Lockdown-urile şi închiderile de graniţă implementate ca răspuns la pandemia de Covid-19 de către guvernul australian vor avea efecte negative pe termen extrem de lung asupra ritmului de creştere a populaţiei şi finanţelor publice, potrivit unui document publicat ieri de guvernul de la Canberra. Raportul guvernamental, intitulat "Intergenerational Report 2021", estimează că bugetul Australiei va rămâne pe deficit pentru cel puţin 40 de ani.
"Criza economică asociată cu pandemia Covid-19 a pus presiuni semnificative asupra finanţelor publice din Australia şi din întreaga lume. În timp ce redresarea economică mai rapidă a Australiei s-a resimţit în poziţia fiscală, efectele pandemiei asupra bugetului sunt aşteptate să se resimtă pe termen lung", se arată în raportul citat de Reuters.
Sursa citată arată că guvernul prim-ministrului liberal Scott Morrison a renunţat anul trecut la "obsesia" surplusului bugetar în contextul impactului pandemiei şi a implementat un plan de stimulare fiscală ce a generat un deficit bugetar record în 2020, la fel ca în mare parte din lume. Economia Australiei şi-a revenit astfel din prima sa recesiune din ultimele trei decenii în a doua parte a anului trecut pe fondul redeschiderii activităţilor şi stimulentelor fiscale şi monetare fără precedent.
"Revenirea economică a demarat şi este pe drumul cel bun, dar efectele pandemiei vor persista", mai arată raportul.
Guvernul australian estimează de asemenea că populaţia ţării va creşte la 38,8 milioane de oameni până în anul 2061, cu 1,2 milioane sub estimarea precedentă realizată în 2015, care viza anul 2056. În prezent, populaţia Australiei se situează la 26 de milioane de oameni.
"Este pentru prima dată când se realizează o revizuire negativă asupra proiecţiilor demografice pe termen lung într-un raport intergeneraţional. (...) Asta înseamnă că economia va fi mai mică şi populaţia Australiei va fi mai îmbătrânită decât ar fi fost (fără impactul pandemiei), cu implicaţii indirecte asupra rezultatelor noastre economice şi fiscale", a afirmat Josh Frydenberg, ministrul australian de finanţe, în cadrul unui discurs.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2021, 07:34)
Au rupt aia in doua bula de credit imobiliara / financiara.
Ei vor primi soc sever din partea Chinei!!
Cina ce trece ca pondere pe consum in 10-20 de ani ca economie de piata si va deregla foarte multe balante comerciale; in special pe Australia.
Economia planetei are o distractie de peste 27-30 de ani de financiar - impuls crestere economica reala in raport cu valurile demografice productive.
Multe valuri au inceput sa schimbe trendurile, deci in viitor intensitatea logaritmica rgdp a mai multor tar intra real pe scadere.
Istoric acasta intensitate formeaza o arcada de la stanga la dreapta, chiar daca expresiile nominale mentin iluzia de crestere nominala.
Intensitatea reala cu care bat economiile demonstreaza istoric ca se ating varfuri la 25-30 de ani si minime la 47-55-60 de ani maxim; cu tot cu printarea de bani global.
In functie de piete economiile vibreaza real diferit; printarea de bani e diferita, socurile inflationiste - deflationiste in masa monetara spun destul de clar unde se situeaza valul generatiilor.
Semnat comenturi “cretine”
semnat comenturi “cretine”