Guvernul a stabilit, ieri, o listă de 29 de sectoare de activitate pentru care pot fi negociate şi încheiate contracte colective, a anunţat ministrul Muncii Sulfina Barbu, citată de Mediafax.
La sfârşitul lunii septembrie, Ministerul Muncii a propus în dezbatere publică 25 de sectoare de activitate pentru care pot fi negociate şi încheiate contracte colective, faţă de 39 - cât au propus, în luna mai, confederaţiile sindicale. Acest lucru ar fi însemnat că în ţara noastră puteau fi 40 de salarii minime pe economie, câte unul pentru fiecare sector, plus sistemul bugetar.
Secretarul general al Alianţei Confederaţiilor Patronale din Româ-nia, Adrian Izvoranu, declara, atunci, că la nivelul Uniunii Europene sunt 40 de sectoare de activitate, iar la nivelul Organizaţiei Internaţionale a Muncii sunt 21 de sectoare.
În prezent, în România sunt două salarii minime pe economie, respectiv 670 de lei propus de Guvern şi 710 lei prevăzut în Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional. Pentru anul viitor, Guvernul a majorat salariul minim la 700 lei.
În toamnă, Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" şi Blocul Naţional Sindical au anunţat proteste în faţa Ministerului Muncii, nemulţumite că proiectul de act normativ privind stabilirea sectoarelor de activitate nu a fost finalizat şi aprobat în termenul stabilit prin lege.
După două zile de proteste, sindicaliştii au suspendat acţiunea de pichetare, precizând că dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate, vor relua acţiunile sindicale.