PETERSON INSTITUTE DESPRE CONSECINŢELE DECARBONIZĂRII RAPIDE Economia mondială riscă o criză

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 august 2021

Economia mondială riscă o criză

Tranziţia globală către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon va provoca perturbări care amintesc de criza petrolului din anii 1970, potrivit unui document al Peterson Institute for International Economics, citat de Bloomberg.

Amintim că "Prima criză petrolieră", respectiv criza petrolului, a început în luna octombrie 1973, când Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a impus un embargo asupra livrărilor de ţiţei. Embargoul petrolier a afectat SUA, aliaţii săi din Europa de Vest şi în special Japonia. Preţul barilului de petrol a crescut în scurt timp de patru ori, în anul respectiv: de la 3 dolari la 12 dolari. Producătorii de petrol arabi au condiţionat sfârşitul embargoului de succesul SUA în a aduce pacea în Orientul Mijlociu. Acestă criză a durat până în martie 1974, iar următoarea criză petrolieră a avut loc în 1979.

În opinia lui Jean Pisani-Ferry, economist la think tank-ul Peterson Institute for International Economics, chiar dacă eforturile de reducere drastică a emisiilor sunt "digerabile" pe termen lung, impactul imediat al ajustărilor dificile necesare poate fi similar cu cel din perioada caracterizată prin creştere moderată şi inflaţie masivă care a rezultat din şocul preţului petrolului.

Jean Pisani-Ferry afirmă, în studiul menţionat, publicat recent: "Optimismul rezonabil cu privire la efectele pe termen lung ale tranziţiei către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon nu este un motiv pentru a trece cu vederea costurile tranziţiei. Aceste costuri, deşi suportabile, sunt susceptibile să fie semnificative. În loc să pretindă că sunt banale, factorii de decizie politică ar trebui să înfrunte realitatea şi să elaboreze strategii de tranziţie corespunzătoare".

Pisani-Ferry susţine că unul dintre motivele care stau la baza unei perturbări economice de amploarea este faptul că guvernele au amânat prea mult această tranziţie care, în condiţiile date, este una bruscă.

Consecinţa economică a unei astfel de transformări se rezumă fundamental la "a pune preţ pe o resursă care era gratuită", spune Pisani-Ferry, menţionând că, în timp ce consumatorii vor beneficia de o climă prezervată, bunăstarea s-ar putea resimţi pe termen scurt, iar finanţele publice ar putea suferi în timp ce guvernele încearcă să atenueze consecinţele negative.

"Este nevoie urgentă de o discuţie mai corectă şi mai precisă despre macroeconomia acţiunilor climatice", a spus Pisani-Ferry, subliniind: "Analiştii şi experţii vor convinge politicienii şi publicul să intensifice eforturile de decarbonizare nu prin minimalizarea provocărilor viitoare, ci mai degrabă printr-o abordare atentă".

Anul acesta, Comisia Europeană a lansat o serie de acte legislative pentru reorganizarea economiei, cu scopul de a reduce poluarea cu cel puţin 55% până în 2030, faţă de nivelul din 1990.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Orice criza este efectiv manufacturata. Deci UE doreste acest lucru. Poate e o modalitate buna sa devenim si mai ecologici plus sa se stearga niste datorii statale. Plus, cand vom fi toti saraci mancam bio si supa de urzici si nu mai poluam.

    1. Nu mai manca rahat, supa de urzici e foarte gustoasa, mai ales cu iaurt!

    Ecologie pe spinarea săracilor, asta se dorește. Peste 80% din populatia planetei are un trai precar, deci va fi crimă la buzunar factura de energie verde.

    1. Cum altfel decât pe spinarea săracilor?Folosim media, fake science cu studii plătite de cei interesati, inducerea sentimentului de vina pentru ca taxarea aberanta si preturile umflate sa para ceva moral. Și astfel se umplu bine unele buzunare.

      Ok, in principiu. Dar ce facem cu restul lumii care va polua in continuare ? Cum vom determina marii poluatori (China, India, Indonezia, Brazilia, etc.), sa intre in "hora " asta ? Extrem de complicat...

      Simplu, taxe pe importuri daca nu se conformeaza. Din pacate China are cea mai mare dezvoltare a sectorului de energie regenerabila. Ei nu-s fraieri ca noi, incearca sa importe mai putine gaze de la rusi

    Tarile dezvoltate retehnologozeaza puternic toate fabricile. Nu este cazul nostru. Noi o sa ne urcam direct din Caruta in Naveta Spatiala.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb