GUVERNUL ANUNŢĂ: România a câştigat procesul cu "Chevron"

C.P.
Ziarul BURSA #Companii / 5 februarie 2018

Compania va despăgubi ţara noastră cu 73.450.000 dolari

Actualizare 10:30 Curtea Internaţională de Arbitraj a stabilit o dobândă de 8%

Conform deciziei Curţii Internaţionale de Arbitraj, la suma de 73.450.000 dolari stabilită anterior, adaugă dobânda la nivelul ratei de referinţă a BNR + 8%, calculată începând cu data de 23.10.2014 se arată într-un comnicat remis astăzi Redacţiei.

Conform deciziei Curţii Internaţionale de Arbitraj, compania Chevron este obligată să plătească Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale suma de 73.450.000 dolari la care se adaugă dobânda la nivelul ratei de referinţă a BNR + 8%, calculată începând cu data de 23.10.2014 şi până la data plăţii integrale (potrivit calculelor realizate de compania de avocatură, suma totală obţinută, incluzând dobânda calculată până la data de 01.02.2018, este de aprox. 97,2 milioane dolari), precum şi cheltuieli de judecată.

--------------------

Compania petrolieră "Chevron" va plăti Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) suma de 73.450.000 dolari, în urma rezilierii a trei acorduri petroliere de concesiune, fără respectarea obligaţiilor financiare prevăzute de Legea petrolului, anunţă un comunicat al Guvernului.

Decizia aparţine Curţii Internaţionale de Arbitraj de pe lângă Camera Internaţională de Comerţ de la Paris (ICC Paris), cea mai importantă instituţie de arbitraj comercial internaţional, care a fost solicitată să se pronunţe în litigiul dintre Chevron şi ANRM. Potrivit deciziei, compania "Chevron" este obligată să plătească ANRM suma de 73.450.000 dolari, la care se adaugă dobânda legală stabilită la nivelul ratei de referinţă a BNR + 8%, calculată începând cu data de 23.10.2014 până la data plăţii integrale, precum şi cheltuielile arbitrale suportate de ANRM.

Potrivit comunicatului, ANRM şi "Chevron România Holdings" au încheiat, pe 3 martie 2011, trei acorduri de concesiune pentru exploatare-dezvoltare-explorare în perimetrele EX 17 - Costineşti, EX - 18 Vama Veche şi EX - 19 Adamclisi, aprobate prin hotărâri de guvern, care prevedeau obligaţii minime de explorare asumate de "Chevron".

În noiembrie 2014, "Chevron" a informat ANRM că renunţă la acordurile de concesiune menţionate. ANRM a refuzat să emită, însă, decizia de încetare a concesiunii, pentru nerespectarea, de către compania petrolieră, a art. 40 din Legea petrolului. Mai exact, "Chevron" nu a pus la dispoziţia autorităţii competente "suma reprezentând contravaloarea lucrărilor prevăzute în programul minimal de explorare stabilit prin acordul petrolier şi al celor de dezvoltare şi exploatare, scadente la data notificării renunţării şi neexecutate din motive imputabile titularului acordului petrolie".

Compania americană s-a adresat Curţii de Arbitraj în iunie 2015, solicitând să se constate că şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de acordurile petroliere cu ANRM pentru încetarea contractelor.

Până la finalul anului 2015, ANRM a depus la Curtea de Arbitraj de la Paris atât răspunsul faţă de cererea de arbitrare (Answer to the Request for Arbitration), cât şi o cerere reconvenţională prin care formula revendicări financiare rezultate din contractele de concesiune.

În perioada 19-23 iunie 2017 au avut loc la Paris audierile finale din dosarul arbitral Chevron vs. ANRM (21138/MHM), iar decizia Curţii de Arbitraj a fost pronunţată în favoarea ANRM.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb