastruoase, acţiunile Tesla au crescut în mod surprinzător cu 5% în timpul tranzacţionării de după închiderea pieţei Nasdaq, noaptea trecută, investitorii părând să aibă din nou încredere în perspectivele firmei. Musk are în vedere un viitor în care majoritatea oamenilor nu îşi mai cumpără propriile maşini, ci folosesc roboţi-taxi. De asemenea, el vede un viitor îndepărtat dominat de roboţi umanoizi, cu Tesla poziţionată ca lider de piaţă incontestabil, urmată exclusiv de producătorii chinezi. Parcursul Tesla pentru un model accesibil de automobil electric şi concentrarea regăsită a lui Musk ar putea da încredere investitorilor. Tesla era cea mai deţinută acţiune de către investitorii români şi a doua cea mai deţinută la nivel internaţional pe platforma de trading şi investiţii eToro, la sfârşitul trimestrului trecut.
Dar drumul care urmează nu este lipsit de provocări, unele legate de Tesla, altele macroeconomice dar şi geopolitice. Decizia Tesla de a amâna cu trei luni proiecţiile financiare pentru 2025 este de înţeles. În timpul apelului privind rezultatele, Musk a declarat că robotul Optimus al Tesla se bazează pe metale rare provenite din China. În plus, directorul financiar Vaibhav Taneja a explicat că fiecare Tesla din SUA ar putea deveni cu aproximativ 2 000 de dolari mai scumpă dacă toate tarifele de import propuse intră în vigoare, în ciuda faptului că 85% din componente provin chiar din America.
În concluzie, tarifele vamale ar putea afecta vânzările Tesla, producătorii chinezi reprezintă o ameninţare din ce în ce mai mare pentru companie, nu există o dată certă pentru lansarea generală a modului de Full Self Driving nesupravegheat - pilotul de conducere autonomă al Tesla, iar robotul Optimus este încă în curs de dezvoltare, în timp ce cel puţin doi roboţi umanoizi produşi în China sunt disponibili la vânzare. Tesla încă nu are noutăţi care ar putea arăta că i-a revenit creativitatea, dar perspectivele par oarecum mai luminoase cu Musk din nou la volan. În ciuda numeroaselor promisiuni neîndeplinite şi a deteriorării semnificative a brandului din cauza rolului lui Musk în administraţia Trump, investitorii Tesla consideră în mod clar că este încă prea devreme pentru a-şi retrage sprijinul, conform comunicatului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2025, 17:50)
:)))))))
Cat a mai manipulat Musk bursa, Bitcoin prin fel de fel de declarații si nu a pățit nimic, ba mai mult probabil a speculat și câștigat,
Iar acum îl doboară funcționarii și preferințele politice…