Guvernul Franţei a demisionat

A.C.
Internaţional / 25 august 2014

Manuel Valls

Manuel Valls

Actualizare 20:43 Ministrul Economiei, Arnaud Montebourg, nu va face parte din noul cabinet

Actualul ministru al Economiei din Franţa, Arnaud Montebourg, nu va face parte din noul cabinet pe care premierul Manuel Valls îl va anunţa mâine, Montebourg explicând că vrea să îşi redobândească "libertatea" după ce a criticat politicile preşedintelui François Hollande, informează AFP.

"Politicile de reducere a deficitului sunt o absurditate financiară, întrucât, prin blocarea creşterii economice, împiedică realizarea propriilor obiective", a declarat Arnaud Montebourg într-o conferinţă de presă.

Preşedintele François Hollande i-a cerut premierului Manuel Valls să formeze un nou guvern, care va fi prezentat mâine.

---

Actualizare 12:00 Ministrul Economiei: Este nevoie "să se ridice tonul" la Germania

Într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul francez Le Monde, Arnaud Montebourg a spus că este nevoie "să se ridice tonul" la Germania, "prinsă în capcana politicii de austeritate", apreciind că Franţa, unde creşterea întârzie să prindă avânt, nu mai poate aştepta ca "lucrurile să vină de la sine".

"Trebuie să ridicăm tonul. Germania este prinsă în capcană de politica de austeritate pe care ea a impus-o întregii Europe", a declarat ministrul socialist.

"Când spun Germania, vreau să vorbesc despre dreapta germană care o sprijină pe Angela Merkel. Franţa nu vrea să se alinieze la axiomele ideologice ale dreptei germane", a continuat Montebourg, în interviu, cunoscut pentru luările sale de poziţie tranşante ce suscită uneori polemici.

Într-o primă reacţie la declaraţiile de sâmbătă ale lui Montebourg, Hollande a încercat ieri să se arate împăciuitor şi şi-a reiterat dorinţa de a-şi convinge partenerii europeni să opereze modificări în politica economică, "acordând prioritate creşterii".

Însă lui Arnaud Montebourg i-a susţinut viziunea Benoit Hamon, care, tot prin intermediul unui interviu acordat presei franceze, i-a cerut preşedintelui Francois Hollande să modifice politica economică în sensul reactivării cererii, prin sporirea puterii de achiziţie a populaţiei, în detrimentul politicii de reducere a cheltuielilor, şi să blocheze demersurile cancelarului german Angela Merkel de a stabili politica europeană în domeniul economic. Merkel nu poate continua să fie cea care dă tonul politicilor europene, a spus Hamon, într-un interviu publicat ieri în Le Parisien, adăugând că: "Germania îşi vede de propriile interese, nu de cele ale Europei".

Aceste declaraţii au loc după răspunsul negativ oferit de Berlin apelului preşedintelui francez Francois Hollande pentru o eventuală reorientare a politicilor europene în favoarea creşterii şi locurilor de muncă. Pe de altă parte, dorinţa de "ridicare a tonului" a lui Montebourg se afla în disonanţă cu cea de detensionare afişată de Hollande pe această temă, în contextul în care şeful statului francez declarase săptămâna trecută că nu vrea o "confruntare directă" cu Berlinul.

------

Premierul Franţei Manuel Valls i-a prezentat, astăzi, Preşedintelui Francois Hollande demisia guvernului său, potrivit unui comunicat emis de cabinetul lui Hollande, transmite Reuters.

Comunicarea afirmă că un nou guvern va fi format mâine în linie cu "direcţia pe care el (preşedintele - n.r.) a definit-o pentru stat".

Aceasta vine la o zi după ce Ministrul Economiei Arnaud Montebourg a cerut politici economice noi şi a pus sub semnul întrebării ceea ce el numea "obsesia" Germaniei faţă de rigoarea bugetară.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Alo, domnule Ponta! 

    germania intelege foarte bine ca este o diferenta de productivitate intre economiile europene.Daca europa latina nu pune picioruk in prag vom cadea prada germaniei si vom sta la mana lor un deceniu.

    1. Dar Ponta intelege? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb