Guvernul adoptă amnistia fiscală pentru firme şi persoane fizice şi reduceri bugetare

F.D.
Politică / 4 septembrie

Guvernul adoptă amnistia fiscală pentru firme şi persoane fizice şi reduceri bugetare

Guvernul va adopta miercuri ordonanţa de urgenţă care introduce amnistia fiscală pentru persoane fizice şi firmele cu datorii, o bonificaţie pentru contribuabilii buni platnici şi măsuri de reduceri de cheltuieli în sectorul public. "Nu este o ordonanţă a austerităţii. În primul rând, introducem facilităţi fiscale precum anularea restanţelor la buget şi pentru firme, şi pentru persoane fizice, dacă se respectă anumite condiţii privind plata datoriilor", a spus Ciolacu, relatează HotNews.ro.

Premierul a anunţat la începutul şedinţei de miercuri ca se va adopta proiectul de ordonanţă de urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare.

"O spun clar: nu este o ordonanţă a austerităţii. În primul rând, introducem facilităţi fiscale precum anularea restanţelor la buget şi pentru firme, şi pentru persoane fizice. Însă doar dacă se respectă anumite condiţii privind plata datoriilor. În premieră, venim şi cu bonificaţii pentru contribuabilii corecţi, cu taxele la zi. Cum am promis, ne-am consultat pe acest proiect şi cu mediul de afaceri şi vom face asta în continuare", a declarat premierul.

Ciolacu despre reducerile de cheltuieli bugetare: Este o dovadă de decenţă, nicidecum o apocalipsă

Ordonanţa prevede şi măsuri de susţinere a investiţiilor autorităţilor locale.

"Le permitem să redistribuie credite bugetare pentru a-şi asigura finanţările necesare. Le majorăm plafonul de contractare a împrumuturilor de la 1 miliard la 2 miliarde lei. Iar la proiectele de transport feroviar şi metrou, le permitem să încheie contracte adiţionale ce includ finanţare prin euroobligaţiuni verzi", a spus Ciolacu.

Cât despre măsurile de reduceri de cheltuieli în sectorul public, Ciolacu spune că nu reprezintă o apocalipsă.

"Sigur că ne dorim şi eficientizarea cheltuielilor publice. Deşi este an electoral, eu şi Guvernul României nu putem să asistăm cum se toacă banul public pe cheltuieli inutile. Mai multă responsabilitate şi decenţă în administrarea banilor ţării nu face rău nimănui. Cred că asta este o dovadă de decenţă, nicidecum o apocalipsă", a mai declarat premierul.

Amnistia fiscală pentru persoane fizice

Dacă ai datorii la Stat la data de 31 august 2024 vei putea să profiţi de o anulare a unei părţi din suma datorată, dar şi de dobânzile şi penalităţile aferente, potrivit proiectului de OUG pus în consultare de Ministerul de Finanţe.

Românii, inclusiv cei care au avut venituri din PFA - cu datorii mai mici de 5.000 lei vor putea să anuleze jumătate din suma principală restantă la 31 august.

Pentru asta, prima dată va trebui să plăteşti jumătate din acea sumă, iar ulterior să depui o cerere de anulare la ANAF până pe 25 noiembrie.

Să presupunem că nu ai plătit impozit pe venit de 2000 de lei. La acea sumă s-au strâns inclusiv dobânzi şi penalităţi. Tu va trebui să plăteşti 1.000 de lei, vei depune o cerere la Fisc, iar ulterior se vor şterge dobânzile, penalităţile şi restul de 1.000 de lei.

Dacă datoriile depăşesc 5.000 de lei, atunci, prin acelaşi mecanism ca mai sus, se va anula 25% din suma principală, ceea ce înseamnă că va trebui să plăteşti 75%.

Plata şi depunerea cererii trebuie realizată până la 25 noiembrie.

La data de 31 iulie 2024, un număr de 705.432 persoane fizice, înregistrau obligaţii fiscale principale restante sub plafonul de 5.000 lei, totalizând 600 de milioane de lei, din care 450 de milioane lei reprezintă obligaţii fiscale principale, iar 150 de milioane lei sunt obligaţii fiscale accesorii.

De asemenea, 122.311 contribuabili persoane fizice înregistrează obligaţii fiscale principale restante al căror total depăşeşte plafonul de 5.000 lei. Astfel, cuantumul obligaţiilor fiscale restante la data de 31 iulie 2024 datorate de contribuabilii persoane fizice care se încadrează în această categorie se ridică la 6,1 mld. lei, din care 4,2 mld. lei reprezintă obligaţii fiscale principale, iar 1,9 mld. lei sunt obligaţii fiscale accesorii.

Amnistie pentru firmele cu datorii şi bonificaţie pentru cele corecte

Firmele cu datorii la stat la data de 31 august 2024 îşi vor putea şterge dobânzile şi penalităţile dacă plătesc suma principală şi depun o cerere până pe 25 noiembrie.

Instituţia speră să încaseze 9 miliarde lei în acest an de pe urma amnistiei fiscale acordată firmelor.

Conform sursei citate, volumul total al arieratelor recuperabile se ridică la aproximativ 71,8 mld., din care 60,5 mld. lei reprezintă obligaţii fiscale principale, iar 11,3 mld. lei sunt obligaţii fiscale accesorii.

Ministerul vine şi cu o bonificaţie pentru firmele care sunt cu plata taxelor la zi.

Acestea vor avea parte de o bonificaţie de 3% din impozitul pe profit sau pe veniturile microîntreprinderilor. În cazul grupului fiscal, bonificaţia se aplică la impozitul pe profit anual declarat de persoana juridică responsabilă.

ANAF va constata din oficiu îndeplinirea condiţiilor pentru acordarea bonificaţiilor prin emiterea unei decizii, astfel:

în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe profit, după expirarea termenului de depunere a declaraţiei privind impozitul pe profit anual aferentă anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz;

în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, după expirarea termenului de depunere a declaraţiei privind impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferentă trimestrului IV al anului fiscal 2024.

Sumele care fac obiectul bonificaţiei nu se restituie ci se utilizează pentru compensarea cu alte impozite şi taxe.

Care sunt condiţiile pentru a primi bonificaţia

Bonificaţia se acordă de către ANAF cu respectarea următoarelor condiţii de către firme:

Să aibă depuse toate declaraţiile conform vectorului fiscal;

Să fie stinse integral şi la termenele prevăzute de lege impozitul pe profit anual/impozit pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz;

Să nu înregistreze nicio altă obligaţie fiscală/bugetară restantă la termenul legal pentru depunerea declaraţiilor prin care se declară impozitul pe profit anual aferent anului 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, respectiv prin care se declară impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2024, potrivit legii.

Procedura de aplicare se va aproba prin ordin al ministrului finanţelor, la propunerea preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în termen de maxim 45 de zile după ce va fi adoptată ordonanţa.

Reducerea de cheltuieli bugetare: Fără mobilier nou, fără cursuri de pregătire pentru angajaţi, gata cu consultanţa

Aceeaşi ordonanţă prevede şi reducerea cheltuielilor bugetare pentru acest an, în condiţiile în care deficitul bugetar a depăşit 4% din PIB.

1. Instituţiile publice vor fi obligate să cheltuiască în perioada septembrie - decembrie 2024 la nivelul mediei din perioada ianuarie - august pentru bunuri şi servicii.

Sunt excluse cheltuielile cu medicamentele şi materialele sanitare, cu serviciile medicale cu îngrijirea bolnavilor, cu asigurarea hranei în unităţile sanitare, în instituţii de asistenţă socială şi în unităţi de asistenţă medico-socială.

2. De asemenea, dacă se va adopta Ordonanţa, nu vor putea să mai cumpere mobilă, cărţi, publicaţii şi materiale documentare, să cheltuiacă bani pentru consultanţă şi expertiză, pregătire profesională, studii şi cercetări (cu excepţia celor care sunt necesare pentru finanţarea proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile şi rambursabile).

3. Investiţii din fonduri publice nu vor mai putea fi făcute până la finalul anului. Excepţie fac procedurile de achiziţie publică care se află în etapa de comunicare a rezultatului.

Plăţile lunare efectuate în perioada septembrie - decembrie 2024 pentru aceste categorii de cheltuieli trebuie să fie cel mult la nivelul mediei plăţilor efectuate în perioada ianuarie - august 2024, în limita bugetului aprobat.

Sunt exceptate cheltuielile aferente obţinerii finanţării şi implementării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile şi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României precum şi cheltuielile cu investiţiile din domeniul asistenţă socială şi sănătate.

4. Bugetarii care lucrează în domeniul fondurilor europene nu vor putea primi stimulente în perioada septembrie - decembrie 2024 dacă se află în concediu. De asemenea, acei angajaţi nu vor primi nici avantaje de natura combustibilului.

5. Companiile care au capital integral de Stat şi primesc subvenţii de la buget vor putea să mărească cheltuielile salariale doar dacă:

- au sumele prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate pentru anul 2024;

- au înregistrat profit net anual în ultimii 3 ani;

- nu au programate pierderi şi plăţi restante în anul 2024;

- subvenţiile/transferurile primite de la bugetul de stat pentru activitatea operaţională s-au diminuat consecutiv în ultimii 3 ani.

Proiectul mai prevede:

alocarea de sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului numai în situaţia în care la nivelul ordonatorului principal de credite nu este posibilă asigurarea acestora prin modificarea repartizării pe trimestre a bugetului aprobat sau prin virări de credite de angajament şi credite bugetare, inclusiv în condiţile reglementate prin prezentul proiect;

majorarea de la 1 miliard lei la 2 miliarde lei a plafonului de contractare de împrumuturi pentru unităţile administrativ- teritoriale;

majorarea plafonului de contractare a împrumuturilor de către unităţile administrativ-teritoriale cu suma de 1,5 mld. lei, precum şi a plafonului de tragere cu suma de 700 milioane lei;

reglementarea modalităţii de utilizare la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale a excedentului anilor precedenţi, precum şi a sumelor neutilizate pentru implementarea Programului pentru şcoli al României, precum şi unele măsuri cu privire la rectificările bugetelor autorităţilor locale.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. totul e o alba neagra in tara asta man. dc ti-ai platit taxele la timp, esti prostul lumii.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Aia care nu platesc 100% nu vor plati nici 75%, nu l vad pe Robert Negoita sa plateasca 30 mil euro daca nu a platit 40...dar ce nu face Ciolacu pt derbedei ?

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb