GUVERNUL A DECIS, ÎN SFÂRŞIT În acest an, autorităţile locale decid indexarea taxelor

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 ianuarie 2013

În acest an, autorităţile locale decid indexarea taxelor

Dragnea: "Taxele locale neindexate vor creşte anul viitor dacă nu apar modificări"

Boc: "Taxele şi impozitele locale vor creşte, obligatoriu din 2014, cu 16%"

Guvernul a adoptat ieri ordonanţa care stabileşte că indexarea taxelor locale în 2013 este la latitudinea autorităţilor locale şi nu reprezintă o obligaţie impusă de la nivel central, în contextul în care multe administraţii au decis deja majorarea taxelor, invocând tocmai decizia de anul trecut a Guvernului.

Ministrul Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, a precizat ieri că documentul aprobat de Guvern prevede că pentru anul 2013 autorităţile locale pot adopta hotărâri privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale şi amenzilor prevăzute în hotărârea de guvern aprobată în 2012, "cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârile autorităţilor administraţiei publice locale respective, adoptate de către acestea pentru anul 2012".

Aceste hotărâri pot fi adoptate în termen de cel mult 20 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, iar sumele achitate de contribuabili peste nivelurile impozitelor şi taxelor locale aprobate prin hotărâri ale autorităţilor deliberative se compensează cu obligaţii de plată către bugetele locale, cu termene de plată viitoare sau se restituie la cerere.

Vicepremierul Liviu Dragnea a mai precizat că autorităţile locale care menţin taxele şi impozitele la nivelul din 2012 vor fi obligate să aplice anul viitor un cuantum indexat cu inflaţia, conform hotărârii de guvern din luna decembrie, dacă pe parcursul acestui an nu vor fi decise alte modificări.

Ordonanţa a fost aprobată astfel într-o formă modificată comparativ cu varianta avansată la sfârşitul anului trecut, prezentată public tot miercuri pe site-ul Ministerului Finanţelor.

În varianta iniţială, ordonanţa stabilea că în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele res­pective se indexează o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare, iar autorităţile locale hotărăsc cu privire la aplicarea indexării.

Modificarea ordonanţei este explicată de Guvern prin observaţiile formulate în timpul consultărilor de către ministerele iniţiatoare şi avizatoare.

Victor Ponta: Autorităţile locale care nu indexează taxele cu 16% nu primesc sumele respective de la buget

Victor Ponta a atenţionat ieri că taxele reprezintă o sursă de venituri a administraţiei locale, deoarece primarii nu vor primi în compensaţie bani din bugetul central. Premierul a spus: "Sper să terminăm această dispută sau neînţelegere şi lucrurile să fie foarte clare: prin decizia autorităţii locale, taxele locale fie rămân la nivelul din 2012 - asta e decizia care aparţine primarului şi consiliului local - ori se măresc cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani (...) În acelaşi timp, îmi fac datoria să spun că cei 16%, pe care unii primari vor să-i încaseze, merg în bugetul primăriei. Dacă nu se măresc taxele, nici nu vin bani de la bugetul de stat. Nu pentru domnul Boc, pentru că e în opoziţie, nici pentru primarii noştri. Nu mai vin cei 16% de la bugetul de stat, că de la bugetul de stat trebuie să plătim salarii, pensii, să facem investiţii publice, să plătim la sănătate ce avem de plătit, la educaţie. E într-adevăr autonomie locală. Dacă le ajung banii din 2012 e foarte bine (...), dacă nu, indexarea doar cu rata inflaţiei e un lucru normal care s-a înfăptuit întotdeauna".

Ponta a arătat că taxele locale nu au mai fost majorate din 2009, când actualul primar al Clujului, Emil Boc, era prim-ministru.

"Din 2009, de când domnul Boc nu era primar de Cluj, era prim-ministru, atunci a mărit taxele locale. Întotdeauna e important de care parte a fileului eşti, că îţi schimbi opiniile mai ales. Cu 20% le-a majorat domnul Boc atunci. Acum, ca primar, înţeleg că nu vrea să le majoreze deloc", a afirmat Ponta.

Boc: Ponta s-a ţinut de cuvânt doar pe jumătate, dar e bine că s-a adoptat ordonanţa privind taxele

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, susţine că premierul "s-a ţinut doar pe jumătate de cuvânt" la adoptarea ordonanţei privind taxele locale, deoarece din anul 2014 indexarea impozitelor va deveni obligatorie, însă apreciază faptul că ordonanţa a fost adoptată.

Emil Boc a declarat, ieri, citat de Mediafax, că premierul Victor Ponta "s-a ţinut doar pe jumătate de cuvânt", pentru că din anul 2014 majorarea taxelor şi impozitelor locale cu 16% devine obligatorie.

Emil Boc a spus: "E bine că premierul Victor Ponta a adoptat ordonanţa privind taxele şi impozitele locale, dar este păcat că o face doar împins de la spate, după ce au trecut aproape zece zile din noul an. Acest lucru ar fi trebuit să îl facă la sfârşitul anului trecut, pentru a nu lăsa în ceaţă şi incertitudine administraţiile locale din România. Pe de altă parte, s-a ţinut doar pe jumătate de cuvânt, pentru că a lăsat din 2014 să fie obligatorie majorarea taxelor şi impozitelor locale cu 16 la sută. Doar pentru 2013 s-a lăsat opţional, în timp ce pentru anul viitor indexarea devine obligatorie. În varianta iniţială de OUG, publicată pe site-ul Ministerului Finanţelor în 21 decembrie 2012, era opţională şi pentru anii următori indexarea taxelor şi impozitelor locale".

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, i-a cerut mai cerut ieri premierului Victor Ponta, să înceteze "orice formă de şantaj a primarilor" cu banii de la bugetul de stat, după declaraţia acestuia că autorităţile locale care nu indexează taxele locale cu 16% nu vor primi banii.

Emil Boc a spus: "Aceşti bani sunt ai cetăţenilor, nu ai lui Victor Ponta. Premierul trebuie să înceteze orice formă de trafic de influenţă, de şantaj sau presiune asupra administraţiilor locale şi a primarilor care nu îi cântă în strună, pentru că acei bani trebuie doar să îi administreze, nu să fie vătaful bugetului public naţional. În România există legi în vigoare care decid cum se distribuie banii de la bugetul de stat, legi care trebuie respectate inclusiv de Victor Ponta".

Acesta a adăugat că Victor Ponta ar trebui să îşi aducă aminte de faptul că a fost în opoziţie şi de vorba "ceea ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face".

"Dacă nu înţelege acest lucru, va trebui să ne apărăm cu mijloace juridice", a afirmat Boc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb