GUVERNUL NE-A DILUAT INTERESELE ÎN PETROM Lacrimi false cu petrol

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 9 iulie 2008

Lacrimi false cu petrol

Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Comerţului, a iniţiat ordonanţa privind diminuarea participaţiei statului în compania Petrom până la nivelul la care nu se mai poate opune niciunei decizii majore a companiei austriece OMV

Acelaşi ministru acuză acum compania Petrom că ne sfidează cu preţurile practicate la combustibili

Politicienii ne-au inundat deja cu lacrimile lor vărsate pe buzunarelor noas-tre tot mai goale din pricina preţurilor ridicate la combustibili.

De câteva zile partidele se războiesc în declaraţii pe marginea privatizării companiei Petrom cu tot cu exploatarea rezervelor de gaze şi ţiţei.

PDL atacă PSD că a privatizat fraudulos compania, în 2004, PSD răspunde că Traian Băsescu a fost cel care a cerut urgentarea privatizării încă din 2000, PNL (prin minis-trul Economiei, Varujan Vos-ganian) se răţoieşte aproape săptămânal la conducerea Petrom, acuzând-o de capitalism feroce.

Toată această văicăreală doi bani nu face, căci şi PSD şi PNL şi PDL au votat cu ambele mâini legea privind aprobarea privatizării Petrom, în 2004.

Adică sunt la fel de vinovate dimpreună pentru faptele de care se acuză acum, reciproc.

Subiectul privatizării Petrom este unul care revine cu insistenţă pe buzele politicienilor noştri, cu declaraţii tot mai violente de la un an la altul.

Efectul? Zero barat.

Nici nu mai e posibil mare lucru, căci orice modificare a nivelului taxelor convenite la privatizare şi aprobate prin lege va fi interpretată automat de partea austriacă ca o modificare unilaterală a contractului de privatizare şi OMV s-ar îndrepta spre Curtea Internaţională de Arbitraj, solicitându-ne despăgubiri uriaşe. Prejudiciile financiare şi de imagine pentru ţara noastră ar fi imense.

Aşa că şansele ca Parlamentul să modifice brusc vreun paragraf din legea privatizării Petrom, legat de creşterea nivelului redevenţelor pentru exploatarea rezervelor de petrol şi gaze, sunt aproape nule, ceea ce face şi mai penibile declaraţiile politicienilor noştri.

Dar, deşi subiectul privatizării Petrom este reluat, în mod repetat, de aproape trei ani, în tot acest timp statul şi-a diluat substanţial forţa în companie.

Aceiaşi politicieni care acum ne plâng de milă sunt cei care au diminuat ponderea statului în acţionariatul Petrom de la 40%, la 20%, în doar trei ani, fără ca populaţia să simtă vreun beneficiu din asta. Cu 20% cât mai deţinem acum la Petrom, nu ne mai putem împotrivi niciunei decizii pe care OMV doreşte să o aplice.

Aveam nevoie de măcar 25% ca să mai putem bloca deciziile importante ale Petrom.

Mai multe decizii ale companiei- inclusiv preţuri, achiziţii, investiţii- aveau conform contractului de privatizare nevoie de voturile a 75% din acţionari. Deci cu 25%, Guvernul încă putea să se opună la anumite decizii ale companiei, inclusiv împotriva celor care ar fi avut impact asupra buzunarelor noastre.

Cum s-a ajuns aici?

Întâi, statul a cedat 9,88% din Petrom la constituirea Fondului Proprietatea în anul 2005.

Doi ani mai târziu, Fondul Proprietatea (nefuncţional încă) a mai primit încă 10, 23%, fără ca noi să primim vreo explicaţie argumentată, decât aceea că trebuie capitalizat Fondul Proprietatea, care numai soluţia desgăbubirii foştilor proprietari nu este, căci pare mai mult soluţia de îmbogăţire a altor proprietari.

Nimeni nu ne-a explicat de ce o societate de drept privat, cum este Fondul Proprietatea, trebuie să primească 20% din Petrom, adică exact cât mai are statul român acum. De ce nu 10 sau 15%?! În condiţiile în care nici acum nu avem o evaluare justă a Fondului Proprietatea, Guvernul s-a grăbit să-i cedeze o cincime din Petrom.

Cine a propus această diminuare a acţiunilor statului în favoarea Fondului Proprietatea?

Chiar cel care ţipă cel mai tare că Petrom practică un preţ cam mare benzină şi motorină- ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, prin iniţierea ordonanţei 81/2007.

Iar ca o paranteză, Fondul Proprietate nici măcar nu şi-a desemnat reprezentanţii în Consiliul de administraţie, după aproape zece luni de când a devenit egalul statului în acţioanriatul Petrom.

Acţionar majoritar la Fondul Proprietatea este tot Minsterul Economiei şi Finanţelor.

Dar ministrul Vosganian acuză de sfidare compania Petrom că practică preţuri prea mari la carburanţi şi că îşi umflă astfel profiturile până la niveluri record.

Ordonanţa "Vosganian" nu a fost încă votată în Parlament, fiind la comisii în Camera Deputaţilor. Astfel că dacă politicienii noştri doresc să nu mai plângă zadarnic, ar putea vota măcar revenirea pachetului de 10% din Petrom în proprietatea statului român de la Fondul Proprietatea.

Iar apoi Guvernul, de la înălţimea celor 30% din Petrom, ar putea să ne reprezinte corect interesele, iar nu să ne umple buzunarele cu lacrimi false.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Tare observatia, oricum nu cred ca se mai intampla, iar marele ministru Vosganian pesemne ca si=a schimbat pozitia pentru Petrom dupa ce finantatorul sau ocult nu a mai putut sa cumpere actiuni prin asociatia salariatilor. deci chiar asa prosti suntem? sa dam la Fondul Proprietatea, unde aud ca Vintu si Patriciu sunt mari proprietari de actiuni la un sfert de pret, 20% din Petrom???

    Pai atunci OMV chiar s-a pacalit...Ar fi trebuit sa primeasca si Petromidia si Rafo pentru banii pe care i-a data pe Petrom. La cat de fraieri suntem cu 600 de milioane ne cumparau si Marea Neagra... 

    1. E butonat de SOV in mod evident, dar MARINARUL , care n-a fost de acord cu numirea lui Vosganian la UE, ce pazeste ?

      Pe el cine il butoneaza ? 

      pai lasa ca si marinarul a cerut nu stiu de cate ori sa se controleze privatizarea de la Petrom si nu s/a intamplat nimic. macar pentru faptul ca era credit suisse first boston consultant, adica Vadim Benyatov si tot trebuia sa ne puna pe ganduri, daca tot il anchetam pentru spionaj...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb