Guvernul a stabilit în şedinţa de ieri că salariul de bază minim brut pe ţară, garantat în plată, va fi actualizat anual în funcţie de rata inflaţiei şi de productivitatea muncii. Această măsură urmăreşte să alinieze politica salarială naţională la standardele europene şi să ofere un mecanism transparent şi previzibil pentru evoluţia salariului minim.
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat, la începutul şedinţei, importanţa acestui mecanism de actualizare a salariului minim, evidenţiind faptul că este vorba despre un model european, implementat deja în alte state membre ale UE. "Adoptăm şi mecanismul de actualizare a salariului minim, în funcţie de rata inflaţiei şi de productivitatea muncii. Este un mecanism de calcul european, asumat prin PNRR. Evoluţia salariului minim devine, astfel, mult mai predictibilă, această formulă fiind stabilită anul trecut, împreună cu partenerii sociali", a declarat Marcel Ciolacu.
În prezent, salariul minim brut pe economie este stabilit la 4.050 lei lunar, iar noul mecanism va asigura ajustarea sa periodică, evitând astfel fluctuaţiile necontrolate care ar putea afecta forţa de muncă şi mediul economic.
Reprezentanţii Executivului au precizat după şedinţă că, prin această măsură, se doreşte crearea unui cadru favorabil creşterii economice sustenabile, asigurând în acelaşi timp protecţia veniturilor angajaţilor şi un climat economic stabil pentru angajatori. Implementarea anuală a ajustării salariului minim va contribui la menţinerea puterii de cumpărare a populaţiei şi la reducerea impactului inflaţiei asupra celor cu venituri reduse. Totodată, oficialii guvernamentali susţin că introducerea acestui mecanism de actualizare regulată va avea efecte pozitive atât asupra angajaţilor, cât şi asupra mediului de afaceri. Creşterea predictibilităţii va permite companiilor să-şi planifice mai bine costurile salariale, iar angajaţii vor avea certitudinea că veniturile lor sunt protejate împotriva erodării cauzate de inflaţie. De asemenea, această măsură poate contribui la reducerea decalajelor sociale şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru categoriile de lucrători cu venituri mici.
Opinia Cititorului