Guvernul e făcut K.O. de grevele sindicale

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 7 noiembrie 2005

Şcoala şi metroul sînt în pauză prelungită l Minerii sînt "aşteptaţi" în Bucureşti l Funcţionarii se apropie de greva generală cu greva japoneză

Nemulţumirile sindicatelor care reprezintă interesele angajaţilor din cele mai diverse domenii de activitate s-au intensificat în apropierea rectificărilor bugetare de săptămîna aceasta. Grevele şi acţiunile de protest au scos în stradă profesori, cercetători, mineri, funcţionari publici, lucrători din transporturi şi din penitenciare. Guvernul s-a angajat să poarte dialoguri cu reprezentanţii tuturor aces-tor sindicate, dînd de înţeles că bugetul pe 2006 anunţat iniţial lasă loc de negocieri. Este ca atunci cînd cumpărătorul de servicii oferă un preţ foarte mic pentru ca vînzătorul, oricît ar cere de mult, să nu depăşească suma maximă pe care ar fi putut să o ofere cumpărătorul.

Confederaţiile sindicale îşi amînă atacul

Bogdan Hossu, preşedintele CNS "Cartel Alfa", şi Marius Petcu, preşedintele CNSLR-Frăţia, ne-au declarat că mitingul anunţat pe data de 8 noiembrie va fi amînat deoarece "ne vom întîlni pe data de 9 noiembrie cu Primul Ministru în cadrul Consiliului Economic şi Social pentru a discuta revendicările noastre". Cele patru confederaţii sindicale s-au retras din Consiliul Economic şi Social pe 26 octombrie din cauza neconsultării partenerilor sociali în alcătuirea bugetului pe 2006. Pe 8 noiembrie aceştia pregăteau un miting de proporţii la care trebuia să participe cele patru confederaţii sindicale: CNS "Cartel Alfa", CNSLR-Frăţia, BNS şi CSDR. Marius Petcu consideră că aces-te acţiuni de protest sînt "o reacţie firească pentru a avea ce să negociem în contractul colectiv de muncă pe 2006". Domnia sa crede că nu trebuie să fie problema protestatarilor să se gîndească dacă Guvernul poate face faţă revendicărilor lor: "Nu sîntem îngrijoraţi dacă punem Guvernul în dificultate, pentru că ei au vrut să guverneze". Întrebat care vor fi revendicările la care nu vor ceda în negocierea cu primul-ministru, Bogdan Hossu ne-a declarat: "Noi ţinem la toate revendicările în egală măsură, pornind de la salariul minim, pînă la indexarea salariilor pentru bugetari care nu există în prezent". Nerezolvarea acestor cereri va atrage, potrivit lui Marius Petcu, "extinderea autosuspendării din toate consiliile de dialog social din care facem parte şi continuarea grevei".

Şcolile se închid, facultăţile încă ezită

Circa 20% din populaţia ţării este afectată de greva generală care începe astăzi în şcolile şi liceele din ţara noastră. "Micimea procentului" dat educaţiei, care a crescut de la 3,73% din PIB la 3,79% este acuzată de Gheorghe Izvoranu, preşedintele FSI "Spiru Haret". Acesta ne-a spus că "e demagogie curată în ceea ce susţine premierul atunci cînd vorbeşte de administrarea bugetului învăţămîntului, din moment ce noi avem nevoie de zeci de mii de miliarde pentru a face să funcţioneze sistemul". Domnia sa a recunoscut totuşi că finalul acestor proteste poate fi adus de profesorii care ar putea renunţa la revendicări din cauza banilor pierduţi pe perioada grevei. Diferenţa dintre greva care începe astăzi şi precedentul din anul 2000 este dată de faptul că "atunci se cereau bani doar pentru salarii, iar acum dorim să punem întreg sistemul pe picioare", ne-a mărturisit Gheorghe Izvoreanu.

Nu la fel de unite sunt sindicatele din învăţămîntul universitar care se vor solidariza doar în anumite centre universitare. Răzvan Bobulescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţămîntul Superior "Alma Mater", ne-a declarat că "în Bucureşti Facultatea de Medicină şi Academia de Studii Economice nu vor participa la proteste, iar din Universitatea Bucureşti pînă azi (n.n. - vineri) doar Facultatea de Fizică a confirmat participarea". În ţară însă, lucrurile stau mai bine din moment ce "avem mesaje pozitive de la Craiova, Timişoara, Cluj, Iaşi, Galaţi, Constanţa, Braşov şi Ploieşti".

Minerii nu vor planta flori la Bucureşti

10.000 de mineri îşi anunţă venirea în capitala ţării pe 25 noiembrie, dar promit că nu vor aduce cu ei bîte, ci doar revendicări sindicale.

Speriaţi de insuficienţa plăţilor compensatorii şi de lăsarea de izbelişte a comunităţilor locale după închiderea minelor, reprezentanţii sindicali sosesc astăzi în Bucureşti să discute cu Primul Ministru şi cu Minis-trul Economiei şi Comerţului, potrivit lui Ion Teurdean, secretar general al Centralei Naţionale Miniere.

Domnia sa ne-a spus că "locuitorii capitalei nu ar trebui să se teama de sosirea minerilor, ci ar trebui să se teamă de Ion Iliescu", făcînd referire la mineriadele din 1990.

Ministrul Economiei, Codruţ Şereş, a anunţat însă vineri că "există bani la buget pentru plăţile compensatorii" şi a vorbit de o sumă suplimentară alocată pentru minerit de 100 milioane RON.

Funcţionarii se mulţumesc şi cu puţin, iar penitenciarele nu pot intra în grevă deşi ar vrea

Astăzi va fi grevă japoneză în rîndul funcţionarilor publici, iar pe 17 noiembrie grevă generală. Valter Suciu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţia Publică Locală, ne-a vorbit de "asigurarea pe care ne-a dat-o Departamentul pentru Dialog Social de la nivelul Guvernului privind formarea unei echipe de negocieri din care va face parte Minis-terul Economiei şi Comerţului, Ministerul Finanţelor şi Minis-terul Muncii". Funcţionarii publici au cerut o creştere salarială de 50%, dar "vom fi mulţumiţi şi cu 10% la care să se mai adauge stimulente pentru salariaţi" a afirmat Valter Suciu, amintind şi de "nevoia de a depolitiza instituţiile publice".

Nici administraţia penitenciarelor nu este mulţumită de banii "prea puţini acordaţi acestui sector", potrivit declaraţiei pe care ne-a făcut-o Giovani Stere, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor. "Nu am solicitat creşteri salariale, ci asigurarea celorlalte drepturi ale angajaţilor şi deţinuţilor" a spus Giovani Stere, amintind de "plata restantă a echipamentului pe 2004 şi 2005, precum şi plata orelor suplimentare". Deţinuţii nu vor beneficia însă de absenţa paznicilor deoarece "e absurdă o grevă generală, dar vom face grevă de avertisment", ne-a asigurat Giovani Stere.

Metroul protestează, transportatorii încă mai aşteaptă

Activitatea de la metrou urma să fie întreruptă astăzi între orele 4 şi 6 dimineaţa, anunţînd greva generală din acest sector dacă salariile lucrătorilor de la metrou nu vor creşte. Uniunea Sindicatelor Libere de la Metrou doreşte creşteri de 23% la salariu, chiar dacă reprezentanţii conducerii "Metrorex", au dat impresia că nu sunt de acord cu cererile acestora. Ştefan Rotaru, director în cadrul "Metrorex" ne-a declarat: "noi facem parte din administraţie şi nu ne putem exprima cu privire la această acţiune, dar e dreptul lor să protesteze". Domnia sa, împreună cu Liviu Şoavă, director general "Metrorex", au refuzat să mai facă alte comentarii, spunînd că Ministrul Transporturilor le-a sugerat să nu mai ofere declaraţii publice suplimentare comunicatelor trimise de minister.

Pe de altă parte, asociaţiile profesionale din transportul rutier au anunţat acţiuni de protest de mare amploare dacă Guvernul nu va răspunde solicitărilor ce vizează infrastructura, taxele şi restricţiile de circulaţie.

O săptămînă agitată a început astăzi în ţara noastră care va culmina cu aglomerări ale traficului datorate elevilor ieşiţi la plimbare în timpul grevei profesorale, autobuzelor pline din pricina metroului sau grupurilor de oameni veniţi din toată ţara să protesteze în pieţele Capitalei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb