Guvernul a aprobat, ieri, scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional, a anunţat ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. Potrivit Mediafax, documentul relevă că Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI să concedieze 74.000 de bugetari până la finele acestui an, după ce a disponibilizat deja 27.000 de salariaţi, şi să renunţe la minim 15.000 de angajaţi din sectorul public în 2011.
Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI să menţină îngheţate pensiile în 2011, să elimine al 13-lea salariu, primele de vacanţă şi subvenţiile la încălzire, precum şi să revizuiască sistemul de asistenţă, Codul Muncii şi alte legi privind piaţa muncii, inclusiv pentru a "îmbunătăţi" cadrul de negociere a salariilor.
Guvernul s-a mai angajat că va creşte tarifele practicate de zece companii publice care înregistrează cele mai mari pierderi, inclusiv de CFR Călători şi CFR Marfă, Termoelectrica, Metrorex şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.
Executivul a promis FMI că va elabora o ordonanţă pentru impozitarea averilor mari ale persoanelor fizice şi va extinde criteriile de definire a venitului impozabil, astfel încât să fie taxate toate câştigurile provenind din surse pentru care nu sunt acceptate scutiri.
Guvernul a promis totodată FMI că nu va trimite Parlamentului modificările la Legea salarizării înainte de a primi avizul acestei instituţii şi al Comisiei Europene, şi că modificările vor fi adoptate până la sfârşitul lunii octombrie.
Ordonanţa de urgenţă privind contractele de credite pentru populaţie va fi modificată astfel încât actul normativ să se aplice în totală conformitate cu legislaţia Uniunii Europene, în principal în ceea ce priveşte non-retroactivitatea.
În acelaşi timp, Executivul s-a angajat faţă de FMI că va reveni asupra măsurii de reducere cu 25% a salariilor angajaţilor BNR, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Guvernul va cere o derogare de la Consiliul Uniunii Europene pentru a putea majora de la 35.000 de euro la 100.000 de euro pragul cifrei de afaceri sau al veniturilor pentru care devine obligatorie înregistrarea şi plata TVA.
Pe de altă parte, Guvernul a reiterat că Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului pregăteşte vânzarea a 18 firme mici controlate integral şi cedarea participaţiilor minoritare deţinute la cel puţin 150 companii, menţionând că unele tranzacţii vor fi încheiate cu întârziere, în 2011.