Guvernul Ciucă, Parlamentul şi Klaus Iohannis, vinovaţi de tragedia de la Odorheiu Secuiesc

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 20 decembrie 2023

Sursa foto: facebook / ISU Harghita

Sursa foto: facebook / ISU Harghita

English Version

Un proiect legislativ iniţiat de USR în 2018 prevedea obligaţia autorităţilor locale de a începe, până la 1 ianuarie 2021, efectuarea expertizei seismice în toate unităţile de învăţământ construite înainte de anul 1978 Proiectul respectiv a fost modificat de guvernul Ciucă în 2022, care a propus ca termenul de începere a expertizei să fie 1 ianuarie 2024 Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a stabilit ca termenul să fie 1 ianuarie 2025 Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea 212/2022 cu termenul aprobat de Camera Deputaţilor

Tragedia de la internatul din Odorheiu Secuiesc putea fi evitată dacă guvernul PNL-PSD condus de Nicolae Ciucă şi Parlamentul condus de majoritatea alcătuită din liberali şi social-democraţi nu ar fi modificat termenele prevăzute într-o iniţiativă de act normativ propusă în anul 2018 de cei de la USR. În proiectul de act normativ, se stipula iniţial, în mod clar, neechivoc, obligaţia autorităţilor locale de a începe, până la 1 ianuarie 2021, efectuarea expertizei seismice în toate unităţile de învăţământ construite înainte de anul 1978, iar în termen de 4 ani ar fi trebuit să înceapă lucrările de consolidare sau să se execute alte lucrări de protecţie civilă. Dacă actul normativ ar fi fost adoptat în forma propusă de USR, până acum ar fi trebuit să avem lista completă a clădirilor cu risc seismic şi autorităţile statului să fi demarat deja măsurile de protecţie a populaţiei - cu precădere a elevilor, pacienţilor din spitale, etc. Teoretic, am fi putut avea şi o serie de lucrări începute în acest scop (şi poate chiar terminate până acum, inclusiv la internatul din Odorheiu Secuiesc).

Numai că proiectul de lege a fost modificat de guvernul PNL-PSD, condus de premierul Nicolae Ciucă. Astfel, Cabinetul Ciucă a trimis în Parlament, în 9 mai 2022, în procedură de urgenţă un proiect de act normativ care stabilea ca termen de începere a expertizei data limită de 1 ianuarie 2024, expertizele urmând a fi finalizate până la 1 iunie 2025.

Proiectul respectiv a trecut de Senat, în forma propusă de Guvern, la 23 mai 2022, iar în 25 mai a fost înregistrat la Camera Deputaţilor. Tot în procedură de urgenţă. Ce credeţi că s-a întâmplat la Cameră, în calitate de for decizional? Conform formei actului normativ trimisă spre promulgare în 29 iunie 2022 preşedintelui Klaus Iohannis, termenele respective au fost prorogate cu încă un an: demersurile autorităţilor locale pentru începerea expertizării clădirilor respective urmează a fi făcute până la 1 ianuarie 2025, iar expertiza trebuie finalizată până la 1 iunie 2026.

Legea 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor a fost promulgată în 12 iulie de preşedintele Klaus Iohannis şi promulgată în Monitorul Oficial din 14 iulie 2022.

A auzit cineva de atunci şi până acum de demararea vreunei ample campanii cu privire la această lege? Nu, pentru că aleşii locali au termen pentru demararea expertizelor data de 1 ianuarie 2025. Credem că şi acest termen nu va fi respectat, deoarece anul viitor primarii, consilierii judeţeni şi consilierii locali vor fi ocupaţi cu alegerile locale, europarlamentare, generale şi prezidenţiale. Aşa că ne aşteptăm ca termenul respectiv să fie prorogat printr-o ordonanţă de urgenţă sau lege, în toamna lui 2024 sau cel mai târziu până la finalul anului respectiv, pentru 1 ianuarie 2026.

În aceste condiţii, tragedia de la Odorheiu Secuiesc în care, într-o clădire de internat, neexpertizată, tocmai a murit un tânăr ce avea să împlinească 18 ani de Crăciun, iar trei colege ale sale sunt internate în spital, se poate repeta oricând. Pentru că se pare că celor din clasa politică nu le pasă.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut printr-o postare pe Facebook pedepsirea vinovaţilor pentru tragedia de la Odorheiu Secuiesc. Ligia Deca, ministrul Educaţiei, declara şi ea, ieri la Odorheiu Secuiesc, că vinovaţii trebuie să răspundă. Îi recomandăm să se îndrepte întâi către Nicolae Ciucă, apoi către colegii din Parlament de la PNL şi PSD şi către preşedintele Klaus Iohannis.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Daca nu se lucra la fundatie pentru introducerea apei,nu cred ca se darama.Vina este si a celor care au planificat lucrarile respective(cand mai erau copii in internat).

    1. Dacă era expertizată clădirea la timp, nu se elibera autorizație pentru rețeaua de apă acolo până când nu era consolidat imobilul.

      Cum sa intri pe ,,teritoriul,,bisericii romano-catolice?Astia sunt stat in stat si o subordonare mai ceva ca la armata.Sa-si asume,au revendicat cladirea,au castigat-o si nu au facut nimic doar au luat banii pe chirie.Statul roman era doar chirias,in asa hal am ajuns cu retrocedarile abuzive.Au fost retrocedate si proprietati care au apartinut statului roman,statul roman le cumparase in perioada aceea,ii despagubise.Pai,ii despagubesti de o suta de ori?

      Asa-i și cu biserica evanghelică; majoritatea clădirilor revendicate, aflate în zonele centrale din localitati sunt închiriate, dar neantretinute. Și mai fac și reclamă, invitând turiștii sa vadă darapanaturile.....

    Vai și amar daca un mare cutremur va veni ziua. Cutremurul poate fi mai puternic decât cel din 1977 si, mai grav, mai lung. Adică în loc de 45 sec sa dureze un minut și ceva. Și atunci e jale

    Multe școli, spitale, instituiții publice îs în Moldova și Muntenia în clădiri dinainte de 1940. Măcar dacă va fi noaptea lumea va fi mai protejata fiind în blocuri

    1. Fix viceversa .daca cutremurul se va produce ziua mare paste din populatie va fi in afara imobilelor vechi.NOAPTEA multi vor murii in timpul somnului.La precedentul cutremur,care s-a produs pe inserat, multi au scapat cu fuga, pe toti acestia cutremurul i-ar fi gasit in pat.

      Sa moara...si asa rautatea la romani a depasit 100%

      tu fiind de altfel cel mai bun exemplu

    Deca să ne dea salarii mai mari,sporuri,meditații doar la negru,să ne dea mașini,altfel.ieșim și blocăm tot.

    Sa fie pedepsit Iohannis! Pestele de la cap se-mpute.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb