GUVERNUL BRITANIC: O Scoţie independentă ar avea probleme bancare mai mari decât Cipru

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 mai 2013

Scoţia s-ar putea confrunta o criză bancară similară celei din Cipru, în cazul şi-ar dobândi independenţa, având în vedere că sectorul financiar al ţării este foarte mare, comparativ cu dimensiunea economiei, potrivit unui raport al guvernului Marii Britanii, citat de CNBC.

"O Scoţie independentă ar avea un sector bancar excepţional de mare faţă de economia ţării, activele bancare, care reprezintă peste 1.250% din PIB-ul său, făcând-o vulnerabilă la şocuri financiare şi la volatilitatea din sector", se precizează în document.

În cazul Islandei, activele bancare reprezentau 880% din PIB, iar în cel al Ciprului, 700% din PIB, arată raportul. "Experienţa crizelor financiare arată că ţările cu sectoare bancare mari, relativ la dimensiunea economiei, sunt semnificativ mai vulnerabile (n.r. decât cele cu sectoare bancare mai mici comparativ cu PIB)", subliniază autorităţile britanice.

Raportul este a treia analiză prin care guvernul de la Londra încearcă să influenţeze rezultatul referendumului pentru independenţa Scoţiei, programat să aibă loc în luna septembrie a anului viitor.

Activele bancare din Marea Britanie reprezintă 492% din PIB, un nivel ridicat, faţă de cel din alte state europene, însă reprezentanţii Trezoreriei ţării au declarat că criza financiară din anul 2008 a demonstrat că aceasta are capacitatea să adminis-treze astfel de riscuri.

Acest lucru nu se poate spune, însă, despre Scoţia, în cazul în care aceasta ar deveni independentă, iar băncile sale ar avea nevoie să fie salvate, notează raportul, care face o paralelă între situaţia Ciprului şi cea a Scoţiei. Asemeni sectorului bancar din statul insular, şi cel scoţian este dominat de două instituţii de credit, Bank of Scotland şi Royal Bank of Scotland.

Documentul susţine că o Scoţie independentă nu ar putea să beneficieze de experienţa şi credibilitatea Marii Britanii în accesarea pieţelor financiare internaţionale. "Când pieţele percep slăbiciuni în credibilitatea ţărilor, acest lucru influenţează în mod negativ credibilitatea băncilor locale, ceea ce duce la creşterea cos-turilor de finanţare", mai punctează reprezentanţii Trezoreriei.

Ministrul de Finanţe al Scoţiei, John Swinney, a declarat că documentul reprezintă "o tentativă slabă" de a diminua încrederea în capacitatea Scoţiei de a avea succes ca stat independent. "Trezoreria va prezenta ceea ce este în interesul său, nu ceea ce este în interesul poporului scoţian", a afirmat domnia sa. John Swinney consideră că informaţiile cu privire la sectorul financiar al Scoţiei sunt înşelătoare, având în vedere că ponderea acestuia în PIB-ul ţării este 8,3%, în timp ce ponderea sectorului financiar britanic în PIB este de 9,6%. "Deci, dacă vorbim despre risc, atunci acesta este în Marea Britanie", a conchis oficialul scoţian.

Primul-ministru scoţian, Alex Salmond, a anunţat, pe 21 martie, că în Scoţia urmează să aibă loc un referendum cu privire la independenţa ţării pe 18 septembrie 2014, după ce, în octombrie 2012, acesta şi premierul britanic, David Cameron, au semnat un acord care oferă Parlamentului Scoţian capacitatea juridică să organizeze referendumul.

Scoţia şi Anglia formează o uniune din 1708.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb