Guvernul, acuzat că politizează învăţământul

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 14 decembrie 2021

Ministerul Educaţiei

Ministerul Educaţiei

Educaţia nu are perte de linişte nici la final de an. O nouă controversă a apărut pe axa elevi-profesori-minister. Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov(AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Federaţia Părinţilor şi a Aparţinătorilor Legali din România (Fepal) critică proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea Regulamentului ARACIP şi solicită organizarea unei dezbateri publice în acest sens! Potrivit acestor asociaţii, care amintesc că săptămâna trecută fost publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei proiectul de hotărâre de Guvern cu privire la aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare al ARACIP, un proiect similar, foarte controversat, a fost propus spre dezbatere şi în septembrie: "Amintim faptul că un proiect de Hotărâre de Guvern similar a mai fost pus în consultare publică în luna septembrie, proiect ce a atras multiple critici ale societăţii civile. La nivelul proiectului, este propusă modificarea structurii Consiliului ARACIP astfel încât aceasta să cuprindă, printre membrii cu drept de vot, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, ai M.A.I. şi M.Ap.N., precum şi un reprezentant al Asociaţiei Şcolilor Particulare. Apreciem aceste propuneri ca fiind denigrante, având în vedere faptul că ARACIP este o instituţie ce trebuie să se asigure că şcolile îndeplinesc anumite standarde de calitate, care ar trebui să fie formată din experţi. Mai mult, având în vedere faptul că ARACIP votează autorizarea şi acreditarea şcolilor particulare, considerăm imposibilă prezenţa unui reprezentant al Asociaţiei Şcolilor Particulare, acest fapt însemnând că şcolile private s-ar autoriza ele singure. Includerea reprezentanţilor Ministerelor în Consiliul ARACIP nu reprezintă altceva decât o încercare de politizare a unor decizii ce ar trebui să rămână strict tehnice. Atribuţiile ARACIP sunt acelea de a evalua, iar o evaluare corectă trebuie să fie făcută pe criterii obiective şi tehnice. În contextul în care experţii reprezintă mai puţin de jumătate din membrii cu drept de vot ai Consiliului, există riscul ca evaluarea să fie făcută strict pe criterii politice.

Mai mult, la nivelul ordinului putem observa introducerea unor membrii observatori ai Consiliului ce fac parte din societatea civilă. Tragem un semnal de alarmă cu privire la imposibilitatea includerii unui reprezentant al Consiliului Naţional al Elevilor în Consiliul ARACIP deoarece, conform proiectului, persoanele membre ARACIP «sunt nominalizate de către reprezentantul legal al entităţilor», Consiliul Naţional al Elevilor neavând personalitate juridică sau reprezentant legal. Considerăm că mult mai adecvat ar fi includerea partenerilor sociali în Comisia consultativă a ARACIP, şi includerea posibilităţii reprezentanţilor elevilor de a participa la Comisia consultativă, în favoarea includerii lor ca membrii observatori".

Organizaţiile solicită menţinerea ARACIP ca un organ profesional, care evaluează în mod obiectiv şi tehnic, nu politic.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Securism total peste tot, inclusiv in invatamant! Dar si si cand s-o porni Revoliutia, o sa răpăie peste tot, gloantele Plutoanelor de Executie formate ad-hoc!

    1. Mai incet cu (h)AUR-ul pe scarile "revolutiei"!

      Si vezi ca parintele vostru spiritual, Corneliu Vadim Tudor, avea macar "decenta" sa ne promita executii pe stadioane, ca sa nu "rapaie" mitraliera "peste tot"! 

      Ai iesit si tu la interval, alt "idiot util" al Sistemului? In ultima vreme, ati aparut ca ciupercile dupa ploaie!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb