Lipsa cunoştinţelor financiare ar putea bulversa întreaga piaţă financiară şi riscă să distrugă creditarea, spune guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, care menţionează că populaţia are un nivel foarte scăzut de educaţie financiară.
Domnia sa a afirmat, vineri, la conferinţa cu tema "Incluziunea financiară - de la vorbe la fapte": "Lipsa cunoştinţelor financiare ar putea bulversa întreaga piaţă financiară şi ar putea distruge creditarea. Ne-am dat seama cât de periculos este să vorbim doar în interiorul acestei instituţii (n.r. despre educaţie financiară). Populaţia trebuie să înţeleagă, pentru a putea folosi instrumente financiare complexe. Altfel, riscăm ca un credit să nu mai fie un credit, ci un fel de donaţie, cu accept numai dintr-o singură parte şi cu argumentaţia că nu este dat înapoi, deci nu mai e credit, pentru că debitorul nu a înţeles despre ce este vorba. Asta ar crea multiple probleme în lanţ în funcţionarea economiei de piaţă".
Guvernatorul consideră că este necesar un proiect de educaţia financiară la nivel naţional.
"Trebuie să avem o strategie la nivel naţional în acest sens, nu doar a BNR, ci şi a mai multor instituţii ale statului", a spus guvernatorul, adăugând: "Educaţia financiară este foarte scăzută în România. De la acest adevăr trebuie să plecăm".
La acelaşi eveniment, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat că educaţia financiară ar trebui să vizeze, în pricipal, Parlamentul.
"Educaţia financiară din România ar trebui să vizeze în primul rând Parlamentul, în contextul în care această instituţie joacă un rol important pentru bunul mers al economiei. Primul nivel de la care trebuie începută educaţia financiară este Parlamentul. Este locul în care se iau măsuri importante, se fac propuneri legislative", a subliniat ministrul.
Domnia sa consideră că un nivel mai ridicat al educaţiei financiare la nivelul instituţiilor importante ale statului ar fi dus, în ultimii ani, la o situaţie mai bună la nivelul întregii societăţii, inclusiv în ceea ce priveşte nivelul de trai.
1. da, sunteti in tzop
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2018, 00:34)
Da domnule, BNR este in topul politicilor de educatie financiara. Saptamanile trecute va laudau cei de la BCE pentru programele intelepte si pragmatice. Ce mai, sunteti grozavi.
Poate bateti si o moneda aniversara !?! Pe avers puneti cartea si compasul iar pe revers o punga de plastic de 1 leu.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2018, 00:58)
Punga de un leu e punga din care trage costinel cand se imbata in centrul vechi. Sta la bariera, trage din ea non-stop... si mai toarna periodic dintr-o sticluta. Un fel de refinantare.
1.2. Hârtie de 5 lei sa tipareasca (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2018, 20:23)
Nota ielevilor care nu mai poate fi ajunsa la o materie care se preda la scioală o rumână, uo matematică diapoi o ieducatie subfinanciara cu foamea-n gat de cornul si laptele.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Cornel Frenciu în data de 19.03.2018, 01:39)
Asa e cum spune Isarescu. Au mai spus-o si Cristian Paun, Libocor, Iancu Guda, Norel Moise si alti grei ai finantelor . De ras e ca daca te uiti pe grupurile de escroci unii nu numai ca au impresia ca creditul e o dobatie, dar vor si despagubiri cand le cere banca sa restituie banii. Tot pe acolo gasesti insi, angajati ai statului, jandarmerie sau armata prin Buzau sau Satu Mare, care ataca o alta instututie a statului, BNR. Deci sunt sub orice critica astia, nu ai ce sa mai educi la ei, sunt fara sperante.
2.1. bravo! (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2018, 09:20)
Bine mai Nicolicea. Le-ai spus-o cu naduf! :)))
Ce ne-am fi facut noi fara tine?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2018, 10:47)
Lipsa educatie financiara=lipsa de viziune la BNR de 29 de ani ori rea credinta.Crestere Robor =lipsa de viziune,necooperare cu Guvernul,reactie la critici,rea vointa,rea credinta,razbunare.
4. BBC a mintit-o pe Navratilova
(mesaj trimis de Pinochio în data de 19.03.2018, 20:17)
Cine sa mai creadă un guvernator pensionar?
Băncile au șters cu buretele din datoria externa a Greciei. Donația, lăcomie, iresponsabilitate, corupție sunt cuvinte fluturate ca hai x echipa de fotball.
Economie de piață, e cu cântec, Europa ne-a solicitat sa spargem Electrica, Gaz-ul ca erau prea pari (nu se puteau cumpăra odată?) dar au creat băncile prea mari sa falimenteze, industria auto, telefonie?
O faci pe fata domnule Isărescu?