• Ample manifestaţii de protest şi grevă generală din 31 mai ,
Guvernul a decis, ieri, să îşi asume răspunderea, în faţa Parlamentului, pe măsurile de austeritate necesare pentru reducerea deficitului bugetar.
Executivul va prezenta, în Legis-lativ, după avizul Consiliului Economic şi Social (n.r. a cărui şedinţă va avea loc, probabil, vineri), două proiecte de lege care vizează reducerea cheltuielilor publice şi reforma pensiilor.
Măsurile de reducere a cheltuielilor publice vizează, în principal, reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi a pensiilor cu 15% şi au ca scop încadrarea în ţinta de deficit bugetar, stabilită cu FMI, de 6,8% din PIB.
Proiectul de lege privind reforma pensiilor prevede recalcularea pensiilor în funcţie de principiul contributivităţii şi reevaluarea pensiilor de invaliditate.
Tot ieri, Guvernul a decis să aprobe scrisoarea de intenţie către Fondul Monetar Internaţional de avizarea căreia depinde eliberarea celei de-a cincea tranşe din acordul stand-by, de 850 milioane euro.
• Salariul şi pensia minimă nu vor fi afectate
Primul-ministru Emil Boc a subliniat, la finalul şedinţei Coaliţiei de guvernare, de la Palatul Victoria, că salariile nu vor scădea, însă, sub nivelul minim de 600 lei. Nici pensiile nu vor scădea sub nivelul pensiei minime garantate de 350 lei, iar pensiile militarilor nu vor coborî, în urma recalculării, sub limita de 3.000 lei. De asemenea, venitul minim garantat va fi restrâns şi aplicat doar acelor persoane care sunt, după spusele premierului, "cu adevărat în nevoi".
Premierul a făcut aceste precizări în condiţiile în care fusese stabilit ca pensia minimă garantată să scadă de la 350 lei, la 300 lei, însă împotriva acestei măsuri s-au pronunţat, vehement, partenerii de guvernare de la UDMR şi susţinătorii din Parlament de la UNPR. Ultimii chiar au condiţionat păstrarea pensiei minime garantate de 350 lei de continuarea sprijinirii Guvernului în Parlament.
• Măsurile de austeritate, până la 31 decembrie 2010
Măsurile de austeritate vor fi aplicate până la 31 decembrie 2010, în condiţiile în care începând cu anul viitor vor fi aplicate Legea pensiilor şi modificările la Legea salarizării.
Totodată, şi indemnizaţia de creştere a copilului va fi diminuată, temporar, până la reluarea creşterii economice, cu 15%, deşi iniţial fusese stabilită să fie redusă cu 25%.
De asemenea, de reduceri salariale nu vor scăpa nici angajaţii din companiile de stat. Cu toate că reducerile salariale din societăţile de stat nu au fost cuprinse în scrisoarea de intenţie cu FMI, ele vor fi puse în practică prin reevaluarea fiecărui buget, iar bugetele societăţilor de stat cu pierderi vor fi reevaluate diferit. Totodată, conform premierului, Executivul va reduce numărul de agenţii guvernamentale şi aparatul administrativ.
• 63% din buget, cheltuieli cu pensiile şi salariile
Premierul Emil Boc a subliniat că în ţara noastră, 63% din totalul bugetului sunt cheltuieli cu salarii şi pensii în condiţiile în care alte ţări mai dezvoltate alocă pentru acest gen de cheltuieli sub 50% din bugete.
Emil Boc a declarat, potrivit Agerpres: "Astăzi trebuie să aducem peste opt miliarde de euro să ne finanţăm deficitul. Anul viitor de unde vom aduce 12 sau 14 miliarde de euro să ne finanţăm deficitul dacă noi nu-l reorientăm spre locuri de muncă, investiţii şi activitate economică?".
De asemenea, potrivit premierului, ţara noastră are, încă, un nivel de îndatorare mai scăzut decât alte ţări însă întâmpină dificultăţi de finanţare a deficitului.
Emil Boc a justificat necesitatea reformelor: "Putem duce ţara aceasta la un nivel de îndatorare peste orice limită admisă, cu menţiunea că nu ştiu cum vom putea găsi resurse de finanţare a unui asemenea deficit pe termen scurt, mediu şi lung. Ţara este, încă, la un nivel de îndatorare mai scăzut decât alte ţări din UE, numai că acum s-a agravat foarte mult situaţia europeană. Noi nu suntem la 60% nivel de îndatorare publică, dar vedem că şi în condiţiile în care suntem la un nivel de îndatorare de 31% avem greutăţi în finanţarea deficitului".
Declaraţia sa vine în contextul în care Spania a făcut o emisiune de obligaţiuni pe pieţele internaţionale şi nu a găsit finanţare de la bănci.
• Grevă generală, pe durată nedeterminată, din 31 mai
Sindicatele au anunţat că declanşează greva generală pe durata nedeterminată începând cu 31 mai. Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a precizat că protestul va începe în administraţia publică şi în educaţie. Conform liderului de sindicat, greva din 31 mai va fi şi una de solidaritate, susţinută şi de alte sectoare bugetare, în perspectiva unei greve generale care va fi declanşată în momentul în care moţiunea de cenzură anunţată de opoziţie va fi votată în Parlament.
Potrivit Agerpres, Marius Petru a declarat: "Pentru că în săptămâna în care se declanşează procedurile pentru asumarea răspunderii în Parlament de către Guvern a acestui act normativ prin care ne sunt băgate pe gât măsurile de austeritate, noi am sugerat şi colegii noştri au aprobat ca, în fiecare zi de marţi, 1 iunie, miercuri 2 iunie, joi, 3 iunie şi vineri, 4 iunie, câte 10 judeţe din ţară să organizeze acţiuni de protest de tip pichet, miting şi demonstraţii în faţa prefecturilor".
Liderul sindical a anunţat că este aşteptat momentul grevei generale, la o dată care depinde de momentul în care Guvernul va fi în Parlament şi se va vota moţiunea de cenzură: "Noi am zis că va fi data de 4 iunie, dar nu depinde de noi, ci de momentul în care Guvernul va fi în Parlament şi se va vota moţiunea de cenzură. Am ales acest moment deoarece este singurul în care noi, mişcarea sindicală, mai putem face ceva".
De asemenea, CNSLR Frăţia va declanşa şi o iniţiativă cetăţenească, respectiv înfiinţarea unui comitet de iniţiativă, (publicat deja în Monitorul Oficial), pentru strângerea de semnături din toată ţara astfel încât, dacă va ieşi această lege, să fie demarată o iniţiativă cetăţenească pentru "demolarea ei în perioada următoare".
Potrivit preşedintelui CNSLR Frăţia, la greva de solidaritate din 31 mai vor participa cei din sectorul sanitar şi funcţionarii publici, dar şi sindicaliştii din alte domenii: "Greva de solidaritate nu se va desfăşura doar pe 31 mai, ulterior, pe 1 iunie, vor intra alte sectoare, care rămân în grevă toată săptămâna, împreună cu cei din educaţie, respectiv cei de la RATB, Metrorex, CFR, Petrochimie, dar şi alte câteva sectoare private, cum ar fi industria construcţiilor de maşini şi a lemnului".
1. Frectii la un picior de lemn!
(mesaj trimis de S.I. în data de 27.05.2010, 08:08)
Observ ,cu parere de rau ca actualii lideri sindicali irosesc din prostie sau interes energiile protestatarilor.Am mai opinat si alta data ca actualul stat, pe vremea guvernelor anterioare inclusiv a celui actual a CONCESIONAT colectarea de venituri de la cetatenii romani unor entitati bancare straine. Este vorba de contributiile la asigurari de viata si de contributiile la pilonul II de pensii,asa zisele pensii private.Este atat de complicat dlor lideri sindicali sa IMPUNETI actualului guvern instituirea unui monopol de stat asupra colectarii celor doua categorii de venituri?Acesti bani colectati acum de foarte multe banci straine NU SE MAI INTORC IN TARA ! Controlul BNR asupra liberei circulatii a capitalului nu se mai face de cativa ani buni. In ceea ce priveste corectitudinea modului de comportament a multor banci straine fata de clientii romani sa nu mai vorbim! Vedeti cate procese au cu ANPC o serie de banci straine si va veti convinge ca goana lor dupa profit a transformat Romania intr-un sat fara caini! BNR doarme!Revenind la ideea de baza a acestei opinii ma intreb ,siderat, cui olosesc toate pichetarile astea sindicale judetene? Numai liderilor sindicali locali? Ce va putea face prefectul, ca reprezentant al Guvernului? Va lua memoriul grevistilor si-l va trimite la Bucuresti. Unde se va inregistra probabil si atat! Pe Guvern il doare undeva de grevele judetene! El tot ce a hotarat aceea face! La ce ar folosi blocarea economiei prin greva generala? La nimic! Si asa Basescu va pleca probabil la un tratament in Japonia saptamanile urmatoare. Sau , dlor lideri sindicali canalizati energiile protestatarilor inclusiv a celor din judet spre o singura directie,probabil corecta, DEMITEREA lui Basescu. Principalul artizan a ceea ce se intampla in Romania acum. Timpul se grabeste dlor lideri sindicali Sa nu va ia si pe dvs de guler masele de protestatari flamande si disperate!
2. frectii la doua picioare de lemn.
(mesaj trimis de mario c în data de 27.05.2010, 08:59)
sustin100% acest pct.de vedere.[poate isi aduce aminte dn.MAKE ca subs.susti de mult timp impostura matelotului cu clica lui in spinare]din e momentul sa ne mai cerem scz.vremea a demonstrat ca am avut si eu dreptate.va multumesc.
3. restrangere se face NUMAI PRIN LEGE...
(mesaj trimis de vanghelica în data de 27.05.2010, 11:55)
ce-mi place este ca nimeni nu remarca faptul ca articolul din constitutie precizeaza ca aceasta restrangere se face NUMAI PRIN LEGE...ceea ce presupune, priori, existenta unei legi, adoptate, votate de parlament si promulgate de nea caisa...
Abia apoi...vii cu ordonanta...
cu alte cuvinte...ha, ha,haaaaaaaaaaaaaa
ARTICOLU L 53
(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii