Guvernul României a adoptat, în şedinţa de astăzi, Strategia naţională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, 2015-2019, arată un comunicat transmis redacţiei.
Monitorizarea şi raportarea implementării Strategiei se realizează de către Comisia Interministerială, în baza Planului Naţional de Implementare. Atingerea obiectivelor stabilite se reflectă în Raportul anual de monitorizare.
Prin aplicarea Strategiei, se estimează diminuarea recidivei după închisoare de la 40% la 30%, diminuarea costurilor cu anchetarea, judecarea, condamnarea şi executarea pedepselor pentru circa 1.000 de persoane, prevenirea unui număr de aproape 1.000 de infracţiuni patrimoniale şi contra persoanei, aducerea în câmpul muncii a aproape 1.000 de recidivişti.
Strategia porneşte de la o serie de studii, rapoarte şi cercetări care evidenţiază, printre altele: insuficienţa resurselor materiale şi financiare alocate pentru procesul de reintegrare socială a persoanelor private de libertate şi a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate; insuficienta adaptare a cadrului normativ la nevoile procesului de reintegrare socială; insuficienţa resurselor materiale şi financiare alocate pentru procesul de reintegrare socială a persoanelor private de libertate şi a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate; absenţa unor politici de reintegrare socio-profesională coerente.
Cu ajutorul acestei Strategii, Guvernul îşi doreşte să dezvolte şi consolideze parteneriate între instituţiile şi autorităţile publice, asociaţiile şi organizaţiile neguvernamentale şi comunităţile locale în vederea facilitării reintegrării sociale, asigurarea continuităţii intervenţiei destinate persoanelor care au executat pedepse în perioada post-detenţie, analizarea, modificarea şi completarea cadrului normativ referitor la întreprinderile sociale, la centrele de incluziune socială.
Cheltuielile estimate pentru implementarea Strategiei se ridică la circa 306 milioane lei, eşalonate pe cinci ani, respectiv 2015-2019. Finanţarea va fi asigurată din fonduri europene şi din bugetul naţional, fiind incluse sume în bugetele Ministerelor Justiţiei, Educaţiei, Muncii, Sănătăţii, Afacerilor Interne, autorităţilor locale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2015, 23:30)
in strategia asta trebuia bagata si Elena dar pe banii furati