Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, s-ar putea să se fi grăbit cu decizia de reducere a dobânzii de referinţă şi extinderea măsurilor de relaxare fiscală, potrivit lui Jacob Rees-Mogg, parlamentar britanic care cere demisia acestuia, pe motiv că a avertizat în privinţa costurilor părăsirii Uniunii Europene, conform Bloomberg.
"Din moment ce nu putem avea încredere că este imparţial, începi să te gândeşti dacă acţiunile sale au un spate politic sau dacă tăierea dobânzilor a fost un răspuns la criticile unor analişti, pentru a dovedi că are dreptate", a spus Mogg, care a pledat pentru ieşirea britanicilor din UE. Acesta a adăugat: "Carney a subminat percepţia de imparţialitate".
Parlamentarul a mai declarat: "Guvernatorul a acţionat prea devreme, în opinia mea. Nu au existat dovezi suficiente la acel moment (n.r. când a redus dobânda) că erau necesare noi măsuri de stimulare monetară".
La data de 4 august, Banca Angliei a redus dobânda cheie pentru prima dată după anul 2009: minus 0,25 puncte procentuale, la nivelul minim record de 0,25%, aşa cum aşteptau analiştii. Banca Angliei a mai decis să reia programul de achiziţii de active.