Guvernul Ciucă vrea să scadă din 2022 pragul de un milion de euro pentru impozitarea microîntreprinderilor

J.P.
Politică / 1 noiembrie 2021

Guvernul Ciucă vrea să scadă din 2022 pragul de un milion de euro pentru impozitarea microîntreprinderilor

Guvernul Nicolae Ciucă vrea să reducă din ultimul trimestru al anului 2022 numărul de microîntreprinderi care beneficiază acum de un regim special de taxare, potrivit programului de guvernare. E vorba despre reducerea pragului prin care o companie se încadrează în categoria microîntreprinderilor, care beneficiază în prezent de o taxare foarte avantajoasă. În prezent, plafonul cifrei de afaceri pentru încadrarea la plata impozitului pe venitul microîntreprinderii este de de 1 milion euro, conform Economedia.

Programul de guvernare prevede că va fi modifical Codul Fiscal astfel încât "să se reducă gradual aria de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi".

Programul de guvernare nu arată însă care va fi noul plafon al cifrei de afaceri pentru încadrarea la plata impozitului pe venitul microîntreprinderii.

Măsura a fost asumată de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în cadrul unei revizuiri mai largi a cadrului fiscal, după cum a scris aici Economedia.

Aplicarea acestui tip de taxare pentru microîntreprinderi a transformat România într-un magnet investitori din regiune (Bulgaria, Grecia, Ungaria), dat fiind regimul extrem de avantajos de impozitare a IMM-urilor.

Taxe consulare noi

În plus, Guvernul Ciucă vrea introducerea unor taxe pentru prestarea în regim de urgenţă a serviciilor consulare, dar şi introducerea de taxe consulare pentru serviciile consulare prestate cetăţenilor străini, potrivit programului de guvernare.

Pasajul relevant din programul de guvernare:

Pentru asigurarea resurselor umane, financiare şi logistice necesare atingerii obiectivelor legate de extinderea şi modernizarea oficiilor consulare şi în vederea creşterii capacităţii procesare a serviciilor consulare, Guvernul va întreprinde demersurile legislative necesare pentru introducerea unor tarife pentru prestarea în regim de urgenţă a serviciilor consulare şi a taxelor consulare pentru serviciile consulare prestate cetăţenilor străini. În continuare, nu vor fi percepute taxe consulare pentru prestarea serviciilor consulare solicitate de cetăţenii români în regim normal.

Taxe ecologice pentru transportatori

Guvernul Ciucă pregăteşte şi impunerea unor taxe "ecologice" pentru transportatori, atât pentru deţinerea de vehicule poluante, cât şi pentru deplasările propriu-zise, potrivit programului de guvernare.

De altfel, şi aceste taxe "verzi" sunt prevăzute în PNRR.

Pasajul relevant din programul de guvernare:

Intrarea în vigoare a legii pentru implementarea unui nou sistem de taxare pe baza distanţei pentru vehiculele grele (camioane) şi introducerea de taxe mai mari pentru deţinerea în proprietate a celor mai poluante vehicule de pasageri (autoturisme / autobuze / autocare), pe baza principiului "poluatorul plăteşte" şi a principiului taxării ecologice.

Coaliţia PNL - UDMR susţine că nu vrea taxe noi

Paradoxal, coaliţia PNL - UDMR, care susţine guvernul minoritar Ciucă, anunţă în preambulul programului de guvernare că "nu va majora sau introduce noi impozite şi taxe".

Pasajul relevant din programul de guvernare:

România are una dintre cele mai reduse ponderi ale veniturilor fiscale în PIB din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, coaliţia nu va majora sau introduce noi impozite şi taxe. În etapa actuală, principalul efort va fi făcut pentru îmbunătăţirea colectării veniturilor, prin: i) eliminarea distorsiunilor şi lacunelor ce permit minimizarea poverii fiscale, asigurându-se corectitudinea şi echitatea în sistem; ii) simplificarea regulilor şi debirocratizare, pentru a facilita conformarea voluntară şi administrarea fiscală, iii) implementarea unui sistem fiscal mai corect, mai eficient, mai simplu şi mai transparent, ce va sprijini activităţile economice.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Banii astia ce o sa-i toace primarii pe 'reziliente' vor baga in pamant economia mica. Adevarul ca daca nu mai ai deloc companii mici atunci rezilienta maxima: vei avea 0 pe vecie!

    Dupa ce ROMANIA a CURATAT efectiv Mizeria GERMANIEIE si a altor tari :Guvernul Ciucă pregăteşte şi impunerea unor taxe "ecologice" pentru transportatori, atât pentru deţinerea de vehicule poluante, cât şi pentru deplasările propriu-zise, potrivit programului de guvernare.

    Era de anticipat sa se intample asta! 

    Semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb